Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/03/2010

El bus urbà arriba als 900.000 usuaris el 2009

Xavier Carbonell Xavier Carbonell, en la roda de premsa

En una roda de premsa global sobre transport públic, el regidor de Mobilitat explica una propera mesura de suport al taxi i l'ampliació del servei de bus amb Vilafranca els propers mesos

L'ús del bus urbà de Vilanova i la Geltrú ha augmentat un 3,22% durant el 2009 i ha arribat a 908.061 viatges cancel·lats en les quatre línies. Aquest servei públic manté doncs una línia ascendent, tot i que més suau que en el 2008, en què el nombre d'usuaris havia crescut un 13,65%.

Amb tot, Vilanova i la Geltrú és de les poques ciutats mitjanes que ha incrementat el nombre de viatgers en transport urbà. El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament vilanoví, Xavier Carbonell, ha citat els casos de Sabadell, Mataró o Granollers, que han perdut usuaris, així com Sant Cugat del Vallès i Vic, que han viscut increments importants, en bona part gràcies reestructuracions del servei.

Xavier Carbonell ha manifestat que l'increment del 3,22% a la capital del Garraf s'explica "pels incentius que vam posar en marxa l'any passat, no amb la intenció de fer créixer la xifra d'usuaris, sinó de captar nous públics". Aquests incentius van ser la incorporació, des del gener de 2009, de dos títols nous amb bonificació: la T-Activa (fruit d'una redefinició de l'anterior abonament per a persones jubilades) i la T-Jove.

Així, durant el 2009 es van vendre 15.951 abonaments de viatges convencionals, la qual cosa representa un descens del 24% respecte del 2008. Per contra, va créixer en un 13% la venda dels títols per a la gent gran (29.579 venuts) i hi va haver una bona resposta de la nova targeta per al jovent, de la qual se n'han servit 5.369 títols. Així mateix, han augmentat els viatges amb títol de transport integrat, ja que el 2008 en van ser 152.207 i l'any passat, 174.288.


Enquesta de satisfacció

El servei de bus urbà de Vilanova i la Geltrú continua essent valorat amb un notable, globalment, pels seus usuaris i usuàries, segons l'enquesta de satisfacció que ha elaborat Apolda Instituto, per encàrrec de l'empresa concessionària, Transports Ciutat Comtal. La puntuació mitjana se situa exactament en un 7,8 sobre 10, un pèl inferior que l'any passat, en què va ser d'un 7,9. Un 30% de les persones entrevistades consideren que el servei és excel·lent, mentre que un 13% li donen un aprovat i un 1,4% el suspenen.

El factors que han estat més valorats són la seguretat en el viatge i la seguretat personal, amb un 8,30, seguits de l'actitud del conductor, amb un 8,18. Els dos primers factors presenten un índex de satisfacció una mica superior que el 2008, ja que llavors s'aproximaven al 8.

Per contra, els factors menys puntuats han estat el preu del viatge i la freqüència de pas i la puntualitat, tot i que ambdós obtenen una puntuació mitjana superior al 7 sobre 10. Justament la freqüència de pas i la puntualitat és el factor més rellevant per al 58% dels enquestats, mentre que un 10% consideren més important el preu i un 7% el confort i la comoditat en les parades i marquesines.

D'altra banda, una de les característiques del servei que ha millorat respecte de l'any passat és la facilitat d'adquirir el bitllet o la targeta. Això ha estat qualificat amb excel·lent per part del 64,7% dels usuaris, mentre que el 2008 el gruix de la mostra, un 46% dels enquestats, li atorgava un notable.

En citació espontània, els usuaris del servei afirmen que els principals aspectes a millorar són la freqüència de pas i l'ampliació d'horaris, així com els horaris de caps de setmana i la comoditat de dins l'autobús. Poc més de la meitat dels usuaris consultats opinen que el servei de la línia es manté igual que l'any anterior (58%) i el valoren igual que d'altres mitjans de transport. Entre els qui pensen diferent, són majoria els qui opinen que el servei ha millorat en el darrer any (41,7%) i que és millor que altres alternatives de transport (19%).

Per a l'enquesta, s'han realitzat 89 entrevistes a la L1, 72 a la L2, 105 a la L3 i 91 a la L4, en total, 357. A la mostra de l'estudi hi predominen les dones (73,9%). Per edats, els menors de 45 anys sumen el 52,6%, mentre que els menors de 24 anys són un 17,9% i el 14,3% tenen 65 o més anys. El 68,6% dels usuaris enquestats són nascuts a Catalunya, mentre que un 14,6% a la resta de l'estat, i el 16,8% són d'origen estranger.

Millores del taxi

D'altra banda, Xavier Carbonell s'ha referit a millores en el servei de taxi, un altre transport públic en el qual des de l'Ajuntament "no sempre si hi ha aplicat polítiques". Properament es presentarà un nou disseny per als taxis vilanovins, que unifiqui la seva imatge. El regidor ha recordat que fa un any es va impulsar l'associació vilanovina del taxi, fet que ha permès coordinar millor les relacions del sector amb l'administració, i que "s'ha fet una feina prèvia d'actualització del servei. A partir d'ara, es pot treballar en la potenciació d'aquest transport".


Transport interurbà

Una preocupació del govern municipal és fer arribar els usuaris del CAPI de Baix a Mar el més a prop possible amb bus. En aquests moments, la línia que va al Prat i a Santa Maria de Cubelles s'atura a l'Estació, amb la qual cosa les persones que van al CAPI han de fer una part del camí a peu. El problema és per a les persones amb mobilitat reduïda, per això
Xavier Carbonell ha explicat que l'Ajuntament està en converses amb la Generalitat de Catalunya per tal que aquesta línia tingui més parades dins de Vilanova, més properes al centre de salut.

D'altra banda, Vilanova i la Geltrú millorarà enguany els serveis directes Vilafranca del Penedès i amb Barceolona, segons les previsions de la Generalitat. El regidor de Mobilitat ha explicat que el govern català s'ha compromès que a la primavera s'implantin un 60% més de busos directes amb parada a Canyelles. Segons la proposta, s'habilitarien 14 viatges diaris d'anada i tornada els festius, (cinc més dels que hi ha actualment), 8 d'anada i tornada els dissabtes (actualment n'hi ha tres) i es crea servei els diumenges i festius, amb 5 viatges d'anada i tornada. "No és tant com havíem demanat, –comenta Xavier Carbonell- però és una proposta engrescadora. El que tenim clar és que quan funcioni la nova C-15 això s'haurà de millorar".

Pel que fa al servei de bus amb Barcelona, al llarg d'aquest any es preveu ampliar els punts de sortida del bus directe que va a Barcelona, ja que ara es concentren a l'Estació d'autobusos. Possibles parades serien el carrer del Doctor Zamenhof, la ronda Ibèrica i el Mercat del Centre, tot i que s'estan estudiant. 

Descarrega't la foto.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00