Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

29/10/2008

L'Ajuntament promou la creació d'un pacte social comarcal per afrontar els resultats de la crisi

    Presentació de les noves taxes Presentació de les noves taxes

La proposta de tributs municipals pel 2009 només augmenta un 4% i pot comptar amb el vot favorable de Convergència i Unió en el ple


La crisi econòmica és la màxima preocupació del Govern municipal del Vilanova i la Geltrú. La proposta d'ordenances fiscals per l'any 2009 reflecteixen aquest preocupació i incorporen mesures que estan a l'abast municipal per fer front a la conjuntura econòmica i social derivada de la crisi.

L'Alcalde, Joan Ignasi Elena, ha explicat que Convergència i Unió ha demanat un augment general del 4% dels tributs, incloent l'IBI i el govern accepta la proposta, perquè és molt similar a la seva. 'Aquest a voluntat d'acord ens ha de permetre treballar conjuntament també per fer una proposta de pressupost que mostri la contenció i la reducció de despeses'.

L'atur a Vilanova i la Geltrú ha pujat un 1.72% entre maig i setembre d'aquest any. El sector més afectat per aquest augment és el de serveis, seguit de la construcció ( dades agost 2008 ).

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament proposa actuar des de l'àmbit territorial i des de l'àmbit municipal. En l'àmbit territorial la proposta municipal passa per la creació d'un pacte social comarcal on hi participin activament sindicats, associacions empresarials, universitat, administració i associacions amb l'objectiu de fer propostes de progrés vàlides per neutralitzar la crisi.

La primera tinent d'alcalde, Iolanda Sànchez ha explicat que 's'ha començat a treballar amb els alcaldes de la comarca i amb els empresaris per tal de buscar aquest pacte social'.

El segon tinent d'alcalde, Josep Tomàs Àlvaro, ha reclamat que millori el sistema de finançament dels ajuntaments, per tal que l'administració local pugui garantir les inversions, ja que 'és en aquest apartat des d'on un ajuntament pot crear activitat econòmica, invertint en l'obra pública'

A nivell municipal el Govern local reforça les tres línies marcades amb la proposta de tributs que porta a aprovació en el ple del 3 de novembre.

Les noves ordenances mostren la voluntat de no gravar més a les famílies, apujant totes les taxes, impostos i preus públics només un 4%. Amb aquesta mesura l'Ajuntament assumeix pujades superiors en alguns serveis ( recollida d'escombraries, aigua ) però no les repercuteix en els rebuts.

La contenció en l'augment fiscal ve acompanyada amb la potenciació i l'ampliació de les subvencions, les bonificacions i els ajuts, relacionats amb diferents col·lectius: joves, aturats, persones grans...i, amb els ciutadans en general, facilitant-los l'accés a serveis, com ara el transport, l'educació, l'aparcament, els serveis culturals i d'oci... 

Acompanyen aquestes bonificacions un seguit d'accions en l'àmbit social per actuar en els àmbits més sensibles per una situació de crisi: el foment de l'ocupació, els serveis socials i l'habitatge.

D'altra banda, el conjunt de tributs relacionats amb l'activitat econòmica, com son l'impost sobre construccions, la taxa de llicència d'obres i la taxa de llicència d'obertura d'activitats no s'apugen. Aquesta mesura, al costat de l'aposta per mantenir la inversió pública a la ciutat han d'ajudar a mantenir l'activitat econòmica.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00