Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/10/2009

El 25 d'octubre comencen els actes de celebració del 125è aniversari de la creació de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

    La imatge de la façana torna a recuperar l'espendor de fa 125 anys La imatge de la façana torna a recuperar l'espendor de fa 125 anys

La inauguració de l'exposició Surge et Ambula i de les obres de rehabilitació de les façanes de l'edifici marcaran l'inici dels actes commemoratius

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer celebra enguany el 125 aniversari de la seva creació. És per aquest motiu que s'han organitzat un seguit d'actes commemoratius que tenen el seu inici en el proper 25 d'octubre, amb la inauguració de l'exposició Surge et Ambula i la inauguració de les obres de rehabilitació de les façanes exteriors de l'edifici.

Al llarg d'aquests 125 anys s'han realitzat diverses intervencions a l'interior d'aquest equipament, com la creació de noves sales o la redistribució de col·leccions. Però fins ara mai s'havia fet una intervenció complerta als exteriors de l'edifici. En els últims anys, la pol·lució i el pas del temps havien deteriorat les façanes i es feia ineludible la rehabilitació. Les obres s'han pogut realitzar gràcies a les subvencions rebudes pel Govern de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

L'arquitecte responsable de l'obra, Òscar Valverde, ha explicat que des d'un primer moment els treballs tenien com a objectiu donar una nova visió de l'edifici, valorant i ressaltant els elements originals. "Hem intentat valorar i diferenciar cadascun dels elements, marcant les volumetries, els colors i les textures". "Les obres de rehabilitació de les façanes exteriors ens han permès recuperar els elements escultòrics i decoratius externs, tal i com eren en el moment de la inauguració, el 26 d'octubre de 1884"

La recuperació dels esgrafiats, la impermeabilització de la cúpula i del sòcol, la recuperació dels frisos o el nou sistema d'il·luminació de les façanes, son alguns dels aspectes que contempla la rehabilitació. A més, s'han disposat, allà on ha estat possible, diferents tipus de barreres dissuasòries per evitar que els coloms hi niïn i ho facin malbé.

La segona gran aposta d'aquesta celebració és l'exposició Surge et Ambula que s'inaugurà el 25 d'octubre i que es podrà visitar fins al 28 de març. L'exposició s'ha configurat en dues temàtiques: la de museu i la de biblioteca.

Mireia Rosich, directora del Museu, ha explicat que l'exposició aplegarà gairebé el cent per cent de tot el llegat fundacional, evocant una pinacoteca del segle 19. "La sala d'exposicions temporals aplegarà entre 200 i 300 peces entre pintura escultura i mobiliari, que estaran exposades sense seguir cap ordre, tal i com era habitual, però que mantindran els 4 o 5 temes bàsics de l'època, com la religió, el retrat o el paisatge". Per acompanyar la mostra s'editarà un quadernet on s'explicarà la història de l'edifici i les seves col·leccions.
Pinacoteca
Per la seva banda, la directora de la Biblioteca, Montse Comas, ha explicat que l'exposició a la biblioteca vol servir per explicar els orígens de la institució, per la qual cosa han elaborat un dvd que n'explica els orígens i la historia. "Al contrari que el museu, nosaltres no podem treure-ho tot, per això hem decidit escollir aquells documents que expliquen la història de la institució, com la cessió dels terrenys, les actes de les primers juntes, les primeres fotografies, els plànols originals, o l'estat de comptes". Tot el conjunt de documents i mobiliari es disposaran tal i com estaven originalment, per bé que l'estança és la única que es manté gairebé com fa 125 anys.
Biblioteca
Durant cinc mesos s'aniran succeint les diferents activitats que s'han programat per tal de donar a conèixer no només la figura del seu impulsor, sinó també per recordar la població que aquest va ser, en el seu moment, un model de museu únic i diferent a la resta de propostes que sorgien arreu del país. Tal i com ha explicat la Regidora de Cultura, Isabel Pla, "aquesta és una bona ocasió tant per recordar els orígens de la institució com pel fet de recordar el que ha significat per a la ciutat de Vilanova i la Geltrú aquest llegat". Conferències, xerrades, tallers i visites comentades conformen el gruix de les activitats que s'allargaran fins a finals de març de 2010 .
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00