Menú

Els mercats municipals avancen en eficiència energètica amb les obres del 2010

Comparteix:
14/12/2010 13:32

Es millora l'enllumenat interior i la climatització al Mercat del Centre, mentre que també s'optimitza el funcionament de les cambres de conservació tant al Centre com a Mar

Aquesta setmana quedaran enllestides pràcticament totes les obres realitzades durant el 2010 en els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú, orientades a millorar-ne l'eficiència energètica. Es tracta d'intervencions com la renovació de la il·luminació o la millora del sistema de climatització, que comportaran importants estalvis en la despesa d'electricitat. Aquestes obres han estat subvencionades pel Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local (FEESL).

Estalvi energètic i econòmic

El FEESL ha donat continuïtat durant el 2010 al conegut FEIL (Fondo Estatal para la Inversión Local), que ja havia promogut l'estat espanyol el 2009. Aquesta línia d'inversió s'ha dedicat a finançar projectes municipals de desenvolupament sostenible relacionats amb el medi ambient, la innovació tecnològica i les iniciatives socials.

En aquest sentit, per exemple, la millora del funcionament de les cambres de conservació i frigorífiques en cadascun dels mercats permetrà estalviar un 30% el consum energètic, que alhora suposarà una important disminució d'emissions de CO2 i també de despesa econòmica: si el 2009 el funcionament d'aquesta maquinària va costar 26.000 euros, ara se n'estalviaran 7.000 cada any.

Així mateix, la renovació de l'enllumenat interior del Mercat del Centre permetrà reduir un 65% la despesa energètica. En aquest cas l'estalvi econòmic no és tan voluminós perquè el consum energètic total és menor, però tot i així es calcula que si l'any 2009 la despesa en il·luminació de l'edifici va ser de 5.400 euros, en un any sencer amb el nou enllumenat serà de 2.000 euros.

El segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro, ha ressaltat les intervencions d'enguany en els mercats com a exemple "d'una inversió ben pensada en el present que representa un estalvi important pel futur". Es tracta d'una obra "important i necessària", segons Tomàs Álvaro, ja que "no només renovem i millorem les instal·lacions, ho fem pensant en la manera que siguin més sostenibles i tinguin una vida més llarga".

Obres realitzades

Entre les accions realitzades al Mercat municipal del Centre hi ha la millora de la climatització, necessària donades les elevades temperatures que s'hi registren en hores punta a l'estiu. D'una banda, s'ha reforçat la refrigeració de l'edifici amb quatre aparells nous d'aire condicionat, i de l'altra, s'han revistat les instal·lacions existents per tal de millorar-ne el rendiment. Amb aquestes intervencions, a banda de fer baixar els termòmetres l'estiu que ve, es preveu evitar en bona mesura la sensació d'humitat que es genera dins del mercat, sobretot en els mesos de calor.

Així mateix, al mercat central s'han substituït totes les bombetes de l'enllumenat interior per làmpades de baix consum. Aquest no és l'únic canvi rellevant pel que fa a la il·luminació, ja que també s'ha rebaixat el nivell de la instal•lació fins al damunt de les parades, per tal de facilitar-hi l'accés. Fins ara canviar bombetes o netejar un dels llums resultava molt complicat, ja que no hi havia una estructura per accedir-hi. Amb aquestes obres s'ha aprofitat per abaixar-les i per crear quatre zones d'accés, que serviran tant per facilitar les reparacions de llums com d'aires condicionats.

Les millores en les cambres de conservació i frigorífiques s'han realitzat tant en el Mercat del Centre com en el Mercat de Mar. En concret, s'han renovat els motors que permeten l'entrada de líquid refrigerant en els radiadors. Aquests nous impulsors funcionen en proporció amb la necessitat real de refrigeració, de manera que es garanteix molta més eficiència energètica.

Totes aquestes obres quedaran enllestides en els propers dies. Tot i així, el FEESL en preveu encara una altra, que es realitzarà passades les festes de Nadal per no entorpir l'activitat dels paradistes. Es tracta d'una intervenció en el muntacàrregues del Mercat del Centre, al qual se li canviarà tot el sistema alèctic de control i se li milloraran deficiències de consum, a causa de l'arrencada directa de motor, utilitzant un sistema de variador de freqüència.

A part de permetre avançar en l'eficiència energètica de les instal·lacions de l'edifici, aquesta darrera intervenció significarà també l'adequació del muntacàrregues a la normativa d'aparells elevadors. Des de l'Ajuntament de la ciutat ja s'ha tramitat la pròrroga de la subvenció per aquesta acció. En total, la inversió realitzada ha estat de 210.656 euros.

Descarrega't la foto.

Enllumenat Mercat del Centre

Enllumenat Mercat del Centre

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Activitat econòmica
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració