Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/09/2016

El jaciment de Darró se suma al cap de setmana ibèric

El darrer camp de treball d'arqueologia va acabar divendres  El darrer camp de treball d'arqueologia va acabar divendres

Els dies 1 i 2 d'octubre hi haurà portes obertes i visites guiades

Un any més, i ja en van 16, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) organitza el Cap de Setmana Ibèric, gràcies a la col·laboració dels ens gestors de cadascun dels jaciments que integren la Ruta dels Ibers.

El jaciment ibèric de Darró, a Vilanova i la Geltrú, s'hi suma amb la jornada de portes obertes, que es farà el dissabte 1 i el diumenge 2 d'octubre d'11 a 14 h i de 17 a 19 h, amb unes visites guiades a càrrec d'un dels arqueòlegs de l'equip d'investigació.
Les persones interessades poden trucar al telèfon 687.917.009. L'activitat serà gratuïta.

En una època d'esplendor mediterrani, els ibers són els grans desconeguts en comparació amb d'altres cultures coetànies. D'aquí la voluntat del MAC de donar a conèixer aquesta brillant i avançada cultura, habitant de les nostres terres, a través d'aquestes jornades especials. El Cap de Setmana Ibèric és una proposta plena d'activitats gratuïtes per a donar a conèixer els ibers i les seves aportacions a la nostra cultura d'una forma lúdica i divertida.

Cada any se selecciona un tema específic del món ibèric entorn del qual es dissenyen totes les activitats. Per a l'edició d'enguany, el lema és “El comerç fa 2.300 anys”. És per això que les explicacions remarcaran els aspectes econòmics i comercials dels antics habitants de Darró, i es posarà a l'abast dels assistents reproduccions d'alguns materials arqueològics trobats en el decurs de les excavacions.

Així, els dies 1 i 2 d'octubre tothom qui ho vulgui podrà conèixer i experimentar el rituals dels ibers a través de nombroses activitats pensades per a totes les edats.
A banda de Darró, els altres jaciments de la ruta dels ibers són: el Casol de Puigcastellet (Folgueroles), L'Esquerda (Roda de Ter), El Turó de Montgròs (El Brull), la Ciutadella (Calafell), Olèrdola (Olèrdola), el Castellet de Banyoles (Tivissa), Coll del Moro (Gandesa), la Moleta del Remei (Alcanar), Sant Miquel (Vinebre), la Fortalesa (Arbeca), el Molí d'Espígol (Tornabous), Castell (Palamós), el Puig de Castellet (Lloret de Mar), Ullastret (Ullastret), el Cogulló (Sallent), Ca n'Oliver (Cerdanyola del Vallès), i el Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet).

D'altra banda, divendres va acabar el camp de treball d'arqueologia a la parcel·la de titularitat municipal del jaciment iberoromà de Darró. Aquesta part del jaciment, parcialment estudiada però encara no oberta al públic, correspon en la seva major part a una vila romana.

Els treballs d'excavació, que s'han realitzat sota la direcció tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, s'han centrat en la part residencial de la vila, fundada a principis del segle II dC, amb l'objectiu de documentar les transformacions que es van realitzar en aquest habitatge durant els segles III i IV dC.

Un total de 13 persones han participat al camp de treball, organitzat per segon any per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de l'Oficina de Patrimoni de la Regidoria de Cultura, conjuntament amb la Diputació de Barcelona.

L'objectiu de les excavacions és dinamitzar el conjunt monumental com a parc arqueològic únic, possibilitant que, a curt termini, les visites que es fan actualment al conjunt ibèric de Darró incloguin també la visita a la part romana. A més, es vol difondre entre els participants el coneixement de la metodologia arqueològica i de la historia antiga de Vilanova i la Geltrú

Darró és un poblat ibèric que es troba a ponent de l'actual passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú, al territori antigament conegut com a Cossetània. L'establiment ibèric va estar poblat entre els segles V i I aC, mentre que la vila romana va ser fundada a mitjans del segle I aC i va estar habitada fins al segle VI de la nostra era.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00