Menú

Finalitza el camp de treball de Darró havent recuperat dues peces dels segles III i IV

Comparteix:
07/09/2018 17:16

Una gerra, utilitzada com a ofrena de fundació i un fragment d'un recipient de perfum amb la imatge d'una medusa aporten informació sobre els orígens de Vilanova i la seva activitat comercial.

Amb una foto de grup ha finalitzat aquest migdia el camp de treball del jaciment de Darró que per quart any consecutiu ha permès l'excavació arqueològica de les restes d'una vil·la romana a la parcel·la municipal. Un procés d'excavació de quinze dies que segons el director arqueològic del camp, Joan Garcia, ha permès continuar la tasca realitzada en els quatre anys anteriors d'excavacions en una zona d'enderroc d'una casa de l'època romana, datada entre els segles III i IV després de Crist. A més, ha anunciat el director de l'excavació, "ens ha permès recuperar dues peces significatives, la primera una gerra quasi sencera amb un ou de gallina dins com a símbol de fertilitat a l'època romana". Es tractava, segons el director de l'excavació d'una "ofrena de fundació d'un habitatge o d'una estança que es feia quan es realitzava alguna reforma i pensem que correspon a la primera meitat del s. IV, tractant-se d'una peça de ceràmica local o regional".Darró 2

Pel que fa a la segona troballa Joan Garcia ha explicat que es tracta d'una petita peça "on es veu la cara d'una medusa amb uns cabells arrissats que són de mitjans del s. IV després de Crist". Segons Joan Garcia, aquesta peça podria ser "part d'un recipient d'algun perfum provinent de la zona de Tunísia i estaria datat al voltant de la segona meitat del s. III o IV". Finalment, Joan Garcia ha mostrat un fragment de llàntia per donar llum explicant que d'aquesta darrera troballa se n'han trobat vàries.

Darró 3Aquest camp de treball, que organitza la Diputació de Barcelona i que es realitza amb la col·laboració de voluntaris de la ciutat i també d'altres indrets del país o de l'estat, permet conèixer els orígens de Vilanova i la Geltrú als inicis de l'era cristiana. Per agrair la col·laboració dels joves i per conèixer el progrés en les tasques d'excavació ha visitat el camp el diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut i el regidor de Projecció de Ciutat, Comunicació, Joventut i Patrimoni, Jordi Medina, qui ha destacat la voluntat de "continuar amb aquest projecte per consolidar aquesta zona del jaciment que permet conèixer els orígens de la nostra ciutat". Segons Jordi Medina, les excavacions mostren que "Vilanova i la Geltrú ja era un port de comerç important amb els grecs i fenicis i les troballes enllacen la vil·la romana amb d'altres poblats romans".Darró 4

El regidor de Patrimoni ha explicat que la voluntat "és continuar col·laborant amb la Diputació i la Generalitat per vincular aquesta part del jaciment amb la del poblat iber que hi ha a l'altra banda i poder coordinar visites guiades on s'expliqui conjuntament els orígens de la ciutat". Sobre les troballes, el regidor de Patrimoni confia que "garantiran la continuïtat d'aquest projecte de camp de treball". Així mateix, Jordi Medina ha afirmat que el material trobat, un cop documentat pels experts "queda dipositat a la secció d'arqueologia del Museu Víctor Balaguer".

Darró 1

Darró 1

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració