Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/02/2016

Vilanova i la Geltrú, referent en Cultura

Roda de premsa de valoració de l'any 2015 en matèria cultural   Roda de premsa de valoració de l'any 2015 en matèria cultural

La ciutat manté la capitalitat cultural gràcies a una programació àmplia i de qualitat, que aposta per fer la cultura accessible a tothom i pel suport a la creació

Vilanova i la Geltrú és un referent en matèria cultural. Des de la Regidoria de Cultura, l'Ajuntament aposta “perquè la cultura arribi a tothom, i sigui un element de cohesió i transformació social, que ens ajudi a construir una ciutadania crítica”, en paraules de Teresa Llorens, tercera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Convivència i Equitat.

Llorens ha fet una valoració de l'any 2015 en matèria cultural a la ciutat, acompanyada dels referents en matèria d'arts escèniques i visuals, biblioteques, cicle festiu i patrimoni; i ha volgut recordar que, any rere any, el públic es va consolidant, gràcies no només a l'Ajuntament, sinó també al ric teixit associatiu i cultural de la ciutat.

Així, en matèria d'arts escèniques i visuals, s'ha assolit l'objectiu de ser referent teatral i musical amb una programació estable variada i de qualitat, que fa incís en el suport a la creació, en ser una eina de debat i reflexió, en la línia educativa i en fer la cultura accessible a tothom amb programes com l'Apropa Cultura.
Aquest 2015 han passat per l'Auditori Eduard Toldrà, el Teatre Principal i el Centre d'Art Contemporani La Sala 23.245 espectadors.

Pel que fa a la Xarxa de Biblioteques Municipals, la Joan Oliva i l'Armand Cardona, es detecta un canvi de tendència en els usuaris, amb un lleu descens del consum de documents físics i un augment pel que fa a continguts virtuals. En aquest sentit es veu un augment considerable dels usuaris dels serveis d'Internet i Wifi i dels continguts generats a les xarxes socials, i els participants a les activitats i clubs de lectura de les dues biblioteques. El 2015 s'han fet 1.645 altes d'usuaris, que segueixen veient en les biblioteques un element necessari d'accés a la cultura. Augmenta també el fons documental de la Xarxa de Biblioteques, apreciant-se una lleugera disminució del préstec de documents durant el 2015.

Pel que fa al cicle festiu, la festa al carrer és la que demostra més alt nivell de participació i un immillorable estat de salut. El cicle festiu comença amb les activitats al voltant de Nadal i Reis, continua amb uns Tres Tombs que cada vegada omplen el programa de la festa major d'hivern amb més activitats, un Carnaval que cada any aplega més gent (les parelles participants a les Comparses i les tones de caramels augmenten any rere any), i una Festa Major que mou milers de persones entre públic i participants directes.
Vilanova i la Geltrú també es caracteritza pels seus festivals, que es van consolidant any rere any, com el Tingladu emmarcat en la Festa Major, el FIMPT, el Nowa Reggae o el Vida, que en aquesta segona edició ha portat 19.500 espectadors a la ciutat.
Les 89 entitats inscrites actualment al registre municipal d'entitats culturals són una mostra del dinamisme del teixit associatiu cultural vilanoví.

A nivell de patrimoni, el discurs patrimonial de la ciutat es difon i s'impulsa a través d'una web específica de patrimoni www.patrimonivng.cat, i mostra la seva riquesa a través de diversos espais museístics, que s'ampliaran en es propers mesos amb la posada en marxa de l'Espai Far, lligant amb el passat i el present mariner de Vilanova i la Geltrú.
La Nit dels Museus, amb un total de 5.357 visitants aquest 2015, es converteix en un punt àlgid del calendari.
Pel que fa al museu Balaguer, el 2015 ha acollit tres exposicions temporals organitzades amb fons propis, i ha rebut un total de 9.922 visitants. Continua amb el projecte de la Wikipedia per disposar de les seves col·leccions online, i incrementa gradualment el nombre de seguidors a les xarxes socials, a la vegada que ha cedit part de la seva obra a la Fundació Miró, el MNAC o el Museu d'Art de Sabadell.
Pel que fa a la Biblioteca Víctor Balaguer, centra les seves activitats al voltant de la incorporació del llegat de Joaquim Molas, amb l'Aula Molas, i aquest 2015 ha segut fent les tasques de catalogació i preservació, i de difusió, tant a nivell local com exterior.
El Museu Romàntic Can Papiol ha rebut 6.245 visitants, consolidant les visites per a grups concertats, i amb èxit de les visites comentades existents, i especialment de la nova proposta de visita nocturna.
Pel que fa a la torre Blava, manté els visitants per sobre del miler, especialment amb públic escolar. Aquest 2015 ha canviat l'horari, passant a obrir portes els diumenges a la tarda durant els mesos d'estiu.

Teresa Llorens ha volgut destacar dos elements que aquest 2016 se sumaran al discurs patrimonial: l'Espai Far, que es vol obrir a l'estiu; i el jaciment de Darró, que viurà un segon camp de treball amb l'objectiu de fer visitables les restes de la vil·la romana.
Per resumir el 2015 en matèria cultural, la regidora ha explicat que “malgrat la crisi i les dificultats en els pressupostos, malgrat les lleis i el nou IVA cultural, en el cas de Cultura no hem rebaixat el pressupost per mantenir aquest element de cohesió social. Volem aprofitar per vincular el nostre patrimoni amb la promoció turística, i més ara que la Generalitat ens ha atorgat el certificat de Destinació Turística Familiar”.

Podeu consultar el resum aquí

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00