Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/07/2016

Any Casas al Penedès

La vídua és un dels retrats de Ramon Casas que es pot veure al Museu Víctor Balaguer  La vídua és un dels retrats de Ramon Casas que es pot veure al Museu Víctor Balaguer

Per commemorar el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas, els museus del Penedès creen una ruta on es mostren 52 obres, 5 d'elles al Balaguer

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer exposa aquests dies de manera conjunta les 5 obres de Ramon Casas que té al seu fons. Tot plegat forma part de la ruta conjunta que han ideat els Museus del Penedès, un itinerari que visualitza i posa en valor fins a 52 obres de l'artista català en sis museus, aprofitant el 150è aniversari del naixement de l'artista.

El llegat de Ramon Casas al Penedès es fa més visible gràcies a la iniciativa conjunta d'aquests sis museus de les tres comarques: a més del Balaguer de Vilanova, hi participen el Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel de Sitges, el Vinseum de Vilafranca, i el Museu Deu i el Museu Vil·la Pau Casals del Vendrell. També s'hi ha sumat l'Ajuntament de Torredembarra, municipi que conserva un llegat significatiu de Ramon Casas i la seva família, gràcies la vinculació directa que van tenir amb el municipi.

La Ruta Ramon Casas als Museus del Penedès permet unificar un itinerari al voltant de 52 obres de l'artista exposades en sis museus. L'itinerari consisteix en l'elaboració d'un circuit únic, degudament assenyalat, a partir de les obres que exposen en les seves col·leccions els sis museus participants: 22 al Cau Ferrat, 19 a la Vil·la Pau Casals, 5 al Víctor Balaguer, 4 al Maricel, 1 al Museu Deu, i 1 al Vinseum. En la majoria de casos es tracta d'olis, però en altres són dibuixos. També hi ha ceràmiques i cartells.

Les obres exposades formen part dels fons dels respectius museus i estan integrades en diferents col·leccions. A més de la ruta conjunta, al Museu Vil·la Pau Casals del Vendrell es pot visitar l'exposició “Ramon Casas a les col·leccions Pau Casals”, i al Cau Ferrat i el Museu de Maricel de Sitges es faran cada dimecres de juliol, agost i setembre visites guiades entre les obres d'aquest artista a les seves sales.
La campanya forma part d'una línia de treball conjunta dels museus d'art del Penedès, que s'han volgut sumar a un dels esdeveniments culturals de l'any a Catalunya.

La Biblioteca Museu Balaguer custodia cinc obres de Ramon Casas i Carbó, totes pintura a l'oli sobre tela excepte un dibuix en llapis. Una d'elles, La Vídua (ca. 1889-1890), va ser donada pel mateix pintor al fundador de la institució, Don Víctor Balaguer, després d'haver-la exposat a la Sala Parés. Cal destacar també la magnífica vista de l'obra Montmartre (ca. 1890-1891), amb el Moulin de la Galette al fons, clar exponent de l'etapa parisina de l'artista.
La resta d'obres exposades al Balaguer són un retrat de Joaquim Mir (1899), en llapis sobre paper, el Paisatge urbà amb figures (ca. 1890-1893), i l'Entrada a Le Palais des Arts Libéraux (ca. 1900).

La mostra es podrà visitar fins a l'11 de setembre en els horaris habituals del Museu Víctor Balaguer: de dimarts a divendres de 10 a 14 h, i dissabtes i diumenges d'11 a 14 h. A les tardes s'hi pot anar de dimarts a dissabte de 17 a 19 h, excepte dijous, que l'horari és de 19 a 21 h.

Un cop acabada l'exposició a Vilanova, el quadre Montmartre ha estat sol·licitat per a l'exposició que s'inaugurarà el 10 de novembre a Sitges sota el títol “Ramon Casas, la modernitat anhelada”. Una mostra que es podrà veure posteriorment al Caixaforum de Madrid i de Palma.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00