Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/03/2010

Neàpolis centralitza 5 projectes d'estesa de fibra òptica a VNG el 2010

Roda de premsa a Neàpolis   Roda de premsa a Neàpolis

L'empresa municipal per al foment de les TIC presenta les seves línies d'actuació, que afavoreixen el suport a l'emprenedoria, la millora de la connectivitat, la cohesió social i la recerca en la salut

Vilanova i la Geltrú avançarà notablement en l'estesa de fibra òptica durant el 2010. Així ho han explicat aquest matí l'alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, i el segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro. Els dos representants del govern municipal han exposat a Neàpolis els principals projectes que s'estan desenvolupant des d'aquesta entitat pública (EPEL), que repercutiran en el foment de l'activitat econòmica de la ciutat, la millora de les connexions de telecomunicacions, la cohesió social i cultural i la recerca en la salut.

"Neàpolis treballa per fer possible la millora de la qualitat de vida a la ciutat", ha manifestat Tomàs Álvaro. Així mateix, l'alcalde, Joan Ignasi Elena, ha remarcat la important aportació de Neàpolis en el paper de capitalitat de Vilanova i la Geltrú: perquè és present més enllà de la nostra ciutat, perquè és promotor de gran activitat econòmica, cultural i social, perquè es compromet amb les universitats i els seus projectes i perquè s'implica en esdeveniments de gran atracció de públic (casos del festival Blanc o la fira Attic), entre d'altres. Elena ha remarcat, a tall d'exemple, que Vilanova i la Geltrú -Neàpolis- acull ara mateix el centre de referència en recerca per a la promoció de l'autonomia personal de les persones amb dependència, amb un pressupost de 4 milions d'euros anuals.

L'activitat que es mou a Neàpolis es pot interpretar amb una xifra: 10.420 persones han passat el 2009 únicament per l'Auditori de l'equipament. Aquesta sala ha acollit jornades i congressos científics, assemblees d'entitats, projeccions de cinema i documentals, emissions radiofòniques especials, conferències de festivals com Blanc o Attic, presentacions d'esdeveniments d'organització pública i privada, entre d'altres. A banda, l'edifici rep diàriament alumnes de cursos, visitants d'exposicions i les persones que treballen en els diferents serveis que hi ha instal·lats, com per exemple la televisió i la ràdio locals. 


Suport a l'emprenedoria


El regidor Tomàs Álvaro ha descrit les línies d'actuació de Neàpolis. Quant a accions per fomentar l'emprenedoria, destaca la propera creació de l'Espai emprenedor, en el qual les empreses i professionals podran instal·lar-se, gaudir dels serveis telemàtics i desenvolupar els seus projectes. Així mateix, Neàpolis ja està oferint, juntament amb la Regidoria de Desenvolupament Local i l'IMET (Institut Municipal d'Educació i Treball), opcions de formació, assessorament i adquisició de contactes.

L'impuls de l'economia actualment necessita "recerca per generar noves activitats", tal com ha afirmat l'alcalde Joan Ignasi Elena. En aquest sentit, Neàpolis aposta sobretot en la investigació en el sector dels media, en la recerca de nous formats de comunicació i en la diversificació de les plataformes de consum dels productes audiovisuals (per mòbil, per televisor, per ordinador, etc.).

Tal com ha admès Tomàs Álvaro, "són projectes sovint difícils d'entendre", perquè encara no els veiem. Per exemple, el regidor ha recordat que fa uns anys era impensable que des d'un petit aparell com el mòbil se'ns oferissin totes les possibilitats de TIC de què gaudim ara. En el camp dels media, Neàpolis participa en projectes de recerca i acollirà enguany la celebració de cinc festivals i jornades.


Estesa de fibra òptica

En l'aposta per l'activitat econòmica tindrà una importància especial l'estesa de fibra òptica al Polígon industrial Santa Magdalena, una obra que s'iniciarà el setembre. Es tracta d'un pla pilot de suport a les empreses, "gràcies a la relació privilegiada que Vilanova i la Geltrú té amb la Generalitat de Catalunya", segons ha afirmat l'alcalde. Es realitzarà cablejat fins a la llar, des del sector industrial fins a la platja.

Vilanova i la Geltrú podrà tenir a finals de 2010 bona part dels edificis públics connectats a la fibra òptica. El FEESL (Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local) inclou la connexió des de Neàpolis cap a la Vilanova Nord, que conté el sector Sant Jordi i la ronda Ibèrica fins als jutjats. Aprofitant la canalització existent en aquesta zona, es connectaran tots els edificis públics que s'hi comprenen, des del Centre Cívic la Geltrú, als centres educatius, els centres sanitaris, el Pavelló del Garraf, la Comissaria dels Mossos d'Esquadra i els jutjats.

D'altra banda, es farà arribar la fibra òptica des del CAPI Baix-a-Mar fins a Neàpolis. Es tracta de connectar el nou centre de salut amb la xarxa sanitària, alhora que ja s'està promovent la connectivitat amb el CAP Jaume I, l'Hospital de Sant Antoni Abat i la Plataforma de Serveis. Tomàs Álvaro ha recordat la importància de la implantació de la fibra en l'àmbit sanitari, per tal que tots els centres de salut acabin compartint els expedients dels pacients.

Aprofitant justament la implantació de la fibra òptica al CAP Jaume I, una obra a càrrec de la Generalitat de Catalunya, Neàpolis connectarà el Cinema Bosc a la xarxa, fet que facilitarà al cine municipal l'entrada a diverses iniciatives previstes en la nova Llei del Cinema. Per últim, enguany Neàpolis quedarà connectat també a la xarxa troncal de Renfe, de manera que s'establirà l'enllaç amb les principals xarxes de telecomunicacions de Barcelona.

Tots els avenços en connectivitat es veuran afavorits per la creació enguany de l'Agència Local de Telecomunicacions i la consolidació de l'Agrupació Empresarial Innovadora de fibra òptica, creada l'any passat. Les funcions d'aquests dos ens seran facilitar, des de l'àmbit públic i el privat, la promoció i gestió de nous projectes d'implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).


El cinema Bosc

Joan Ignasi Elena i Tomàs Álvaro han defensat l'aposta del govern de la ciutat pel cinema públic. Des de la seva obertura, el juliol de 2009, fins ahir, el Bosc Cinema Municipal ha tingut 50.383 espectadors. Per al regidor de Desenvolupament Local, aquest equipament és un important actiu de "dinamització i cohesió al centre de la ciutat". Per a l'alcalde, a més a més, s'ha resolt "el dèficit" d'un cinema dins del tramat urbà de Vilanova i la Geltrú.

El cinema Bosc és el màxim exponent de l'activitat cultural promoguda des de Neàpolis, tot i que s'impulsen altres iniciatives que incorporen el valor afegit de la cohesió social i la relació entre persones i col·lectius diversos. Per exemple, a Neàpolis s'està desenvolupant un projecte de Comunitats digitals, que pretén posar en relació entitats i col·lectius a través d'Internet i les seves xarxes socials, i també s'hi acollirà en els propers dies el projecte europeu Fotorally, amb la finalitat d'apropar trets culturals diferents mitjançant els testimonis fotogràfics.


Tota la informació sobre els projectes de Neàpolis és en el dossier Neàpolis, al servei de la ciutat.

Descarrega't la foto.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00