Menú

Per un ecosistema comunicatiu propi, plural i arrelat

Comparteix:
21/06/2018 13:26

Nota de premsa de la CUP

La publicació del "Manifest del Carril" ens dóna l'ocasió a la CUP per posar llum a algunes reflexions que ens estem fent a l'entorn de la comunicació local. La desaparició física del Diari de Vilanova (que periodísticament ha estat una desaparició esgraonada en els darrers anys) ha estat un revulsiu més per situar la comunicació al centre d'un debat que creiem que molts compartim a Vilanova i la Geltrú i que és extensiu, en clau de reflexió, al general de comunitats democràtiques vives a escala local. És a dir, a escala humana de proximitat.

El cert és que els mitjans de comunicació han esdevingut l'espai per excel·lència on una societat es mira, es parla, es debat, es reconeix, s'indigna o s'aplaudeix. És a dir, on una comunitat es fa comunitat; comparteix valors, estableix discrepàncies, entén raonaments, dóna importància a la feina dels altres i hi posa empatia.

És evident que aquesta centralitat estructuradora que tenen els mitjans de comunicació en la societat els fan un terreny absolutament prioritari per a la construcció del poder. Qualsevol patronal, banc, partit polític, Fons Monetari Internacional o moviment social sap com n'és de prioritari el control de o la intervenció en els mitjans de comunicació –control o participació, segons el tarannà democràtic de l'agent en qüestió, és clar.

Tota comunitat necessita àgores, espais comunicatius compartits on veure reflectides les preocupacions, les opinions dels diferents actors, les vides i miracles dels veïns, les noves idees que es formulen. I en la nostra època la immensa majoria d'intercanvis comunicatius de la societat passen pels mitjans de comunicació i les xarxes socials, més que no pas pel forn de pa, el mercat, la taula de dinar o les assemblees de veïns. És més, en un marc comunicatiu dominat per Telecincos i Forocoches, ens calen contrapesos locals per mera salut democràtica.

Salut democràtica, contrapesos al poder de les grans corporacions, construcció de comunitat en la diversitat, motor de creixement cultural i polític (en el sentit més col·lectiu de la paraula). Un ecosistema comunicatiu plural i de qualitat empodera les comunitats. L'absència del Diari de Vilanova ens empobreix. Un Canal Blau amb recursos i possibilitats limitades, amb treballadors fent més hores que un rellotge per produir continguts en cadena (com passa de vegades) ens empobreix també.

Per això celebrem cada dia que Canal Blau o Eix Diari publiquin continguts elaborats, parlin del nosaltres col·lectiu que som a ciutat, com a societat. Els mitjans de comunicació informen, debaten, contrasten, polemitzen, donen veu i generen –en la mesura del seu abast- democràcia. Per això mateix també ens urgeix un debat de ciutat sobre el nostre ecosistema comunicatiu. No és un debat només institucional. És polític, sí, però també és un debat periodístic que reclama de reflexions com les del Manifest del Carril, que des de la CUP aplaudim amb les orelles com a inici d'una diagnosi que hem de fer molts i moltes a Vilanova. I sí, és també un debat civil, social, sobre si volem ser narrades per Telecinco o volem narrar-nos nosaltres mateixes.

Vilanova i la Geltrú necessita un ecosistema ric i plural de mitjans de comunicació per exercir de comunitat democràtica, per enfortir-nos socialment i econòmica, per reconèixer-nos en la nostra diversitat, per construir ciutadania lliure i crítica. I aquí cal intervenció no partidista de la institució, perquè la comunicació és un bé públic. Cal també la intervenció del teixit social i de la ciutadania. I ens cal, per sobre de tot, la intervenció dels i les periodistes.

O finalment serà Ana Rosa Quintana qui ens dirà qui som i com pensem a Vilanova.

CUP de Vilanova i la Geltrú. Juny de 2018.

CUP

CUP

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Grups municipals
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar l'experiencia del visitant a la nostra web
Moltes gràcies per la teva col·laboració