Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/12/2009

Retransmissió en directe de l'òpera Il Trobatore, demà a Neàpolis

   Il Trovatore Il Trovatore

La retransmissió començarà a les vuit del vespre i l'entrada és gratuïta

L'auditòri de Neàpolis acollirà aquest dimarts 22 de desembre la retransmissió en directe des del Gran Teatre del Liceu de l'òpera Il Trovatore de Giuseppe Verdi. 

L'activitat està coordinada per les regidories de Cultura i de Societat de la Informació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i  s'emmarca dins la programació de l'Anella Cultural, en la que participen el CCCB, la fundació i2Cat els ajuntaments que s'apleguen dins la denominada Xarxa Transversal. 

L'objectiu del projecte Anella Cultural es posar en xarxa les grans instal·lacions culturals de Catalunya i connectar-les amb les institucions territorials per tal de produir, experimentar i intercanviar coneixement i creativitat en una constant circulació d'idees. Els participants provenen tant del món cultural com del món tecnològic o empresarial: grans centres culturals, centres culturals territorials que conformen la Xarxa Transversal, les universitats i finalment les empreses.

Il trovatore (Roma, 1853), òpera de Giuseppe Verdi amb llibret de Salvatore Cammarano, basada en el drama romàntic El trovador (1836) d'Antonio García Gutiérrez, és la segona òpera de l'anomenada "trilogia popular" -amb Rigoletto i La Traviata- que donà la fama decisiva al compositor. L'acció se situa a l'Espanya del segle xv, durant la guerra civil (1413) que enfrontà el comte Jaume d'Urgell, pretendent de la Corona catalanoaragonesa a la mort de Martí l'Humà, i Ferran d'Antequera, de la branca dels Trastàmara, que fou nomenat rei pel Compromís de Casp (1412). La tragèdia se centra en l'enfrontament entre el trobador Manrico, del bàndol dels Urgell, i el comte de Luna, del bàndol oposat, per l'amor d'una dama de la cort, Leonora. Manrico ha estat criat per una gitana, Azucena, que passa per ser la seva mare. El comte de Luna empresona mare i fill i, quan ha fet executar el trobador, Azucena es venja revelant-li que Manrico era en realitat germà seu, que ella va raptar de petit per venjar la mort de la seva mare a la foguera per bruixa. Leonora ha intentat, d'altra banda, salvar Manrico i mor enverinada.

La retransmissió es farà en directe a partir de les vuit del vespre, és gratuïta i compta amb el suport de la fundació i2Cat i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).  Aquesta òpera es podrà veure en directe també a les ciutats de Granollers (Auditori Museu) i a Vic (Universitat de Vic).
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00