Menú

L'Ajuntament de VNG i la Generalitat treballen per evitar l'abandonament dels estudis abans dels 18 anys

Comparteix:
27/02/2015 13:30

El Pla local contra l'absentisme incorpora les directrius de la UE per aconseguir el 2020 un màxim del 10% de joves que abandonin el sistema educatiu abans dels 18 anys.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Generalitat de Catalunya treballen conjuntament amb l'objectiu d'evitar el fracàs escolar derivat de l'abandonament prematur i l'absenstisme. Des de la Regidoria d'Educació i el Departament d'Ensenyament juntament amb tots els agents implicats, inspecció educativa, serveis educatius, equips directius dels centres, mestres i professors, Serveis Socials, Policia Local, Mossos d'Esquadra, etc, es treballa en el Pla Local de l'Absentisme escolar. Aquest pla, que fa quatre anys es va iniciar com un pla pilot, ha esdevingut ja una realitat on periòdicament els agents implicats ens reuneixen en el marc de la Comissió contra l'Absentisme escolar per avaluar la situació a la ciutat i posar en pràctica els diferents protocols al voltant de l'absentisme dels infants i joves en edat d'escolarització, és a dir dels 3 als 16 anys.

La regidora d'Educació de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens i la coordinadora d'inspecció del Garraf, Teresa Cambra, han explicat que un dels objectius és "incorporar les directrius de la Unió Europea que s'ha fixat per al 2020 arribar un màxim d'un 10% de joves que deixin el sistema educatiu abans dels 18 anys". En aquest sentit, Teresa Cambra ha manifestat que a Vilanova i al Geltrú s'ha treballat perquè "tots els infants a partir de P3 vagin a l'escola" i ara s'incorporarà el que es considera "abandonament prematur, que contempla com a alt risc que una persona abans dels 18 anys deixi d'estudiar". Segons la inspectora en cap del Garraf, es pretén evitar que joves de 16 anys que no saben què estudiar o en què treballar "siguin joves de risc, perquè persones sense estudis és sinònim d'exclusió social". Teresa Cambra ha destacat "la sensibilitat de la regidora i la regidoria d'Educació per treballar conjuntament i identificar les persones en risc per poder concentrar els recursos públics en aquelles persones que estan en una situació de risc clar". Aquesta prioritat, segons la inspectora Cambra "també es correlaciona amb la feina que realitza la Comissió de Garanties d'Escolarització de l'OME on s'assoleixen les directrius de la UE que s'han d'evitar els guetos i al llarg de 10 anys de feina a VNG s'ha evitat crear guetos".

La Comissió contra l'absentisme escolar treballa des de fa quatre anys recollint dades que aporten totes les escoles i instituts de la ciutat. Des d'aquest curs 2014-2015 els centres educatius disposen d'un aplicatiu, desenvolupat per la Regidoria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l'Ajuntament de VNG que permet recollir dades quantitatives i qualitatives. Segons ha explicat la regidora Llorens "és un eina que permet fer el seguiment de l'alumne/a, consultar l'expedient, veure quins procediments s'han iniciat o s'estan seguint, si es tracta d'un absentisme regular o crònic, si s'ha derivat el cas a Serveis Socials o altres organismes implicats, etc". Sobre la situació a la ciutat, però, la regidora ha explicat que Vilanova i la Geltrú va registrar, en el curs 2013-14, sobre "un total de més de 8.000 alumnes, menys d'un 2% d'absentisme regular i crònic i d'aquesta xifra, el nombre d'absentisme crònic representa el 0,2%".

Campanya de prevenció
Amb la voluntat d'implicar l'alumnat i les famílies en l'eradicació de l'absentisme escolar a la ciutat es va convocar un concurs de logotips i eslògans per fer una campanya de prevenció de l'absentisme escolar. Dilluns la sala d'actes de l'IMET va acollir els alumnes que hi ha participat en l'acte de lliurament de premis.

Els guanyadors d'aquest concurs han estat els següents:

*Primer premi de logotip de primària: Núria Asturiano, de l'escola l'Aragai
*Primer premi de l'eslògan de primària: Alberto Gómez de l'escola l'Aragai
*Primer premi de l'eslògan d'ESO: Mohamed Dari de l'Institut de Baix a Mar
*Menció especial a l'originalitat: Pau Espejo de l'escola l'Aragai
*Menció especial a l'enginy: Marcos Varossieau de l'escola l'Aragai
*Menció especial a la creativitat:Mireia Sánchez del col·legi Santa Teresa. 

Tant el logotip com els eslògans s'han inclòs en la documentació que les famílies de la ciutat rebran els propers dies amb motiu de la preinscripció escolar de segon cicle d'educació inifantil i primària i Educació Secundària obligatòria.

absentisme

absentisme

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Educació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració