Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/12/2013

IV Tast d'Espigalls i Productes de la Terra el dijous 12 de desembre

Les inscripcions limitades a 100 persones ja estan obertes

La quarta edició del Tast d'Espigalls i Productes de la Terra es farà aquest dijous 12 de desembre al ja habitual marc del restaurant La Farmàcia del passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú. Les inscripcions per a aquest esdeveniment gastronòmic ja estan obertes al preu de vint euros per persona. Les reserves cal fer-les al telèfon 938156871.

Aquest acte està organitzat pel restaurant La Farmàcia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; la Confraria de Pescadors, el Gremi d'Hoteleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú, l'entresol, Tastets Gastronòmic, Bolet, vins i caves ecològics del Penedès; Josep Colom, AV Vallejo, Can Llorens, i Hortalisses Pujades J Ortuño.

El menú de degustació consistirà en:

Primer plat presentat pel restaurant La Farmàcia
Vieira de ria amb espigalls saltats amb pernil de gla i formatge parmesà.
Acompanyat amb un xarel·lo 2012 ecològic de Caves Bolet

Segon plat presentat pel restaurant Els Tastets
Trinxat de la Cerdanya amb espigalls i cruixent de cansalada
Acompanyat amb vi ull de llebre 2013 ecològic de Caves Bolet

Tercer plat presentat pel restaurant La Farmàcia
Arròs negre de sípia de Vilanova amb espigalls i carxofes
Acompanyat amb un pinot noir 2013 rosat ecològic de Caves Bolet

Postres presentades per la pastisseria Can Llorens (Cal Noni)
Galetes d'espigalls amb crema pastissera i xocolata
Acompanyat per un cava brut reserva 2010 de caves bolet

Al llarg del sopar hi haurà música en viu a càrrec del grup “L'Entresòl”

Des de l'organització , Gabriel Pons ha volgut destacar les aportacions de les Bodegues Bolet, vinya – celler, masia; i de la sínia vilanovina Pujades J Ortuño que han facilitat els espigalls per tal d'assolir una qualitat de productes màxima. "El segell de qualitat vinya – celler - masia dignifica i diferencia els cellers i els millors vins de les masies que fan tot el procés de l'elaboració del vi, des de la vinya fins a la comercialització amb la seva marca. Vinya – celler - masia és una iniciativa oberta a tots els cellers que han respectat l'estructura tradicional autentificada i recolzada per bureu veritas empresa de certificació de reconeguda solvència i prestigi."

Els brotons i els espigalls tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals, així com un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra. Com la resta de germanes de la família de les crucíferes (les cols), contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. Com s'intueix, tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

L'àcid fòlic (vitamina B9) intervé en la producció de glòbuls vermells, així com en la formació del material genètic i també en la generació dels anticossos del sistema immunitari. En el cas de les embarassades, resulta especialment apropiat per evitar problemes en el desenvolupament del fetus. Contenen molta vitamina C – uns 90 mil·ligrams per 100 g d'aliment, tres vegades més que la taronja. Això sí, hem d'anar en compte de no coure'ls en excés, perquè passats els 20 minuts de cocció la quantitat de vitamina C es redueix a la meitat.

La vitamina A que trobem als brotons i als espigalls en forma de betacarotè (provitamina A) és un antioxidant molt potent que té moltíssimes propietats beneficioses per lluitar contra l'envelliment i protegir la pell del sol, ja que estimula la producció de melanina. A més, contribueix a mantenir en bon estat la conjuntiva i la còrnia de l'ull, i evita la ceguesa nocturna.

Tenen potassi i són pobres en sodi, per tant són bastant diürètics. El potassi és un mineral necessari per transmetre i generar l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal; aquest fet el fa especialment interessant per a les persones esportistes. Com la resta de cols, contenen quantitats de calci superiors a les de la llet de vaca i molt més assimilables, doncs també contenen quantitats importants d'un altre mineral, el magnesi, que n'assegura una correcta absorció.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00