Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/03/2010

Vilanova i la Geltrú celebra 300 anys d'existència de diables a la ciutat

   Ricart Perona, Isabel Pla i Núria Vidal,    Ricart Perona, Isabel Pla i Núria Vidal,

S'ha programat un extens programa d'activitats en el que hi participen totes les colles de diables de la ciutat

La colla de Diables de Vilanova i la Geltrú, conjuntament amb l'Ajuntament i les colles de diables de la ciutat, han organitzat amb motiu del 300 aniversari dels diables a Vilanova un extens programa d'activitats, que començaran a principis de maig i s'allargaran fins a finals de novembre per commemorar els tres segles d'existència dels diables.

Conferències, exposicions, trobades, concursos i presentacions de llibres són, entre moltes d'altres, algunes de les propostes que tenen com a objectiu, tal i com ha explicat Ricart Perona, president de la colla de Diables de VNG explicar a la ciutadania els orígens i la història dels diables a la ciutat. "És un aniversari que ens fa molta il·lusió perquè explica la nostra història i la de la resta de colles que hi ha a la ciutat. És una festa de tots els diables, dels que ho son, dels que ho han estat i dels que ho seran en un futur".

La presentació de l'any commemoratiu, que va fer-se al Foment Vilanoví, va comptar amb l'assistència dels representants de les colles locals de diables i de la Regidora de Cultura, Isabel Pla, qui va voler recordar la importància en la cultura mediterrània dels elements de foc o pirotècnics, en un moment en que es debat la seva continuïtat. "Avui estem parlant de tres cents anys de l'existència dels diables, el que demostra que el foc forma part del nostre cicle festiu. Tot i que cal regular-ne l'ús a la via pública, cal ser sensibles a l'existència i preservació del foc per mantenir la nostra cultura i identitat".

Els actes de celebració començaran aquest mes de març amb la convocatòria del concurs fotogràfic, 300 anys de Diables a Vilanova. El concurs, obert fins al novembre té com a objectiu que tothom pugui aportar la fotografia que consideri més representativa d'aquest aniversari i dels actes que s'organitzen. Un concurs de dibuix infantil sobre els diables i un concurs de contes sobre els diables, son les propostes per al mes d'abril.

El mes de maig tindrà una destacada rellevància en quan als actes, amb la celebració de la Mostra de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya en la que hi participaran les 9 colles que formen part de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya: Ball de diables de Vilafranca del Penedès; Ball de diables de Sitges "Colla Vella"; Ball de diables de Torredembarra; Ball de diables de Tarragona; Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià; Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona; Ball de diables del Vendrell; Ball de diables de l'Arboç i Ball de diables de Vilanova i la Geltrú, i l'Exposició de Diables Centenaris amb Parlaments al Centre d'Art Contemporani La Sala, on es podrà veure tot el material i indumentària de les 9 colles participants a la Mostra.

També al maig hi ha prevista la celebració d'una taula rodona en la qual poder reflexionar i aprofundir en el fet del món dels diables a casa nostra, gràcies a les aportacions d'expert en la matèria.

La celebració de la Setmana del Mar també ha reservat un espai a l'aniversari dels diables, amb la presentació d'una col·lecció de xapes de cava commemoratives. També al mes de juny hi ha previst celebrar una festa d'animació infantil, on els nens i nenes de la ciutat podran trobar tallers i activitats relacionades amb els diables. 

En motiu d'aquest important aniversari s'organitzarà una exposició històrico -artística sobre els diables a la ciutat, ja que al llarg dels anys han anat creant un patrimoni cultural propi, que va desde la seva indumentària fins a documents i elements que els situen al llarg de la història de la ciutat. L'exposició Des del 1710, Diables a Vilanova i la Geltrú es podrà visitar al Museu Víctor Balaguer, el mes de juliol.

La Festa Major de Vilanova i la Geltrú acollirà la presentació del llibre escrit per Heribert Massana Ball de Diables de Vilanova. Un llibre que, tal i com ha explicat la sots presidenta de la colla de Diables de Vilanova, Núria Vidal "vol ser un document innovador que reflecteixi la història de la vila, a través de la mirada particular que de ella n'han fet els versots del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú".

Altres activitats programades per a la recta final de l'aniversari és la taula rodona sobre la presència de la dona en el món dels diables, una bicicletada popular dels diables, emmarcada dins els actes de la Setmana sense fums, o la Cercavila de la història de diables a Vilanova on es podran contemplar les diferents colles de diables que han existit i existeixen a la ciutat, posant de manifest el passat i present dels diables a Vilanova i la Geltrú.

Una festa de comiat amb sopar i espectacle a l'Envelat clourà, al mes de novembre, la celebració d'aquest aniversari. 

Per tal de promocionar la imatge de la commemoració s'ha editat un logotip, creat per Josep Maria Guillem, que identificarà totes les activitats que es celebrin d'aquí al mes de novembre.
Logotip diables vngConsulteu aquí tota la programació d'activitats de l'aniversari
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00