Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/11/2014

Actes a Vilanova per commemorar el Dia Mundial contra la Sida

 L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú penjarà el llaç vermell L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú penjarà el llaç vermell

Es faran les proves ràpides de detecció, exposicions i altres accions de sensibilització

El dilluns 1 de desembre es commemora el Dia Mundial Contra la Sida. Amb el lema Seguim fent camí en la lluita contra la sida la jornada té com a objectiu promoure la prevenció de la malaltia, incentivar la realització de la prova de diagnòstic del VIH a les persones que han estat exposades a situacions de risc per aquest virus i reduir el retard diagnòstic.

Vilanova i la Geltrú s'ha sumat, un any més, a aquesta data amb l'organització d'un seguit d'actes que començaran aquest dissabte 29 de novembre amb l'Hora del Conte i el Taller infantil Un conte de guerrers. L'activitat, a càrrec d'Eva Bolaño, començarà a les 12 h a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Dilluns 1 de desembre es farà el Surt de dubtes, la prova ràpida de detecció del VIH, confidencial i gratuïta. Enguany hi haurà dos punts, a l'ASSIR del CAP Jaume I de 8 a 20h, i a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC) de 12 a 16 h.

Aquesta prova està pensada per aquelles persones, homes i dones, que han mantingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu, amb una o diverses parelles, de les quals en desconeixen l'estat de salut. També es recomana a les persones que han compartit el material utilitzat per injectar-se drogues, que han tingut alguna infecció de transmissió sexuals, o aquelles parelles estables que volen deixar d'utilitzar preservatius en les seves relacions sexuals. També se l'haurien de fer aquelles dones que pensen tenir un fill.

El mateix dilluns 1 de desembre s'instal·larà un Punt de Salut amb material informatiu i de prevenció a la rambla Principal cantonada amb el carrer de Manuel Marquès, de les 12 a 20 h.

Finalment, les biblioteques municipals Joan Oliva i Armand Cardona han organitzat una exposició dels fons documental sobre el VIH, que es podrà visitar del 24 de novembre al 2 de desembre. També hi haurà una petita mostra de lectura i documentació sobre la Sida, al Bibliomercat del Mercat de Mar, d'aquest divendres 28 de novembre.

A banda d'aquests actes, durant tot l'any la regidoria de Salut organitza tallers sobre sexualitat i afectivitat per l'alumnat del cicle superior d'educació primària i des de 2n d' ESO fins a batxillerat i cicles formatius. Cada curs escolar es fan aproximadament 75 tallers, arribant a la totalitat de centres educatius de la ciutat. A més, l'Oficina Jove, disposa d'una assessoria sobre sexualitat i afectivitat per resoldre dubtes relacionades amb aquest tema.

La Sida al món 

Des de 1981, any en què es van diagnosticar els primers casos de sida, fins a l'actualitat més de 39 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Més de 35 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2,1 milions de persones s'infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l'Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides. 

A Catalunya hi ha, actualment, unes 33.000 persones infectades pel VIH. L'any 2013 es van notificar 754 nous diagnòstics de la infecció. 

Els col·lectius més afectats han estat el d'homes que tenen sexe amb altres homes (63% ), el d'homes heterosexuals (15%), el de dones heterosexuals (10%) i els usuaris de drogues per via parenteral (6%).

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00