Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

28/06/2016

Les biblioteques, cada dia més imprescindibles

L'anàlisi de les dades i dels usos dels usuaris de les biblioteques municipals al llarg de 2015 reflecteix el canvi que està experimentant la societat pel que fa a usos i consums de la cultura

La Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú, integrada per la biblioteca central urbana Joan Oliva i Milà i la biblioteca de proximitat Armand Cardona Torrandell, ha analitzat els usos dels seus usuaris durant el 2015, i ha detectat un canvi pel que fa a usos i consums de la cultura.
Mentre hi ha un descens lleu i mantingut pel que fa a visitants i al nombre de préstecs de documents, s'incrementen considerablement els participants en les activitats i clubs de lectura de les biblioteques, així com els usos associats a les noves tecnologies (WiFi, Internet I+, Xarxes socials, o cursos relacionats amb les noves tecnologies).

Així, els punts forts de les biblioteques municipals en els darrers mesos són la forta presència a webs, blogs, xarxes socials i en la generació de continguts associats; l'elevada participació dels escolars de la ciutat, tant de primària com de secundària, en les sessions formatives; l'alta relació de la Xarxa amb els diferents agents locals (serveis i departaments municipals, i entitats i fires vilanovines), l'elevat nombre de dies i hores de servei en relació a biblioteques i xarxes similars, l'alt nombre de Clubs de lectura i alta participació dels usuaris, i l'elevat nombre d'activitats organitzades. En general destaca la bona resposta per part del públic amb una situació de contenció pressupostària. Destaca el fet que, amb el mateix nombre d'activitats, s'ha incrementat un 10% el nombre d'assistents.

Durant el 2015 les dues biblioteques han tirat endavant alguns projectes rellevants, com la Setmana del món laboral, projectes solidaris (Mercat d'Intercanvi de Llibres, Llet x revistes o La Marató de TV3), el BiblioMercat o la participació a las Jornadas Andaluzas de Documentación.

De cara a aquest 2016, les línies de treball vénen marcades per la reestructuració de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú, conjuntament amb el Departament de Cultura de l'Ajuntament i la Gerència de Serveis bibliotecaris de la Diputació de Barcelona, que cerca millorar la vertebració de la Xarxa amb l'objectiu de proporcionar un augment de la qualitat del servei en benefici de la ciutadania.
Al llarg del 2016 s'elaborarà el Pla estratègic 2016-2019 en consonància amb les línies marcades pel PAM (Pla d'Actuació Municipal) 2015-2019 i que té per objectiu "potenciar la cultura i el patrimoni com a element identitari i de dinamització econòmica. Una ciutat amb identitat cultural".

La biblioteca Joan Oliva ha organitzat el CodeClub, de formació en programació d'ordinadors per usuaris entre 10 i 12 anys; ha fet promoció i difusió del fons especial de Gènere negre; ha treballat el foment de la lectura entre els joves, i ha dinamitzat el fons del Centre de Documentació Parc del Garraf.
Pel que fa a la biblioteca Armand Cardona, ha posat en marxa el Racó Ciclista – Biciblios (en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya); la Comicteca (fons especialitzat en el món del còmic), i ha creat el racó ‘Fet a mà', que inclou documents sobre manualitats, bricolatge, jardineria o cuina.

Totes aquestes dades demostren que les biblioteques, avui dia, continuen vives, creixent dia a dia en creativitat, entusiasme, cooperació i solidaritat. Són espais oberts a tothom per acompanyar la població en la seves necessitats de millora educativa, cultural, d'oci i valor crític, i aportant un valor social a les seves respectives comunitats que les fa cada dia més imprescindibles. Així, són útils per als qui busquen feina, per als que es volen presentar a oposicions, per als qui volen escoltar un conte, pertànyer a un club per comentar llibres, millorar idiomes o llegir còmics, entre moltes altres utilitats.

Més informació:
Memòria 2015 – Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú

Memòria 2015 – Biblioteques de la zona Penedès/Garraf

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00