Menú

'Escenaris de ficció': nou espai que ens apropa al gènere negre al bloc de la Biblioteca Joan Oliva

Comparteix:
24/11/2011 8:24

L'acció s'inclou en la voluntat de la Biblioteca de difondre i apropar a la ciutadania a la novel·la policíaca

Des de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú, i mitjançant el seu BiblioBloc – Fora del prestatge, s'inicia aquest mes de novembre un nou cicle dedicat a la lectura i, més concretament, al gènere negre i que porta per nom Escenaris de ficció. Aquests escenaris aproparan als aficionats al gènere als principals escriptors, entenent el cicle com una font de coneixement tant de l'autor en qüestió com, sobretot, dels principals personatges que protagonitzen les seves obres.

Que els autors escriuen per ser llegits és una veritat irrefutable. Però per aconseguir despertar l'interès per la lectura no n'hi ha prou amb enllaçar paraules. Per connectar, per arribar a una complicitat amb els lectors, a l'autor li cal construir uns personatges versemblants, amb unes característiques particulars que ressaltin la seva originalitat, que siguin capaços d'irrompre en les nostres vides per explicar-nos la seva d'una manera creïble.

I si parlen de les nostres passions, els nostres desitjos, les nostres obsessions i vivències, és obvi que els seus personatges han de reflectir uns sentiments similars als nostres: patiment, joia, estimació, enveja, odi… i ha de situar-los en un escenari que sigui visible. Les seves paraules han de transmetre unes imatges imprescindibles perquè podem arribar a imaginar-nos en el lloc on passa l'acció.

En definitiva, un autor només ens atraparà quan els seus personatges i escenaris cobrin vida pròpia.

I si tot això es pot aplicar a la literatura en general, és més obvi en el cas de la novel·la policíaca o de misteri, en la qual es fa encara més imprescindible. És amb l'adveniment de la novel·la negra que els personatges comencen a consolidar-se com una cosa viva no com a mer pretext per desenvolupar una trama. Tots coneixem els detectius que han fet de la novel·la negra un gènere seguit per milions de persones: Sherlock Holmes, Hèrcules Poirot, Miss Marple, Kalle Blomkvist, Guido Brunetti, Patrick Hedström… Però, ens hem preguntat algun cop com són, on viuen, més enllà de les novel·les que hi intervenen?

Aquest cicle tractarà de donar resposta a aquestes preguntes i moltes altres i s'inicia amb la recreació del principal personatge de les obres de l'autor suec Henning Mankell: l'inspector Kurt Wallander.

Aquesta acció s'inclou dins la voluntat de la Biblioteca Joan Oliva i Milà per difondre i apropar als ciutadans a la novel·la policíaca, o de gènere negre, donat que disposa d'un centre d'interès que pretén esdevenir en referent a la comarca del Garraf.

Escriptors de novel·la negra

Escriptors de novel·la negra

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Biblioteques
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració