Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/06/2016

Joaquim Budesca rebrà dimarts la Medalla de la Ciutat

El pintor Joaquim Budesca       El pintor Joaquim Budesca

Es tracta d'un reconeixement públic a la trajectòria d'aquest artista vilanoví, referent en la cultura local

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vol reconèixer la trajectòria del pintor vilanoví Joaquim Budesca, en un acte d'homenatge i atorgament de la Medalla de la Ciutat que es farà aquest dimarts 14 de juny a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

L'acte, que serà públic i començarà a les vuit del vespre, comptarà amb l'assistència de tota la corporació municipal. El Ple ordinari del mes de maig de l'Ajuntament de VNG va aprovar la concessió d'aquesta Medalla de la Ciutat, després de rebre nombroses adhesions a la iniciativa, provinents de diferents persones, entitats i institucions de la ciutat.

L'alcaldessa Neus Lloveras conduirà un acte en el que el periodista Bernat Deltell glosarà la persona de l'homenatjat. Després de la intervenció dels portaveus dels grups municipals, es farà el lliurament de la Medalla de la Ciutat a Joaquim Budesca Català, que dirigirà unes paraules als assistents.

Budesca és l'autor, entre d'altres obres, dels paisatges d'aigua del fons d'art contemporani de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, restaurador de les pintures al fresc de la cúpula de la Masia Cabanyes, il·lustrador de la publicació "Cent indrets de Vilanova i la Geltrú" i dissenyador dels vestits del Ball de Diables de l'any 1995. També ha dissenyat cartells dels Tres Tombs, Carnaval i Festa Major, i ha realitzat portades dels discs compactes de la pianista vilanovina Leonora Milà, i va guanyar l'any 2004 el Concurs de disseny de les carrosses per a la cavalcada dels Reis d'Igualada.

Joaquim Budesca disposa d'un recull biogràfic de petit format de la col·lecció Retrats, promoguda per l'Ajuntament, escrit pel periodista Carles García Guinda. El llibret, que podeu consultar aquí, és un acte de reconeixement de la seva trajectòria personal i pública, i presenta l'artista en les seves facetes de dibuixant i pintor. La seva vocació artística es va manifestar des de la infantesa, i ha acabat esdevenint un artista amb un univers propi i reconegut.
El pintor s'ha caracteritzat per un esforç autodidacte, i destaca en el seu retrat aficions com la de visitar els museus, que utilitzava com a escoles de belles arts particulars.

Budesca a La Sala i a les biblioteques municipals
El pintor homenatjat veurà exposada la seva obra per segona vegada al Centre d'Art Contemporani La Sala aquest estiu. La primera ocasió va ser amb "Budesca. H2O Aigua", l'any 2007, sent la primera exposició monogràfica que acollia La Sala després d'obrir les portes, on es mostrava la darrera producció de l'artista.

Aquesta segona vegada, les parets de La Sala veuran una retrospectiva de la llarga trajectòria artística de Budesca, comissariada també per la historiadora de l'art Isabel Coll.
Budesca és conegut sobretot per les seves pintures, paisatges i marines d'estil propi. Tot i així, fa tres anys la biblioteca Armand Cardona va acollir una exposició de l'artista, on es mostrava un Budesca desconegut, com a dibuixant de còmic, que comprenia la producció entre els anys 1953 i 1970. Kimo Budesca, que era com signava aleshores, va treballar per dos estudis de còmic de Barcelona, els Estudis Ferrando i Selecciones Ilustradas, i també publicà alguna tira a la premsa. Aquest és el díptic de l'exposició.

Les biblioteques de Vilanova i la Geltrú, Joan Oliva i Armand Cardona, amb motiu del lliurament de la Medalla, exposaran una selecció de documents relacionats amb aquest artista vilanoví. En aquest enllaç podeu trobar el llistat d'aquesta selecció de fons.

Notícia relacionada
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00