Menú

La Marató energètica aconsegueix estalviar més de 1000 euros que es destinaran a combatre la pobresa energètica

Comparteix:
14/03/2018 14:56

Les baixes temperatures del mes de febrer dificulten la reducció del consum elèctric i de gas

La Marató energètica ha aconseguit aquest any 2018 estalviar 1.021,83 € en el consum energètic al llarg del mes de febrer en cinc equipaments municipals. L'Escola Cossetània, l'Escola Sant Jordi, el Casal Municipal de Gent Gran, el Centre Cívic Geltrú i la Biblioteca Cardona Torrandell han reduït el consum elèctric, de gas i d'aigua, malgrat les baixes temperatures i les condicions meteorològiques adverses al llarg de tot el mes (ha estat el més de febrer més fred dels últims sis anys).

El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, ha explicat que l'objectiu és, "no només en aquests cinc equipaments si no en tots els de la ciutat anar treballant bones pràctiques, sobretot que tant el conjunt de treballadors com d'usuaris siguin conscients que si fem petites accions podem reduir aquests consums i que això a la practica té un estalvi econòmic i i sobretot un estalvi mediambiental".


Balanç Marató energètica 2La Marató ha aconseguit en aquests 5 equipaments gairebé un 10 % d'estalvi total, respecte els consums d'anys anteriors en el mateix període. La valoració de l'estalvi és positiu, perquè s'han aconseguit dos objectius primer: sensibilitzar als usuaris i als treballadors dels edificis municipals, i en segon lloc, implicar-los. Destacar la tasca feta per la direcció del centres educatius, els delegats verds, el professorat i l'alumnat. Respecte al centre cívic i al casal, el paper de les directores i responsables del centre i a la biblioteca Cardona Torrandell, la direcció, els treballadors i treballadores i els usuaris.

A més de l'estalvi energètic i mediambiental, l'objectiu de la Marató és que les mesures d'estalvi s'estenguin al llarg de l'any i també en l'àmbit domèstic. Gerard Llobet creu que "aquestes accions les podem replicar a casa nostra, hem de saber reduir el consum, tancar llums, reduir bombetes, petites accions que al final tenen una conseqüència, que els usuaris siguin transmissors d'aquestes bones practiques, com ha passat amb els delegats mediambientals de les escoles."


Balanç Marató energètica 3El Casal Municipal de Gent Gran ha reduït en més d'un 12%, el consum respecte anys anteriors. El paper protagonista l'han tingut les responsables del centre que han estat controlant diferents aspectes, sobretot de la il·luminació. La responsable del Casal, Montse Lleó, explica que han fet accions com "posar enganxines, sobretot als lavabos i detectar quin eren els llums que durant algunes franges horàries no calia que restessin encesos i els hem tancat, i ara ja és una pràctica que tenim adquirida".

Les accions que s'han fet específicament han estat:
- Vetllar perquè els usuaris i usuàries utilitzin correctament la doble porta d'accés al local, evitant així les pèrdues de calor.
- Apagada dels fluorescents més propers a la finestra i encesa de la llum de la zona de lectura únicament quan s'hi troben els usuaris.
- Utilització de l'espai destinat a gimnàs només d'aquella il·luminació necessària per desenvolupar l'activitat.
- Col·locació d'un dispositiu per regular l'apagada durant la nit de les maquines de cafè i de begudes.
- Col·locació d'adhesius informatius recordant que cal tancar les llums, els ordinadors, les aixetes, i utilitzar els dipòsits dels serveis higiènics adequadament.
- Mantenir el termòstat a una temperatura adequada a l'hivern entre 21 i 23ºC.
- Control de la il·luminació del local en funció de la radiació solar.Dades d'estalvi a Vilanova i la Geltrú


En total en els cinc equipaments han aconseguit un estalvi en el consum d'electricitat de 3.880 kWh, equivalent al consum energètic de quinze llars en pobresa energètica durant un més i econòmicament representa 777 €. Cal destacar sobretot l'estalvi fet a les escoles en el consum elèctric, que ha estat superior a un 20%.

Respecte a l'aigua gairebé la totalitat d'equipaments han estalviat: 93 m3, això representa un percentatge del 23,79% .Aquests 93 m3 suposen 93.000 litres, que equivaldrien a tenir 19.000 garrafes de 5 litres.

El consum del gas enguany, com a conseqüència de les baixes temperatures del més de febrer, només s'ha reduït a l'escola Sant Jordi.

El Centre Cívic Geltrú no ha pogut reduir els consums, ja que durant aquests més de febrer hi hagut un increment de l'activitat al centre.

Malgrat que la Biblioteca Cardona Torrandell no ha aconseguit un estalvi energètic en les xifres, ha mantingut el consum de l'any passat. Aquest fet, tenint en compte la diferència de temperatures respecte 2017, si que s'ha produït un estalvi, però que no ha quedat reflectit.


ELECTRICITAT
Estalvi: 3.888 kWh
Preu de l'energia estimat: 0,20 €/ kWh
Total: 777,6 €/kWh

GAS
Estalvi: 332 m3 ; 332 m3 x 11,70 kWh/m3 = 3884,4 kWh
Preu gas: 0,055 euros/kWh
Total: 213,64 €

AIGUA
Estalvi: 94 m3
Preu aigua: 0,3255 €/m3
Total: 30,59 €

Total: 1.021,83 €


L'edició de 2018 era la tercera edició de la Marató Energètica, una iniciativa conjunta a 10 municipis de tot Catalunya. Vilanova i la Geltrú hi ha participat per segon cop. En el conjunt de municipis es calcula que s'ha estalviat l'emissió de 172 tones de CO2 a l'atmosfera. Els diners estalviats es destinaran a combatre la pobresa energètica, dins del programa Sumem Energies de les regidories de Serveis Socials i Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG.

Balanç Marató energètica 1

Balanç Marató energètica 1

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Medi ambient i sostenibilitat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració