Menú

Les ordenances fiscals i els preus públics de 2012 s'aproven amb el suport del govern i la CUP i l'abstenció del PP

Comparteix:
11/11/2011 8:00

S'inclouen vacances fiscals per a les noves empreses, bonificacions per a l'autocupació, i progressivitat en l'Impost de Bens Inmobles

Amb els vots a favor de CiU i la CUP, els vots en contra de PSC i ICV, i l'abstenció del PP es van aprovar les ordenances fiscals i els preus públics per a 2012 de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el transcurs d'un ple extraordinari que es va celebrar ahir al vespre amb aquest únic punt a l'ordre del dia.

La sessió va començar amb la intervenció del regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo, que va explicar el grans objectius de les taxes que es poden resumir en diferents punts. El primer, incloure la progressivitat, per primer cop a Vilanova i la Geltrú, en l'impost de béns immobles (IBI). En segon lloc, contribuir a dinamitzar l'economia de la ciutat amb propostes com vacances fiscals i bonificacions per a l'autocupació. En tercer lloc, fer més senzills i amples els fraccionaments i els terminis de pagament. Per això, es modifica l'acord marc amb la Diputació de Barcelona. I, finalment, la proposta també pretén afavorir els col·lectius que pateixen una situació econòmica més desfavorable, respecte dels que tenen més capacitat contributiva. En aquest sentit el regidor d'Hisenda va destacar "un increment global del 2%, amb escalatges segons capacitat tributària, l'IBI progressiu, a partir de propietats de 150.000 euros, bonificacions de la llicència d'activitats per als nous comerços al barri del Nucli Antic i exempcions de l'impost d'activitats econòmiques en la instal·lació d'empreses que generin ocupació a la ciutat".  En aquest aspecte va voler posar l'accent en les "vacances fiscals del 100% d'exempció d'impostos durant un any a les empreses de nova instal·lació i de la brossa amb una reducció de l'impost per als establiments petits en superfície a partir d'uns escalat segons els metres quadrats".

Miquel Àngel Gargallo també va destacar una nova taxa sobre telefonia mòbil de l'1,5% El regidor d'Hisenda va explicar al ple que aquesta proposta era fruit de la necessitat de generar ingressos i proposar un "ajust impositiu del 2% per sota de l'IPC català, amb caràcter general. S'han de tenir en compte tres factors que ens porten a la necessitat de generar ingressos per cobrir els serveis bàsics de l'Ajuntament, inclosos els socials. Aquests tres factors són el decalatge respecte del pressupost del 2011, que serà de quatre milions d'euros menys, la pèrdua del 4,6% dels últims dos anys per la no indexació de l'IPC i l'increment dels costos derivats de la pujada del 2% de l'IVA el juliol de 2010". Finalment el regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo va voler destacar el fet que el govern ha assumit propostes de tots els grups de l'oposició, fins i tot d'aquells que van votar en contra de les noves ordenances i preus públics per 2012. Els diferents augments suposaran un increment d'ingressos, respecte de l'any passat, de mig milió d'euros. 
Ple de taxes
En el torn d'intervencions de la resta de formacions polítiques, Iolanda Sánchez, d'ICV, va voler destacar el debat intens al llarg de les darreres setmanes, i va explicar que la proposta inicial de la seva formació era la de voler garantir en primer lloc "la forta qualitat de serveis públics sobretot dels de caire social i també establir un sistema de tarifació en funció de la prioritat social. I sobretot que la contribució dels ciutadans es faci en relació a la seva capacitat econòmica. Es a dir, que es plantegin diferents preus a cada servei en funció dels nivells de renda. La nostra proposta contemplava l'augment d'ingressos per part de l'administració. Hem presentat una trentena de propostes. La prioritat era però un sistema de tarificació social que recollís les problemàtiques de les famílies. El govern volia una augment del 3,5% als tributs amb la introducció de la progressivitat però que suposés un milió d'euros d'augment d'ingressos. Creiem però que la proposta del govern és insuficient. La proposta d'avui del govern és diferent i redueixen el ingressos a 500.000  euros quan nosaltres creiem que amb un sistema diferent es podria haver assolit més i de manera més justa".

Quim Arrufa des de la CUP manifestà que la seva formació centrava la seva proposta en cinc eixos. "El primer, reduir dèficit i despesa. El segon, procurar nous ingressos enfront les retallades. El tercer, garantir, defensar i eixamplar els drets socials. El quart, potenciar l'activitat econòmica i generar llocs de treball. I el cinquè crear nous mecanismes econòmics solidaris" En aquest sentit Arrufat va argumentar que "la situació financera de l'Ajuntament és greu i tindrem problemes pel retorn del crèdit. Les retallades poden afectar encara més als ajuntaments. La previsió d'ingressos de 2011 ja es preveu pitjor del que es preveia. S'ha de sumar que l'Estat Espanyol se'ns queda 720.000 euros en un moment de forta recessió, a banda que la seva aportació és menor. La situació social és també molt preocupant i es demostra en el seu alt índex d'atur a Vilanova i la Geltrú. Entenem també que un govern en minoria te una disposició major a acceptar aportacions del nostre programa. Volem continuar fent polítiques socials i públiques. Per tant s'ha d'ingressar més. Això ens permet defensar que qualsevol retallada no te sentit per part de l'ajuntament. Calia un augment generalitzat però calia una progressivitat en l'augment de l'IBI que és el principal impost de l'Ajuntament i segons el valor cadastral dels habitatges. Considerem que hi ha una bossa de pobresa més gran i calia introduir un concepte nou com una bonificació a famílies, segons les rendes familiars. Volem bonificar entre 1.000 i 1500 famílies. Si això no és així, l'any que ve haurem d'augmentar les bonificacions. Cal una reactivació econòmica i calen noves polítiques. Per incentivar l'economia volíem bonificar la creació de comerç al casc antic i a la Geltrú, i la reducció de la taxa d'escombreries a petits negocis" Finalment el regidor de la CUP va anunciar el seu vot positiu per aquest any, va destacar l'esforç de negociació del govern però també va concloure que malgrat tot, aquestes no eren les ordenances que ells volien.

Santi Rodríguez, des del Partit Popular, va voler iniciar la seva intervenció amb una "breu reflexió entre ciutadania i administracions. Estem en una situació econòmica complexa a l'Ajuntament a la que cal sumar una situació política complexa. També hi ha una situació complexa a la societat vilanovina. Per tant, en la mesura del possible el que hem de fer a l'Ajuntament és sacsejar l'economia. Cal que les administracions tinguin un altre tipus de gestió. Les nostres prioritats eren el generar llocs de treball i ajudar a les empreses. Per això cal pujar les ingressos? Tenim diverses opcions com les d'incrementar les aportacions d'altres administracions i sobretot l'opció és la de menys despeses. És el que demanem a l'Ajuntament. L'objectiu ha de ser reduir les despeses salvaguardant als més necessitats. A la proposta es recullen propostes interessant com les vacances fiscals però pugem altres impostos i això nosaltres no ho compartim. A CiU no li agrada la congelació de les ordenances fiscals. Entenem la difícil situació econòmica de l'Ajuntament però també cal entendre que al carrer també ho és. Per això són bones les exempcions en taxes per obrir comerços al casc antic i a la Geltrú o les vacances fiscals per a la implantació de noves empreses i les exempcions per als emprenedors. Són mesures per incentivar l'activitat econòmica. Aquesta proposta d'ordenances no satisfà ningú. Valorem l'esforç d'un augment moderat del 2% però caldrà reduir la despesa" D'aquesta manera Santi Rodríguez va anunciar l'abstenció del seu grup.

Des del PSC, Joan Ignasi Elena va afirmar que la proposta socialista era la d'apostar per la congelació general de les taxes seguint la política dels darrers anys- Elena va dir que aquesta proposta anava acompanyada d'un conjunt de diferents mesures destinades "a la rehabilitació i al lloguer, a donar suport a les noves empreses que s'instal·lin, i altres que feien referència a les empreses que ja hi són. En definitiva un conjunt de mesures positives destinades a un missatge optimista als comerços, a les indústries i a les persones. Celebro que s'hagin incorporat a la defensa de la progressivitat però amb matisos. La congelació era coherent amb el que havíem fet amb l'anterior govern i perquè la situació del conjunt dels ciutadans és molt delicada. Creiem en la progressivitat i que cal que pagui qui més te. Però des de la perspectiva municipal és difícil aplicar això perquè no som l'estat i no tenim el coneixement de quin és la real situació fiscal de cadascú. Per això defensem la congelació que tant ha beneficiat posteriorment a les polítiques socials on sí es pot fer una bona política redistributiva a través de la despesa. La proposta del govern queda lluny de la del grup socialista. Es veritat que la proposta d'avui no és la inicial de CiU. Hi ha hagut un calendari de reunions molt intens, però hi havia una premissa del govern pràcticament inamovible com era el milió d'euros d'ingressos. Però això, finalment, s'ha reduït en un 60% en una darrera reunió i en un quart d'hora i de manera lineal. Les propostes que varem presentar son lluny del resultat final. El debat ha demostrat que el govern està en minoria. Això no és bo ni dolent. El que si és dolent és la inestabilitat. I la inestabilitat és no tenir un full de ruta mínim compartit per una majoria del ple municipal. Ha d'existir aquest full de ruta perquè sinó és molt difícil tirar la ciutat endavant". El Grup Municipal Socialista va votar en contra

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va tancar el torn d'intervencions argumentant que "hi havia un punt de partida que era el d'augmentar ingressos per garantir els serveis i atendre a les problemàtiques de la societat i a les necessitats de la ciutat. Això sempre acompanyat d'un ajustament de les despeses i aconseguir suficients recursos. El que no podem consentir pel pressupost de 2012 és no tenir recursos i no poder garantir els serveis. L'augment que es produeix es fa garantint una progressivitat que no afecti als col·lectius més dèbils. Calien introduir mesures per garantir la creació d'activitat econòmica i així s'ha fet. Aquestes són unes ordenances fiscals millors que les que teníem i, per tant, estem satisfets. Creiem que hi ha hagut un bon debat i el govern ha mostrat flexibilitat i capacitat de diàleg"

Ple de taxes_votacio

Ple de taxes_votacio
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració