Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/10/2013

Es presenta el Pla Municipal d'Estalvi Energètic

Una de les primeres mesures dutes a terme ha estat posar lluminàries de baix consum en alguns punts de la ciutat      Una de les primeres mesures dutes a terme ha estat posar lluminàries de baix consum en alguns punts de la ciutat

L'Ajuntament de VNG posa en marxa un Pla d'Estalvi Energètic amb la doble intenció de disminuir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i de disminuir l'elevat cost de la despesa energètica municipal

El Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG ha coordinat el Pla Municipal d'Estalvi Energètic, que marca les línies que ha de seguir l'Ajuntament per aconseguir l'estalvi ambiental al qual es va comprometre en el Pacte d'Alcaldes. Ha de servir per estalviar energia, diners, i per tenir un enllumenat públic amb les condicions més adequades.

El Pla Municipal d'Estalvi Energètic permetrà un important estalvi econòmic, a la vegada que servirà per complir els objectius europeus recollits en el Pacte d'Alcaldes i en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible acordat pel municipi l'any 2008.

Per a la seva redacció, execució i seguiment s'ha creat una comissió interdepartamental integrada per les regidories i departaments d'Urbanisme, Obres i Habitatge; Serveis viaris, mobilitat i manteniment de la ciutat; Medi Ambient i Agència Local de l'Energia; Neàpolis; i Compres, Contractació i Serveis Generals. 

RP Pla d'estalvi energètic

La regidora de Medi Ambient, Blanca Albà, ha explicat en roda de premsa que "Ara tenim una radiografia de la situació per poder treballar per aconseguir més estalvi i més respecte per al medi ambient. El pla proposa diverses mesures, algunes ja les hem aplicat, d'altres requereixen una inversió mínima, i altres s'hauran de fer a més llarg termini".

En aquest sentit, s'ha analitzat la despesa energètica municipal, que l'any 2012 va ser d'aproximadament 2,5 milions d'euros, entre la factura elèctrica de les dependències municipals, els organismes i empreses municipals, i l'enllumenat públic. A partir d'aquí s'han definit les principals línies d'estalvi:

En el cas dels equipaments municipals, s'ha canviat diversos contractes per rebaixar la potència contractada. Un canvi que no ha suposat cap inversió i que ha suposat adequar la potència contractada amb l'ús real que es fa.
Pel que fa a l'enllumenat públic, s'ha aconseguit la reducció de costos dels quadres canviant les lluminàries i la potència contractada, a banda de fer una proposta de concessió a una empresa de serveis energètics.
Una altra línia d'estalvi ha estat la compra agregada d'energia, a través d'un acord conjunt amb l'Associació Catalana de Municipis, que permet comprar l'energia de manera molt més barata.

Finalment, la darrera línia, com ha explicat el regidor d'Hisenda, recursos Humans i organització interna Miquel Àngel Gargallo, passa pel funcionament intern de l'organització municipal. "No tot han de ser mesures econòmiques, sinó que tothom pot estalviar controlant les actituds de consum i portant a terme bones pràctiques, tant els particulars com l'Ajuntament, comprant electrodomèstics i lluminàries de baix consum i adoptant simples mesures d'estalvi energètic com apagar o desendollar els aparells". En aquest sentit, segons Gargallo, pren sentit la figura del gestor energètic, que s'encarregaria de la gestió del sistema energètic en els equipaments (en el cas dels conserges), i de la definició i reordenació d'horaris, espais i activitats en els equipaments municipals.
Una altra línia d'estalvi és la gestió dels equipaments esportius, definint una estratègia global d'estalvi i promovent la monitorització, revisar les potències contractades, les operacions de manteniment, el canvi de lluminàries i la coordinació d'usos. També es fa una proposta de monitorització dels equipaments municipals, que permet obtenir informació sobre l'ús de l'energia en cada moment i optimitzar usos i consums. Blanca Albà ha explicat que "en el cas de l'equipament de La Collada ja s'ha fet una prova pilot, que ha servit per tenir una completa estadística amb dades de consum i horaris, detectar les anomalies de consum, i veure com podem estalviar".
Finalment, una proposa més a llarg termini passa per estudiar la viabilitat, en col·laboració amb NODE Garraf, d'incorporar l'ús de la biomassa en alguns equipaments, especialment esportius.

Calendari d'accions
Miquel Àngel Gargallo ha explicat que "en moments de mancança econòmica és important establir un calendari d'implantació per les inversions que s'han de realitzar. Algunes ja ens han suposat un estalvi: amb l'aplicació d'aquestes primeres mesures hem aconseguit 207 mil euros, i en podríem aconseguir 419 mil d'estalvi anual".

Les accions a desenvolupar es van iniciar el mes de juliol, amb l'estudi i definició de les propostes, i la seva execució es va desenvolupant progressivament amb la realització de les actuacions sense inversió i aquelles que necessiten menys recursos. Durant el segon trimestre de 2013 s'han realitzat els estudis i diagnosi de la situació, i durant el tercer trimestre s'estan fent els canvis en els quadres d'enllumenat de trams de la Rambla principal, Passeig Marítim, Ribes Roges, Prat de Vilanova i Aragai, que justament estan acabant aquests dies.
De cara al primer trimestre de l'any 2014 es preveu iniciar la monitorització dels 10 equipaments municipals que presenten més consum energètic. Pel 2014 està previst també resoldre la problemàtica del manteniment de l'enllumenat públic.
Amb el desenvolupament progressiu de les mesures definides, l'Ajuntament de Vilanova podrà estalviar aproximadament anualment 419.650 euros: 61 mil euros en els canvis de quadres ja executats, 72.500 amb els canvis previstos en el conveni amb Endesa, 22 mil 600 en els canvis projectats a l'espera d'inversió, 108 mil amb el canvi progressiu de les làmpades de mercuri, 35 mil amb el canvi de potències sense inversió, 10.500 amb el canvi de potències amb inversió, 40 mil amb la compra agregada amb l'ACM, i 70 mil amb la monitorització d'equipaments.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00