Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/09/2007

Galàctica 2007: Plataforma de futur, presenta les Jornades de Treball del 5 d'octubre

   Tomàs Álvaro i Ricart Belascoain, aquest matí     Tomàs Álvaro i Ricart Belascoain, aquest matí

Les jornades, que se celebraran a l'Espai Neàpolis, serviran per reflexionar sobre quin ha de ser el futur model de la Fira de la inventiva

La fira Galàctica 2007: Plataforma de futur se celebrarà el 5 d'octubre a Vilanova i la Geltrú, aquest any amb un nou format. L'Espai de la Tecnologia i les idees, Neàpolis, acollirà al llarg del matí unes jornades de treball obertes a tota la ciutadania. El Regidor de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la ciutat, Tomàs Álvaro, ha explicat aquest matí que 'la Fira Galàctica està més viva que mai', però que després de tretze edicions, més d'un centenar de patents anuals i més de 150 inventors per edició, 'necessita passar per un procés de reflexió que ha de servir per potenciar-la, redimensionar-la i actualitzar-la'. 

Per Tomàs Álvaro, 'Galàctica és la Fira més mediàtica i que més enllà ha portat el nom de la ciutat de VNG'. Per aquest motiu té el convenciment que el nou model de Galàctica d'aquest any, a través de les jornades, faran que la fira continuï sent el referent de la inventiva a nivell nacional i internacional. L'alcalde Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, presidirà l'acte inaugural en el que hi intervindran diverses personalitats destacades del sector de la R+D+I, que exposaran diferents temes d'actualitat. El Regidor de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la ciutat, Tomàs Álvaro, explicarà quins han de ser els objectius de Galàctica. El director Executiu de Foment del Treball, Joaquin Trigo, parlarà sobre la aplicació de la R+D+I a la empresa catalana. La Directora del Centre d'Innovació de la UB ,Carme Verdaguer, oferirà una ponència sobre universitat, empresa i R+D+I, i la darrera de les intervencions la farà el director del Departament d'Innovació del CIDEM, Carles Gómara, que tractarà els temes de la inversió privada i els programes europeus que donen suport a la R+D+I. 

La Sessió Magistral del dia 5 d'octubre inclourà la presentació de tres experiències reals d'èxit que demostraran la importància de l'aplicació pràctica de les innovacions. La primera de les experiències, a càrrec de Pere Forès i Carme Pareda, tractarà sobre la evolució històrica del submarí i les seves aplicacions, les tipologies de submarins que estan actualment en servei i la flota submarina que tenen els diferents països. La segona experiència empresarial és el 'WhyCry Baby'. L'enginyer espanyol Pedro Monagas, motivat pel naixement del seu fill, va iniciar l'any 1998 una investigació científica per desxifrar el motiu de plor dels nadons. Actualment, aquest invent, s'ha desenvolupat i comercialitzat amb un índex de fiabilitat del 95%. 

Finalment, el responsable del Departament de Recerca Gastronòmic-científica de la Fundació ALÍCIA, Pere Castells, presentarà dos dels seus projectes més exitosos: el Sferal i el Rotaval. Aquests invents, pensats per millorar les tècniques culinàries, ja s'estan utilitzant en alguns dels espais gastronòmics més punters de Catalunya. La presentació d'aquestes experiències, junt amb les ponències de les personalitats convidades, impulsarà la professionalitat i potenciarà el caràcter pioner de la fira. L'objectiu és informar i conscienciar sobre la importància de fusionar les innovacions en R+D+I amb la realitat ciutadana, per tal de fomentar el progrés en benefici de tots. 

El programa de Galàctica 2007 continuarà a la tarda, amb unes sessions de caràcter privat, on professionals de la inventiva, la universitat, l'empresa i la comunicació debatran el futur de la Fira. Un treball que ha de servir per creuar conclusions i fer un procés analític del que en resultarà un primer model de la futura Galàctica.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00