Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/09/2011

La promoció econòmica, el manteniment dels serveis públics i el coneixement de la situació econòmica, principals accions del nou govern

   Ariadna Llorens, Neus Lloveras i Glòria Garcia, aquest matí       Ariadna Llorens, Neus Lloveras i Glòria Garcia, aquest matí

En els primers 100 dies l'actual Govern ha treballat per dinamitzar l'economia local, racionalitzar les finances municipals, donar continuïtat a serveis i projectes, i garantir els serveis a les persones

Aquest matí, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, acompanyada de la primera tinent d'alcalde, Ariadna Llorens, i la portaveu del govern, Glòria Garcia, han donat a conèixer les principals accions que s'han dut a terme durant els primers cent dies de govern municipals.

Una tasca que segons l'alcaldessa es pot englobar en quatre grans blocs, tots ells prioritaris pel govern que dirigeix i sobre els quals s'hi han abocat hores de feina i molts esforços. Quatre grans blocs que com ella ha definit han estat l'organització i les finances municipals, la continuïtat i finalització de projectes que ja estaven en marxa, el manteniment dels serveis a les persones, i la promoció i dinamització econòmica de la ciutat.

El primer bloc de l'acció del Govern en aquests primers 100 dies ha vingut marcat per la situació econòmica de l'Ajuntament. El primer objectiu ha estat conèixer exactament la situació municipal, per això s'ha fet un informe econòmic que ha estat confirmat per auditors externs. El resultat d'aquesta anàlisi determina un deute elevat per part de la institució, problemes de tresoreria a curt termini i una situació d'insolvència d'una de les empreses municipals, PIVSAM. 

Per tal de fer front a aquesta situació, el Govern ha posat en marxa algunes mesures, com ara sol·licitar un crèdit a l'ICO, iniciar la comunicació prèvia pels tràmits de sol·licitud de concurs de creditors de l'empresa PIVSAM, i un pla de reubicació de serveis municipals per tal d'alleugerir les despeses en lloguers. A més, cal recordar que a principi del mandat, el Govern va establir unes retribucions per als regidors i regidores i del cartipàs municipal que suposaran una reducció de la despesa anual de 400.000 euros. Un segon bloc ha estat el treball dut a terme des de les diferents regidories per donar continuïtat a la majoria de projectes que estaven iniciats, prioritzant els serveis d'atenció a les persones. El mes de juny es va inaugurar la rambla del Far, aquesta mateixa setmana, després d'acomplir els tràmits necessaris, ha començat a funcionar la part de residència de la Plataforma de Serveis, i a principis d'octubre es reobrirà al públic la totalitat dels espais del Museu Papiol.

La tercera línia de treball ha estat poder mantenir els serveis a les persones, una prioritat actual i futura del govern de la ciutat, tal i com ha explicat Neus Lloveras. "Hem assumit el cost dels ajustos pressupostaris de la Generalitat, i per tant no s'apujaran les quotes de l'escola de música ni de les llars d'infants. Per nosaltres és prioritari fer aquest esforç econòmic i garantir que cap família amb fills a les llars d'infants o a l'escola de música es puguin veure afectats per aquesta reducció del pressupost". També en l'àmbit educatiu cal remarcar l'esforç per fer obres de manteniment als centres escolars sense que hi hagués una previsió econòmica en el pressupost. A més, hi ha una important millora en el servei que presten l'Escola Municipal d'Art i Disseny, l'Escola de música, VNG Aparcaments i el CAPI Baix-a-mar ja que han passat a tenir connexió de fibra òptica lligada a la xarxa municipal.

I sobre l'inici del curs, posar de relleu la posada en marxa del Pla Local contra l'absentisme escolar, i la creació d'una guia de l'esport en edat escolar, que ordena i facilita la informació sobre la pràctica esportiva dels més joves.

Un quart bloc, destacat per l'alcaldessa ha estat la promoció de la ciutat i la dinamització empresarial. En aquest sentit cal destacar el conveni amb l'Estació Nàutica per obrir al públic la Torre Blava a canvi de tenir-hi un punt d'informació sobre les seves activitats. Aquest acord ha afavorit la major difusió d'un element patrimonial com és la Torre Blava, amb la incorporació de la possibilitat de fer-hi visites en l'horari d'obertura del punt d'atenció de l'Estació Nàutica. El conveni també ha facilitat l'activitat de les empreses locals que integren l'EN.

En la mateixa línia, de donar suport a l'activitat econòmica, especialment aquella vinculada a l'activitat turística, l'Ajuntament ha instal·lat un punt d'informació a l'estació del ferrocarril i ha dut a terme una campanya de difusió a nivell nacional en els mitjans de comunicació dels actius turístics de la ciutat. Aquesta acció ha anat acompanyada d'altres iniciatives com l'edició de la guia d'activitats d'estiu Gaudeix-ne i la col·locació de banderes amb la marca turística de la ciutat en diferents emplaçaments.

En l'àmbit empresarial, ha estat important l'acord per a la instal·lació de la multinacional del sector de la telefonia mòbil Service2Media a la ciutat, concretament a Neàpolis. Aquesta multinacional holandesa ubica a Vilanova i la Geltrú la seva base per créixer cap el sud d'Europa i cap a Sudamèrica, i també posa a Neàpolis un centre de R+D+i. Aquest fet suposa, per un costat, la creació de nous llocs de treball a la ciutat i, per l'altre, el reforç de VNG con a referent en un sector estratègic com és el de la telefonia mòbil, tal i com ha explicat la regidora Ariadna Llorens. "L'esforç que s'ha fet en promoció econòmica per atreure empreses de primer nivell a la ciutat ha donat els seus fruits amb la presència de l'empresa Service2media. Un esforç que continuarem fent, des de tots els àmbits, ja que la creació de riquesa és una de les prioritats d'aquest govern".

D'altra banda, el Govern ha posat sobre de la taula el model de la Fira de Novembre per tal de millorar-lo, i per aquest motiu va organitzar unes jornades de debat i reformulació de la Fira, amb la participació dels diferents sectors implicats. Els primers fruits d'aquest debat es podran veure ja en l'edició del 2011, amb una redistribució de la ubicació del recinte firal, ocupant nous espais de la via cap avall i buscant una nova organització dels diferents expositors.

Pel que fa a la promoció del comerç local, des de l'Ajuntament s'ha dut a terme una campanya de difusió adreçada als visitants per donar a conèixer els mercats municipals durant els mesos d'estiu. L'objectiu ha estat atraure persones que estiuegen a la ciutat, en càmpings i apartaments.

En l'àmbit dels serveis viaris ha calgut modificar el recorregut de dues de les línies de l'autobús urbà per tal d'acomplir una sentència judicial. Aquest fet ha permès crear noves parades a la zona est de la ciutat. També s'ha allargat la freqüència de pas de les línies, per tal d'ajustar els costos als diners que hi ha pressupostats pels autobusos urbans aquest any.

La Policia Local, per la seva banda, ha prolongat els contractes dels policies locals interins de l'estiu per tal de reforçar els efectius durant tot aquest any.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00