Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/04/2017

Acaben les obres d'acondicionament de la vil·la romana de Darró

Josep Ramon Mut i Teresa Llorens, aquest dimecres a la parcel·la municipal de Darró     Josep Ramon Mut i Teresa Llorens, aquest dimecres a la parcel·la municipal de Darró

El diputat d'Urbanisme i Habitatge i la regidora de Cultura han visitat les obres de consolidació d'una part de la vil·la. Els treballs han estat realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona

El diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, i la regidora de Cultura, Convivència i Equitat, Teresa Llorens, han realitzat avui una visita a les obres de consolidació i d'adequació a la visita pública de l'oecus de la vil·la romana de Darró. Es tracta d'una de les estances més representatives de la residència romana, presidida per una exedra pentagonal, on el propietari realitzava els actes socials més importants. Va ser bastida a mitjans del segle IV remodelant unes dependències aixecades a inicis del segle II.Visita diputat Darró petita detall

Josep Ramon Mut ha explicat que "amb el tancament d'aquesta fase no acabem els treballs. La voluntat de l'Ajuntament i de la Diputació és continuar fent una tasca de recerca i una tasca divulgativa, per explicar a la gent de la ciutat i de fora que aquest jaciment és patrimoni de la ciutat".
En la mateixa línia s'expressava la regidora, que recordava que "amb aquesta actuació recuperem una part del nostre patrimoni que explica la història dels inicis de Vilanova i la Geltrú. Ara també caldrà fer una feina important de difusió d'aquest patrimoni de la ciutat, sobretot als nens i joves, per tal que coneguin quins van ser els orígens de la nostra ciutat".

Els treballs, realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, han consistit en la consolidació general de les fàbriques mitjançant el rejuntat dels paraments amb morter de calç, la reposició de les parts de la construcció imprescindibles per garantir l'estabilitat dels enlluïts que encara es conserven i que alhora faciliten la comprensió de l'espai, i la recuperació del nivell de paviment amb l'aportació de grava. A més, s'han endreçat les dependències annexes i s'ha acondiciat l'accés i protegit mitjançant la col·locació d'una tanca. S'han valoritzat 266 m2 de la part residencial de la vil·la romana.Visita diputat Darró petita
Amb aquesta actuació s'obrirà per primera vegada al públic aquesta part del jaciment arqueològic de Darró, que va ser excavada en extensió durant un decenni per la Diputació de Barcelona i on la recerca es va aturar l'any 1993.
Els dos darrers anys s'ha reprès la investigació amb la participació de camps de treball per a joves organitzats per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
Aquest jaciment arqueològic està format per un poblat ibèric, que va ser ocupat entre els anys 550 i 50 aC, el més important conegut fins ara al sector oriental de la regió ibèrica de la Cossetània, i per una vil·la romana, fundada cap al 50 aC i abandonada l'any 500 aproximadament, instal·lada al territori de la colònia Tàrraco.
La part del jaciment corresponent a un barri d'artesans d'època ibèrica està oberta al públic tots els caps de setmana i els dies festius amb visites guiades gestionades pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. A partir d'ara, l'itinerari de la visita inclourà també aquesta part consolidada, de manera que es podrà veure l'evolució del poblament en els inicis de Vilanova i la Geltrú, des del segle II aC, quan es data el poblament comercial ibèric, fins ben entrat el segle V dC.
El cost de la inversió de la consolidació arquitectònica de les ruïnes ha estat de 19.921 euros, que se sumen als 20.000 euros per excavació arqueològica. En total, entre els anys 2015 i 2016, la Diputació de Barcelona ha invertit 40 mil euros en la parcel·la municipal del jaciment de Darró.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00