Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/06/2014

Se celebra la xerrada 'Les dones i la terra'

Moment de la xerrada Moment de la xerrada

L'acte estava emmarcat dins la programació de l'Àgora d'Equitat

Dins els actes programats dins l'Àgora d'Equitat d'estiu, aquest dilluns es va celebrar a la sala de juntes de l'EPSEVG la xerrada col·loqui Les dones i la terra, organitzada per l'Associació de dones La Frontissa i amb la col·laboració de la Regidoria de Convivència i Equitat de l'Ajuntament.

A l'acte hi van assistir una trentena de persones i va estar presentat pel regidor de Convivència i Equitat, Francesc X. Sánchez Vera, i la presidenta de l'Associació de dones La Frontissa, Mari Pau Munuera.

Les dones que formaven la taula, Remei Gimeno, Montserrat Marcer i Antònia Barbero, totes elles vinculades a la terra de Vilanova i la Geltrú, van compartir les seves vivències, la seva experiència i van explicar com incorporar aquesta saviesa del dia a dia en els canvis socials per millorar la vida comunitària i personal. La moderació va anar a càrrec de Neus Benavent, de l'Associació de dones La Frontissa.

Les participants al debat van posar de manifest que cal visibilitzar la contribució de les dones en el desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l'àmbit familiar.

Hi ha una innegable relació entre la producció d'aliments i la dona com a figura clau en tot el procés alimentari. L'experiència de les dones posa de manifest que el treball a la terra és infinit, requereix una dedicació constant de moltes hores diàries (més de 15 hores al dia), i no coneix festes ni descans. La maquinària i les eines necessàries són molt costoses. I es fa palesa la divisió sexual del treball, amb una càrrega de treball per a les dones molt superior a la dels homes. Per exemple, explicaven que per elles no existeix el permís de maternitat i que totes tres es van reincorporar a la feina una setmana després del part. També van palesar que la gent del camp té una estructura de família diferent, on conviuen diverses generacions i tothom s'implica en el treball des de ben petits. Finalment, van explicar que la seva principal preocupació en aquests moments és la manca de relleu generacional en el seu àmbit.

L'objectiu principal de la xerrada era visibilitzar la importància que mereix l'aportació econòmica, social i cultural que fan les dones de l'àmbit rural i la seva decisiva contribució en la seguretat alimentària, especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques. En l'àmbit rural, el paper de les dones és rellevant en l'agricultura, en la divisió del treball, en el medi ambient, en la nutrició i la salut, en l'economia rural, en l'educació i la comunicació, entre altres.

Aquesta xerrada està vinculada a l'exposició Retrats de dones a l'Alt Penedès. Recull històric, que es pot visitar fins al 27 de juny, a la biblioteca de la UPC (cada dia, de les 9 del matí a les 9 del vespre).

L'exposició consta de 36 fotografies datades entre 1850, les més antigues, i 1970, les més recents. Les fotografies originals estan dipositades a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès i pertanyen al Fons del Vinseum, el Fons Lara Pacheco, el Fons Històric de Vilafranca del Penedès i el Fons Salvem les Imatges.

En la majoria dels casos, s'ha identificat el lloc on es van fer: collidors de raïm a Cal Codorniu a Sant Sadurní d'Anoia, forn Cal Blanco a Sant Pere de Riudebitlles, treballadores a Caves Rovellats a la Bleda, dones fent una representació teatral a Pontons, grup de dones amb un infant a Mediona, etc.

A través de les imatges, l'exposició proposa un viatge al passat per prendre consciència de l'aportació de les dones penedesenques, i les dones del món rural en general, al llarg de la història, no només en l'esfera familiar i domèstica sinó també en l'esfera pública.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00