Menú

Exposició de pintura de bestiari popular de Catalunya, a La Sala

Comparteix:
11/07/2018 11:39

Divendres s'inaugura la mostra 'més enllà de la bèstia' de Salva Masana

 El Centre d'Art Contemporani LA SALA acull l'exposició “Més enllà de la bèstia”, de Salva Masana, que recull pintures i dibuixos del bestiari popular de gran part del país. La mostra s'inaugura divendres i aplega 66 quadres amb reproduccions de bèsties de més de 20 comarques de tot Catalunya.

L'exposició és fruit de quaranta anys de recerca personal sobre la cultura popular i centrada, bàsicament, en el bestiari. L'obra de Salva Masana expressa l'evolució del bestiari a Catalunya, però, com diu el títol, va més enllà, és la mateixa evolució de l'artista, en paral·lel a la història evolutiva del bestiari.

“Més enllà de la bèstia” agrupa la representació de bestiari popular català amb pinzellades, llums i composicions personals, on els càntirs i els globus, que es feien servir a les festes majors, recuperen el protagonisme. Tot reflectit, de manera particular, per la visió de Masana i envoltat pels quatre elements de la natura: foc, aire, terra i aigua. No es tracta de fer una descripció d'un drac, sinó d'intentar transmetre la seva vivència, la seva expressió, la seva ànima, molt més enllà d'unes figures.


L'exposició “Més enllà de la bèstia” es podrà visitar del 13 de juliol fins al 9 de setembre de 2018.

Activitats complementàries
Visita comentada l'exposició a càrrec de Salva Masana. Diumenge 22 de juliol a les 12 h.
Visites comentades Diumenges 19 d'agost i 9 de setembre a les 12 h.
Gratuïtes.

Inauguració

Divendres 13 de juliol a les 19 h

Centre d'Art Contemporani LA SALA
c. Joaquim Mir, 12
08800 Vilanova i la Geltrú
T. 93 816 90 0 01
lasala@vilanova.cat
www.lasalavng.cat
Horaris:
De dimarts a dissabte de 19 a 21 h.
Dissabte, diumenge i festius d'11 a 14 h.
Dilluns tancat


Evolució de Salvador Masana
Tot i que la primera exposició individual de Salva Masana (nascut el 1953) va ser el 1972, la seva primera mostra sobre la festa data de 1978 a la Pic Galeria, ara fa 40 anys, i coincidí amb la presentació del Drac de la Geltrú, del qual va ser un dels constructors i portador fins al 2005.

La seva trajectòria sempre ha estat vinculada amb el tema de la festa i, sobretot del bestiari, amb una constància que, passats els anys, encara el fa l'únic artista del país que pinta el bestiari festiu d'arreu dels Països Catalans d'una forma extensa i no només local.

Ho remarquen projectes col·lectius o individuals com el GABICP (Grup d'Amics del Bestiari i la Cultura Popular), exposicions, cartells, portades, les carpetes “Carcassa”...i, en l'àmbit pedagògic, quan va ser professor de visual i plàstica de l'escola Sant Bonaventura i de la secció cultural de l'escola. Encara ara recorda la descoberta dels primers dracs de la comarca, primer el drac vilanoví, amb certs records d'infantesa a la plaça del Pou, i després, ja de jove, tocant els ferros que subjectaven els coets del drac o veient el color granatós de la Mulassa.

Quan els seus amics més propers, com l'Eugeni Molero, l'informaren de com les gastaven alguns dracs de la comarca, començà a viure les festes majors de Sitges, Ribes i Vilafranca, durant els anys 70, amb tota la seva puresa i frescor. Però tot allò ja només és el record, l'inici amb esbossos, dibuixos i apunts que s'anaren convertint en pintures a l'oli o acrílic.

Quaranta anys després, ja al segle XXI, Masana rellança el seu tema predilecte d'una forma ben personal, única, amb un criteri que demostra el seu bagatge i coneixement sobre aquest tipus de figures festives. I així mostra aquesta sèrie-col·lecció de pintures, començada el 2008, que va molt més enllà de les etapes passades de descripció, estudi i mostrari del bestiari fantàstic.

Ara aprofundeix en les sensacions, la vivència, la contundència, els detalls, els contorns..., però que mig es veuen dins d'una atmosfera que transcendeix el marc del quadre. També és la reivindicació festiva i cultural dels antics globus de paper i de la terrissa dels càntirs de ceràmica, que acaben de prefigurar el missatge d'una festa autòctona, lliure i de la terra, sense subterfugis amanerats, anant a l'arrel, a la fiblada visual d'un gest, a la plàstica contemporània d'unes espurnes, d'una boca oberta o d'uns ulls escrutadors, esfereïdors.

Són les bèsties festives segons un mostrari meditat, que segueix una tria encantadorament subjectiva, com a excusa també per reivindicar el nostre territori festiu de país, de comarques, viles i pobles, fet de gent viva amb ànima, com aquests dracs, cuques, guites, mulasses, àligues, momerotes i víbries. I és precisament això, diria, el que intenta expressar l'artista, proporcionant un calidoscopi de lectures possibles.
Fins i tot, ha deixat via lliure a la imaginació i ha gosat l'atreviment de crear un nou tema xocant: unir personatges populars del còmic amb aquestes bèsties de la festa, organitzant una petita sèrie d'obres on regna el caos absolut, la conya dels detalls i el paradigma surrealista, que sempre acaba aflorant en tota aquesta generació d'artistes i creadors dels qui van ser joves d'entre finals dels anys seixanta i els anys setanta del segle passat, que ja no tenen remei possible davant d'una societat i d'un capitalisme mundial que tendeix a arranar i edulcorar els somnis individuals i col·lectius.
Expo bestiari Masana

Expo bestiari Masana

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració