Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Serveis socials > Tràmits > Detall

L'espai de serveis socials

L'Economat de Vilanova i la Geltrú

TRÀMIT MUNICIPAL

L'economat de VNG és un servei social de distribució gratuïta d'aliments, gestionat sota la modalitat d'un supermercat, on les persones i famílies beneficiàries poden anar a comprar amb un sistema de punts -relacionat amb el nombre de membres de la unitat familiar- una quantitat d'aliments predeterminada i escollir els productes que més s'ajusten a les seves necessitats i a la seva organització dels àpats diaris, dins de l'estoc disponible a l'establiment.

És un projecte impulsat i coliderat per Càritas i per la regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Informació general

Qui el pot demanar?
- L'economat és un servei adreçat a persones i famílies de Vilanova i la Geltrú amb ingressos insuficients o nuls. El barem d'accés al servei té en compte la suma dels ingressos de tota la unitat familiar i les despeses que aquesta té en concepte de lloguer o hipoteca del seu habitatge.
Requeriments
El nivell d'ingressos i de despeses d'habitatge haurà estat prèviament acreditat, baremat i valorat pels serveis socials municipals.
Procediments
Cal fer la demanda als Serveis Socials municipals. L'accés al servei té una durada limitada que pot variar en funció de la cronicitat de la situació, i està lligat a un pla de treball de la família amb el professional social referent.

Les famílies seran ateses amb un calendari de compra amb dies i hores prèviament assignades en setmanes alternes durant tot el temps de durada de la prescripció del recurs. Aquetsa distribució de l'atenció permet organitzar l'atenció de 7 famílies cada quart d'hora.
Temps mitjà de resolució
Un cop acreditada i valorada la situació, l'accés al servei té un temps màxim d'espera de 10 dies. En situacions d'urgència i gravetat el lliurament d'aliments és immediat.
Observacions
El projecte de l'Economat funciona íntegrament amb més de 100 persones voluntàries.

L'horari d'obertura al públic és els dimarts de 16:30 a 19 hores i els dimecres i dijous de 10 a 12:30 i de 16:30 a 19 hores.

L'economat garanteix un complement a l'alimentació bàsica que incorpora els següents productes:

Llet, verdures, fruites, carn i peix congelat, sucre, cacau en pols, galetes, cereals, oli, llegum cuit i sec, arròs, pasta, farina, ous, tomàquet triturat, conserves de peix, iogurts, paper higiènic, productes específics d'alimentació de 0 a 2 anys.

A més, de forma habitual, es poden trobar altres productes com són formatgets, brou, sucs i productes d'higiene personal i de neteja de la llar.

L'origen dels aliments prové del pressupost econòmic destinat per l'Ajuntament i per Càritas, i també de donacions, principalment:

  • de la Fundació Banc dels Aliments que rep donacions d'empreses, productors i distribuïdors, i del recapte anual que organitza a tots els municipis de Catalunya
  • dels excedents de la Unió Europea
  • dels recaptes d'aliments organitzats per la Mesa d'Entitats Socials de Vilanova i en col·laboració amb els supermercats de la ciutat.
  • de les plataformes pròpies de recollides d'aliments de Càrites i de Creu Roja
  • de la recollida de minves dels establiments alimentaris de la ciutat

Però l'Economat és més ambiciós que aquest objectiu: és un projecte de ciutat, un servei que convida a les empreses a col·laborar, que s'ofereix com espai de pràctiques d'alumnes que estan en formació, que s'ofereix a les escoles perquè els infants o joves el coneguin i n'extreguin un aprenentatge significatiu, o que promou tallers i formacions d'economia domèstica que poden interessar a moltes famílies de Vilanova.

Documentació necessària

Cal justificar documentalment la situació familiar i econòmica.

Com es pot tramitar

  Presencialment
A les oficines indicades
Oficina de Serveis Socials i Salut
Carrer del Marquesat de Marianao, 2 BX
Tel.: 938140000 (Ext. 3420)
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 25/11/16