Menú

Els consells comarcals i 20 municipis del Garraf i el Baix Penedès signen el Pacte pel Penedès Marítim

Comparteix:
16/01/2019 18:15

L'alcaldessa de VNG manifesta la necessitat d'exigir "mesures immediates" per resoldre els greuges de mobilitat a les dues comarques

Els consells comarcals del Garraf i del Baix Penedès, així com 20 municipis de les dues comarques, han constituït aquest migdia el Pacte pel Penedès Marítim. La nova plataforma institucional pretén unir esforços per “reduir el greuge de les dues comarques envers l'àrea metropolitana” en les qüestions d'infraestructures i mobilitat.

L'acte, que ha tingut lloc al Vendrell, ha contingut la signatura d'un document de compromís per part de les presidentes dels consells comarcals i dels representants municipals, encapçalats per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer. Per part del Garraf, tots els ajuntaments han participat a la signatura.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha manifestat la necessitat que el pacte sigui una veu unitària per reclamar mesures urgents per reduir el greuge del peatge de la C-32. “Tots els càrrecs que som aquí tenim un objectiu comú –ha expressat-, vetllar pel benestar dels nostres ciutadans i ciutadanes. Això no és possible, si no podem garantir-los les mateixes oportunitats i condicions”.

Per a l'alcaldessa, “el peatge ens resta igualtat de condicions” respecte d'altres territoris. “Venim d'anys de reivindicació. Per a Vilanova i la Geltrú ja s'ha acabat l'etapa d'anàlisi, ara toquen solucions. No seurem a una taula només per debatre, sinó per negociar mesures concretes i immediates”, si cal de caràcter transitori, “mentre no s'arribi a una solució definitiva”. L'alcaldessa s'ha referit a la voluntat del Departament de Territori de la Generalitat d'implementar el sistema de vinyeta a les autopistes.

En la mateixa línia, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, ha citat l'estudi presentat el setembre passat, que “demostra de manera fefaent que existeix un greuge comparatiu en mobilitat” a les comarques del Garraf i el Baix Penedès. El peatge de Vallcarca, ha apuntat a tall d'exemple, “és el tercer més car del país, però l'únic que no té bonificacions exclusives per als habitants del territori”.

El Pacte es refereix també a la falta d'alternativa a l'autopista, ja que la carretera de les Costes i la C-31 estan massificades i necessiten inversió, i l'opció ferroviària també resulta cara. “Si parlem de mobilitat hem de parlar de transport públic -ha manifestat Neus Lloveras-, que en uns sola comarca el trajecte de tren tingui quatre zones tarifàries diferents no s'aguanta per enlloc”.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, ha defensat la importància del pacte per “mostrar la força del territori” en una qüestió, la mobilitat, que afecta “el Penedès en tota la seva globalitat”. L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha reivindicat la necessitat de facilitar la mobilitat a la ciutadania: “la població fa desplaçaments diaris rellevants per a la seva vida; les barreres que hi posem, són barreres al desenvolupament de les persones”.

Les institucions signants del Pacte s'han emplaçat a elaborar en les properes setmanes un document més detallat, que es votarà com a moció als respectius plens, per presentar-lo tot seguit a la Generalitat i la resta d'administracions implicades en la mobilitat del territori. Tot i que el document fa referència al Penedès Marítim, s'ha posat de manifest que afecta de forma directa o indirecta al conjunt del Penedès. L'acte ha comptat amb el suport l'alcalde de Vilafranca i delegat del govern a la Vegueria Penedès, Pere Regull, i del president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Xavier Lluch.

Pacte pel Penedès Marítim

Pacte pel Penedès Marítim

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració