Menú

Vilanova i la Geltrú integra a la ciutat la nova plaça del Port

Comparteix:
13/06/2018 14:51

Amb una superfície de 13.000 metres quadrats i una inversió de gairebé 1 milió d'euros, la plaça culmina un projecte global d'obertura i integració del port a la ciutat

La plaça del Port, amb 13.000 metres quadrats, ja és l'espai públic més gran de Vilanova i la Geltrú per al gaudi de la ciutadania i al servei de la societat. D'aquesta manera s'hi ha referit el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, en la visita que aquest matí hi ha realitzat, acompanyat de l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras i amb el Secretari d'infraestructures i Mobilitat, Ricard Font i el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez per inaugurar aquest nou espai.plaça del port 3

El conseller Calvet ha fet èmfasi en "la importància que per al Govern català té el litoral i l'estratègia marítima" i el que ha anomenat com a "economia blava" que es gestiona a través de Ports de la Generalitat, una institució potent al servei dels ports i de la millora continua de la relació entre el port i en aquest cas la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Damià Calvet ha destacat que el Port de VNG és el primer port comercial i pesquer de Ports de la Generalitat i on s'han realitzat les inversions més potents. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que "avui hem tancat un paquet d'inversions molt important" i ha anunciat que es continuarà treballant amb l'Ajuntament per definir més inversions en la mesura que hi hagi projectes que ajudin a dinamitzar l'economia del territori.

Sobre la nova plaça, el conseller ha dit: "vull posar en valor aquest nou espai guanyat a la ciutat que millora la permeabilitat de les connexions entre el port i la ciutat". Al seu torn l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras ha posat l'accent en la gran transformació que ha experimentat la façana marítima no només amb aquesta nova plaça guanyada per a la ciutat sinó també amb els nous espais naturalitzats de la platja del Far i del Torrent de Sant Joan i les millores al Trajo de Garbí i al parc de Ribes Roges. "Fa uns anys vam començar a treballar amb la idea que Vilanova no visqués d'esquenes al mar, vam afrontar el debat de la tanca que separava el port pesquer eliminant aquella tanca i també la que separava l'actual plaça del Port i hem fet canviar la fesomia de la façana marítima integrant el port a la ciutat". Per a l'alcaldessa Lloveras, la plaça que s'ha inaugurat avui, després de sessions informatives, processos participatius i un concurs d'idees, "la gaudirem tots i és un espai per a la ciutat".

Per la seva banda el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha recordat que l'any 2015 juntament amb la comunitat portuària "vam presentar unes inversions de gairebé 3 milions d'euros que implicaven millores per als sectors econòmics del port amb l'objectiu de facilitar l'activitat econòmica i pesquera".  Una inversió, que segons Ricard Font "ha arribat als gairebé 7 milions d'euros fruit de la col·laboració público-privada".

Acompanyant el conseller en aquesta visita hi ha assistit el regidor d'Urbanisme, Projectes i Obres, Joan Giribet, la regidora de Seguretat Ciutadana i Recursos Humans Glòria Garcia; la regidora de Medi Ambient, Esports i Participació, Blanca Albà; la regidora d'Hisenda, Empresa i Innovació, Olga Arnau; el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Medina; la regidora de Cultura, Adelaida Moya i el regidor del Grup Municipal del PSC, Gerard Llobet. Entre les autoritats convidades, Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles i Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles.

La nova plaça del Port

La plaça s'ha urbanitzat a un sol nivell per mantenir la visibilitat del mar des del passeig marítim i s'han construït dues grades contínues com dos grans bancs per delimitar-la sense perdre la perspectiva del mar. També s'han construït tres grans parterres de 400 metres quadrats cadascun en els quals s'han plantat espècies arbòries autòctones i 31 palmeres distribuïdes en aquests espais i a l'entorn de la plaça. En un d'aquests parterres s'ha col·locat l'hèlix de l'embarcació pesquera La Mercè per preservar-ne la memòria històrica.plaça del port 2

El mobiliari urbà segueix els criteris del passeig marítim. L'espai s'ha dotat de lluminàries LED d'alt rendiment i de baix consum per reduir l'estalvi energètic. Pel que fa als paviments, s'han col·locat seguint els criteris del projecte guanyador del concurs d'idees.

Integració del front portuari

El volum edificable de la plaça del Port s'ha acumulat a la zona que ja està edificada, eliminant les barreres entre el port i la ciutat i millorant la relació  entre els edificis existents i les oficines portuàries. Així, l'entorn de la nau que ocupaven les antigues drassanes s'ha urbanitzat de manera provisional. I l'oficina de l'Associació Trajo de Garbí, d'amarradors de nàutica popular, ha estat enderrocada. Els associats disposen ara d'un nou mòdul prefabricat de fusta, de 80 metres quadrats, que dona servei a aquesta associació i està situat al costat de la zona pesquera.

 

El projecte també ha permès crear un nou pas de vianants que connecta la plaça del Port amb la Rambla de la Pau, donant continuïtat al front marítim i integrant encara més el teixit urbà amb el port. Per la seva banda, el Club Nàutic ha iniciat aquests dies les obres per integrar les instal·lacions de l'entitat amb la vila, amb la col·locació del primer tram de banc corregut que anirà al llarg de la façana marítima.

plaça port 1

plaça port 1

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic i mobilitat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar l'experiencia del visitant a la nostra web
Moltes gràcies per la teva col·laboració