Menú

Neus Lloveras i Blanca Albà coneixen de prop la situació dels camps de refugiats del Sàhara

Comparteix:
10/12/2018 14:22

Les representants municipals han acompanyat les famílies vilanovines del programa ‘Vacances en Pau’ als campaments de Tindouf

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i la regidora de Cooperació, Blanca Albà, han estat del 5 al 8 de desembre als campaments sahrauís de Tindouf, on han pogut comprovar com hi viu la població refugiada, al voltant de 174.000 persones. Les representants vilanovines han mantingut trobades institucionals amb membres del govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), i també han visitat projectes realitzats amb suport municipal.

Concretament, l'alcaldessa i la regidora s'han entrevistat amb el ministre de Cooperació de la RASD, Bulahi Mohamed Fadel, i amb el de Joventut, Ahmed Lehbid, els quals els han exposat la complexa situació política que viu el poble sahrauí, en espera de poder celebrar un referèndum d'autodeterminació, que permeti resoldre el conflicte amb el Marroc. Els ministres han agraït la solidaritat que reben des de Catalunya i han traslladat la importància que l'acció de cooperació dels municipis es coordini i es concentri en grans projectes estratègics, adequats a les necessitats reals.

Aula Teresa Mañé, oberta als campaments sahrauísAixí mateix, les representants del govern vilanoví han conegut com es gestiona i es distribueix, a través de la Mitja Lluna Roja, l'ajuda humanitària internacional que arriba als camps de refugiats, i han conegut alguns projectes realitzats amb cooperació de diferents països. En aquest sentit, divendres van inaugurar l'aula d'informàtica de l'Escola de Formació d'Educadores d'Al-Aaiun, que porta el nom de Teresa Mañé, i que ha estat possible amb suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'entitat Acció Solidària amb el Sàhara.

També han visitat el laboratori d'elaboració de medicaments genèrics situat a la capital administrativa, Rabouni. Aquest equipament compta amb suport del Fons Català de Cooperació, en el qual també participa Vilanova i la Geltrú. Igualment, han pogut conèixer com funcionen els sistemes d'educació i sanitari als campaments.

Vacances en Pau

Neus Lloveras i Blanca Albà han conviscut aquests dies als camps de refugiats amb famílies vilanovines i sahrauís que participen al programa "Vacances en Pau", en el qual l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú col·labora des de fa 20 anys. El programa, coordinat a la nostra ciutat per Acció Solidària amb el Sàhara, permet que infants sahrauís d'entre 10 i 12 anys gaudeixin d'un estiu més confortable i amb temperatures més suaus.

Alhora, el programa aconsegueix crear vincles entre la població catalana i la sahrauí, i per tant contribueix a sensibilitzar i divulgar la situació que viu el poble refugiat des de 1975. En la seva estada, l'alcaldessa i la regidora de Cooperació han estat acompanyades pel delegat a Catalunya del Front Polisari, Mah Yahdih, per la coordinadora a Catalunya del programa "Vacances en Pau", Susana Sanahujes, i per la cap de Cooperació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Griselda Castelló.

Solidaritat amb el Sàhara

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té una llarga tradició de solidaritat amb el poble sahrauí i des de 2008 presideix la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb aquesta causa (CCASPS). D'altra banda, mitjançant subvenció a l'entitat vilanovina Acció Solidària amb el Sàhara, els darrers 10 anys s'ha col·laborat en la rehabilitació de dues escoles, a la millora dels sistemes de connexió entre escoles i en la reposició de cisternes familiars al camp de Tindouf, a més a més de l'aula d'informàtica inaugurada la setmana passada i del suport a Vacances en Pau. També, a través del Fons Català de Cooperació, s'ha donat suport a diversos projectes i s'ha participat en campanyes per fer front a emergències, com inundacions i crisis humanitàries.

Reunió amb el ministre de Cooperació de la RASD

Reunió amb el ministre de Cooperació de la RASD

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Participació i cooperació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar l'experiencia del visitant a la nostra web
Moltes gràcies per la teva col·laboració