Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

30/04/2014

Exposició sobre el català emmarcada en el Tricentenari

La mostra es pot visitar fins al 18 de maig     La mostra es pot visitar fins al 18 de maig

La Biblioteca Museu Balaguer acull el primer acte del tricentenari a la ciutat amb la mostra "1714. El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula"

En motiu de la commemoració del Tricentenari 1714-2014, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona ha creat l'exposició "1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula" i la projecció d'un audiovisual que traça la cronologia de la llengua catalana a partir de 1714. Una mostra itinerant que ara ha a terrat a Vilanova de la mà de l'Ajuntament i el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf.

La mostra es podrà visitar fins al 18 de maig a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i és el primer acte de la commemoració del Tricentenari a la nostra ciutat.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència de la regidora de Cultura Marijó Riba, del director del CNL de Barcelona Jordi Manent, i del director del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf Biel Senabre, que va recordar que "els centres de normalització lingüística són actors de primera línia en la llengua, i han de ser un element per donar cohesió social".

L'acte també va incloure una conferència inaugural a càrrec de Montserrat Comas, historiadora i directora del Museu Víctor Balaguer.

L'alcaldessa de VNG Neus Lloveras va destacar que la intenció d'aquesta commemoració dels 300 anys dels fets de 1714 ha de servir per recordar la nostra història amb la vista posada al futur: "Commemorar, cohesionar i projectar, recordant d'on venim, la història que ha portat el nostre país on som avui. Però és una anàlisi amb la vista posada en el futur, per reflexionar cap a on anem. En el moment d'efervescència social i nacional que viu Catalunya, aprofitem aquesta commemoració per reflexionar i debatre col·lectivament sobre el futur, per compartir el projecte del nostre país."

La mostra consta de diversos plafons informatius sobre l'evolució de la llengua del nostre país, i disposa d'un bloc que es pot consultar online.
Té per objectiu mostrar les conseqüències per a la llengua catalana de la implantació de la monarquia absoluta borbònica alhora que posa de manifest les prohibicions per a l'ús del català al llarg de gairebé 300 anys.
El català ahir: La Guerra de Successió és el punt de partida i situa els visitants en el context històric de l'exposició. El Decret de Nova Planta és la primera d'una sèrie continuada de prohibicions sobre l'ús de la llengua al llarg dels anys.
El català avui: Recull una mostra de la legislació al servei dels parlants i algunes xifres que evidencien la vitalitat de la llengua catalana avui.
El català demà: L'itinerari expositiu ens porta al futur de la llengua. Avui som on som gràcies a la tenacitat i a la fidelitat dels nostres avantpassats. I la millor manera de reconèixer-los l'esforç i la perseverança és respectant i fent respectar el patrimoni que ens caracteritza i que ens uneix, la llengua que transmetem de generació en generació i que oferim als nous ciutadans com a signe de cohesió, reconeixement i respecte; la llengua que ens permet viure i conviure.
Per tancar l'exposició, en el darrer espai expositiu es proposen als visitants algunes petites accions per participar activament en el foment de l'ús social de la llengua catalana.
El documental "300 anys de fidelitat a la llengua" reforça els continguts de l'exposició des d'un enfocament complementari: combina imatges amb les aportacions de diversos professionals, especialment de l'àmbit universitari, i declaracions del tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa.

La comissió tricentenari 1714 a Vilanova
Fa uns mesos l'Ajuntament va plantejar dins la Comissió de la Memòria Històrica la possibilitat de crear una comissió per organitzar un programa d'actes de commemoració del Tricentenari. Des de la Comissió de la Memòria Històrica es va nomenar un grup impulsor format per tres historiadors i dos tècnics municipals, a més de diverses les entitats de la ciutat. Aquests han elaborat un programa amb una vintena d'actes acadèmics, de reflexió i anàlisi o de cultura popular, a més dels actes institucionals del 13 de juny i l'11 de setembre.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00