Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/06/2014

Concedit el V Premi Roig Toqués a Jaume Morató, mestre d'aixa vilanoví

Jaume Morató Jaume Morató

De cara a la propera edició s'anuncien canvis, com lliurar un premi en clau local i un altre en clau internacional

El Ple de l'Ajuntament d'aquest dilluns va aprovar per unanimitat concedir el premi Roig Toqués a Jaume Morató Masip, mestre d'aixa vilanoví nascut el 1925.
Morató va anar a escola fins als 12 anys, quan entrar a treballar com a aprenent a l'empresa de Fernando Rodríguez, on va aprendre l'art de la construcció de vaixells i els oficis de mestre d'aixa i de fuster. Als 22 anys va decidir fundar l'empresa "Astilleros Morató" a Cal Ferrer de Mar. Més tard es traslladaria al carrer de les Barques, i més endavant al carrer de Carlets, on va passar per tres locals diferents.
En aquell temps tots el vaixells eren de fusta i necessitaven manteniment i reparacions. Al seu taller va construir vaixells d'esbarjo com el "Carmen III", de gairebé 9 metres d'eslora, i un altre de més gran anomenat "Carmen IV". També va construir, entre d'altres vaixells, la "Mercè", la "Constancia" i el "Dos Hermanos", tots ells dedicats a la pesca amb llum de la flota pesquera del Port de Vilanova i la Geltrú.
L'any 1972 va construir unes drassanes a la zona de servei del port. Allà es van començar a construir vaixells amb fibra de vidre, un material en aquella època molt innovador, ja que no necessitaven el manteniment que requerien els construïts amb fusta. D'aquestes drassanes varen sortir diversos models de vaixells amb eslores de 4 a 9 metres i que va patentar, però el que més èxit va tenir va ser el model "Vilanova 5.20", del qual alguns exemplars encara naveguen.
La feina de Jaume Morató destaca sobretot per la construcció de vaixells de pesca. En aquest sentit, les seves drassanes han estat un referent per la costa del país i, per tant, també ho ha estat Vilanova i la Geltrú i la seva platja, des d'on s'han construït els seus vaixells.
Per altra banda, Jaume Morató ha estat un dinamitzador social del barri i de la ciutat. S'explica que el seu taller també ha fet les funcions de seu social de moltes iniciatives esportives, d'esbarjo i d'implicació social a la nostra ciutat.

La regidora de Cultura Marijó Riba ha explicat que "amb aquest premi s'homenatja tots els mestres d'aixa del país. És el primer any que s'atorga a un vilanoví, i per això des del jurat s'ha decidit donar un nou impuls al premi, i l'any que ve en la sisena edició volem obrir dues línies, atorgant un premi en clau local perquè hi ha moltes persones de la nostra platja que han fet molt pel món mariner, i un altre en clau més internacional".

El premi té com a objectiu el reconeixement a la dedicació d'un projecte i trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.
Les novetats de cara a l'any vinent per donar un nou impuls al premi inclouen també promoure un concurs de microrelats entre els alumnes dels cicles mitjà i superior de primària al voltant de la temàtica marinera.

Subvenció de la Diputació per Can Papiol
En un altre ordre de coses, el Ple d'aquest mes de juny va aprovar també l'allargament d'una subvenció de la Diputació de Barcelona per al manteniment del Museu Romàntic Can Papiol. L'equipament és propietat de la Diputació, però és l'Ajuntament qui n'ha de fer el manteniment. El 2013 s'exhauria l'ajut que la Diputació aportava entre els anys 2002 i 2013, i per això la regidora de Cultura ha agraït l'esforç per atorgar 25.000 euros per l'any 2014, i 25.000 més per al 2015. Un ajut, segons Riba, imprescindible per ajudar al manteniment de l'equipament.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00