Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Participació i Cooperació > Notícies > Detall de la notícia

L'espai de Participació i Cooperació

S'inaugura el curs del taller 'La història a les nostres mans' del Grup de Dones amb Memòria

19/09/2018
La inauguració del curs es va fer a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer La inauguració del curs es va fer a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

El taller, que recull la història oral d'una seixantena de dones, arriba a la 19a edició

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà, van inaugurar dimarts un nou curs del taller La Història a les nostres mans. Dones amb memòria, que al llarg de l'any 2019 celebrarà el 20è aniversari de la seva creació.

L'alcaldessa va donar la benvinguda a totes les dones integrants del taller destacant l'assoliment de les 19 edicions i felicitant la dinamitzadora del grup, la historiadora Judit Barbacil, per la seva tasca continuada durant tots aquests anys, ara juntament amb Xavier López i Núria Morda. Neus Lloveras va animar les participants "a integrar noves dones al grup, aquelles que fa 20 anys no s'hi van apuntar perquè es veien massa joves i tenien massa feina, perquè aquesta important tasca que feu no es perdi".

El taller de dones de La Història a les Nostres Mans es basa en les pràctiques que recull la història oral. S'ha anat consolidant amb els anys, i encara té un llarg recorregut per endavant. Per això en cada inici de curs es marquen uns objectius de recerca, que enguany se centraran especialment en l'aigua, un dret universal que no és sempre de fàcil accés. Com va recordar la regidora Blanca Albà, "algunes de vosaltres havíeu anat a buscar l'aigua en galledes a la font, i avui això no ho valorem, perquè obrim l'aixeta i l'aigua ja raja".

Fruit del treball setmanal del Taller és la col·lecció La Memòria del Futur, que es basa en la recuperació de la memòria local amb perspectiva de gènere. Un dels reptes d'aquest curs és publicar l'onzè volum, dedicat a la Transició.

Aquest taller d'història local està protagonitzat per una seixantena de dones que al llarg del temps s'han constituït com el Grup de Dones amb Memòria. L'objectiu és recuperar, a través de la tradició oral i el punt de vista de les dones, la història de VNG. Judit Barbacil, llicenciada en Història, coordina i realitza, des dels seus inicis, la dinamització setmanal del taller, i elabora el recull i confecció dels diferents volums de la col·lecció "La memòria del futur" i de material pedagògic, a més de motivar i recollir les vivències de totes les dones que hi participen.

El Grup de Dones amb Memòria col·labora voluntàriament en els programes de transmissió de la memòria històrica local que s'impulsen des de l'Ajuntament als centres educatius de la ciutat, amb el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, amb el Projecte Buchenwald i amb la Comissió de Memòria Històrica de la ciutat. Les trobades, obertes a noves incorporacions, es fan cada dimarts a la tarda a la sala de Juntes de la UPC de Vilanova, que des de fa anys col·labora amb aquest projecte.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00