Vilanova tema a tema

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Espai Equitat > Notícies > Detall de la notícia

Vilanova per l'equitat

Actes al voltant del 25 de novembre

22/11/2017
El domàs lila es penja al balcó de l'Ajuntament cada vegada que una dona és assassinada  El domàs lila es penja al balcó de l'Ajuntament cada vegada que una dona és assassinada

VNG commemora el Dia Internacional de la No violència vers les dones

El dia 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de la No Violència vers les dones. Aquesta data va ser escollida per les Nacions Unides per honorar les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser brutalment assassinades l'any 1960 per la dictadura de Rafael Trujillo.

La xacra social de la violència masclista persisteix. Des de l'inici de 2017, 89 dones han estat assassinades a l'estat espanyol. És per això que cal rebutjar la violència masclista i denunciar que és necessari canviar molts aspectes de la nostra societat que permeten i legitimen la desigualtat.
Des de les administracions públiques, cal reforçar encara més el treball entre administració i societat civil. Concretament, des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es treballa en dos eixos essencials: la sensibilització i l'atenció.

En el cas de la sensibilització, es fa especial incís en els infants i joves perquè incorporin noves maneres de fer. També es posen a l'abast de tota la ciutadania tallers, jornades, cursos, publicacions, difusions i accions específiques.
Com a eina de denúncia i sensibilització, aquest darrer any s'ha posat en marxa la col·locació d'un domàs al balcó de l'Ajuntament, amb l'activació de missatges de rebuig a les xarxes socials cada vegada que una dona és assassinada, a més d'un espai de denúncia a la façana de l'Ajuntament gestionat pel Casal de Dones.

Pel que fa a l'eix de l'atenció, l'Espai d'Equitat municipal fa una tasca d'atenció, informació i assessorament en conflictes creats per la presència de la desigualtat, la discriminació i la violència masclista. Així, el servei atén les dones i les famílies posant al seu servei tant l'assessoria jurídica com l'atenció psicològica, ja sigui de forma individual o grupal. S'atenen també infants i adolescents en situació de violència masclista a través dels tallers de resiliència. Les dones ateses a l'Espai d'Equitat l'any 2017 han estat 125.

Vilanova i la Geltrú disposa d'un protocol d'atenció per a les dones que pateixen violència masclista. Un circuit que davant una situació d'emergència posa en marxa tots els àmbits implicats: sociocomunitari, sanitari, judicial, policial.

Actes al voltant del 25 de novembre
A Vilanova i la Geltrú, aquest 2017, se celebren diversos actes en commemoració del Dia Internacional de la No-Violència vers les dones.
Així, el passat dijous 16 de novembre es va celebrar la xerrada "Picasso i les dones" al Casal de Dones, i es va projectar la pel·lícula "Brava" dins el cicle de cinema Gaudí.
Aquest dijous 23 de novembre es farà la xerrada "Mites i arquetips en la pintura del museu", al Museu Balaguer. Cal reserva prèvia.
I divendres 24 a les 11 h, xerrada "Sensibilització sobre la mutilació genital femenina", a la Sala Noble de la Casa Olivella.
A les 12 h es farà la lectura del manifest en commemoració del Dia Internacional de la No-Violència vers les Dones, davant l'Ajuntament.
Dissabte, dia 25 de novembre, a les 10.30 h es farà l'activitat "Teixim a Quatre Mans", una acció col·lectiva per prevenir les violències que consisteix en una trobada de dones i homes a l'espai públic per teixir plegats i trencar prejudicis. Es farà al Mercat de Mar.
A les 19 h, lectura del manifest de rebuig a la violència masclista per part de col·lectius i entitats de dones, i concentració en memòria de les víctimes de la violència masclista A la plaça de la Vila.
A les 21 h, a l'Auditori Eduard Toldrà, Xesca Fort oferirà el cocnert "Canción desnuda", música contra la violència envers les dones.
Finalment, dilluns 27 de novembre, de 10 a 12 h, jornada formativa "Masclisme i jurisprudència" a la Sala Noble de la Casa Olivella.
El mateix dia es reunirà la comissió de seguiment de la violència masclista, que es troba dos cops l'any.

Les activitats estan organitzades per la Regidoria de Convivència i Equitat, el Casal de Dones, o el grup de Treball de la Comissió de seguiment del Protocol municipal d'accions contra la violència masclista, entre d'altres.

Podeu consultar aquí el programa d'actes del 25N complet

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00