Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/07/2012

Actuació per lluitar contra l'escarbatet de l'om

Les larves de galeruca es mengen les fulles dels oms i en deixen només els nervis   Les larves de galeruca es mengen les fulles dels oms i en deixen només els nervis

L'empresa concessionària de la jardineria a VNG actuarà a partir de dilluns contra aquest insecte que ataca els oms de la rambla Samà, del carrer de la Torre d'Enveja, i de baix-a-mar

La Galeruca o Escarbatet de l'om (Xanthogaleruca luteola Müller), afecta aquests dies de manera massiva els oms que hi ha a la ciutat. Es tracta d'un insecte estacional, que cada any es propaga per aquestes dates, per la qual cosa el servei de jardineria ja té un protocol d'actuació previst. L'atac és cíclic, i cada dos o tres anys es converteix en plaga, com ha estat el cas d'aquest any, ja que les unitats d'aquest insecte han superat el número habitual d'unitats.

Per atacar i combatre l'escarbatet, l'empresa concessionària de la jardineria comença dilluns una actuació a tota la ciutat. Un tractament que s'aplicarà al llarg de 3 dies, i del qual es farà un seguiment per valorar si cal repetir el tractament al cap de 15 dies fins eradicar l'insecte.

El tractament fitosanitari es fa amb un atomitzador que tira microgotes i fa un efecte de vapor per mullar tot l'arbre, des del tronc fins a la copa. D'aquesta manera es mata la larva i els possibles adults que hi hagi, tot i que quan són adults volen i marxen a colonitzar altres arbres. El tractament és innocu per la fauna, la flora, i l'ésser humà, i s'aplica de nit, amb el corresponent avís previ als veïns.

La Galeruca és un coleòpter de la família Chrysomelidae que s'alimenta de fulles d'om tant en estat larvari com adult, provocant un any important a les fulles, que es tornen marrons i cauen abans del seu procés normal. D'altra banda, la presència de l'insecte resulta molesta, ja que pot entrar als habitatges o caure sobre el terra o les persones.

Paneroles

D'altra banda, i també com cada any en aquesta època, alguns ciutadans han detectat la presència de més paneroles o escarabats vermells a la ciutat. Aquest insecte que viu a les clavegueres de la ciutat és controlat de manera periòdica per la Companyia d'Aigües de Vilanova, que explica que no hi ha més escarabats que altres anys, però sí que es detecta més la seva presència quan arriba la calor, ja que tenen més tendència a sortir a l'exterior, i els ciutadans passen més hores al carrer i els poden detectar més fàcilment que en altres èpoques de l'any.

La Companyia d'Aigües explica que en condicions normals la xarxa de clavegueram és prou estanca, ja que els embornals tenen sifons que impedeixen la sortida dels insectes a l'exterior, i les tapes dels pous estan al seu lloc, amb la qual cosa els possibles escarabats queden a l'interior dels col·lectors.
Per ara la Companyia d'Aigües no ha rebut més avisos que en altres anys per aquesta època, i quan en rep organitza actuacions de desinsectació al clavegueram en els punts reclamats.
Aquest any però, s'ha incrementat les actuacions preventives. A diferència d'anys anteriors, s'ha iniciat sense esperar a rebre avisos diverses actuacions de desinsectació en el clavegueram de zones de la ciutat on històricament hi ha hagut escarabats, a banda d'actuar en els pous de clavegueram on es reclama. Aquestes actuacions programades van començar al maig i continuaran durant els mesos d'estiu i tardor.

En el cas que algun ciutadà vegi sortir una panerola de les clavegueres, ho ha de comunicar a l'oficina de la Companyia d'Aigües especificant el lloc exacte d'on ha sortit perquè puguin reparar l'embornal, la tapa o la reixa. També es recomana als particulars mantenir net i en bon estat de funcionament l'escomesa i el sifó general de la seva xarxa interior de sanejament, cosa que no sempre es fa amb la periodicitat requerida, i que és especialment recomanable per lluitar contra les paneroles.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00