Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

05/06/2008

La divisió tecnològica del Consorci de Serveis a les Persones participa al Saló Avante de Barcelona

Prototipus de sensor corporal    Prototipus de sensor corporal

El Saló Avante se celebra al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona del 5 al 7 de juny

Del 5 al 7 de juny de 2008 se celebra Avante, el primer saló multisectorial que promou la creació, desenvolupament i comercialització de noves tecnologies, productes i serveis per a la millora de l'autonomia i la qualitat de vida de les persones.

La primera edició d'aquest saló, que reuneix totes les solucions relacionades amb la discapacitat, la dependència i la millora de la qualitat de vida en general, comptarà amb presència vilanovina, mitjançant un estand del Centre d'Estudis Tecnològics per l'Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD), en el qual es presentaran els prototipus i projectes que s'estan realitzant.

El CETpD és un centre de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Fundació Hospital Comarcal Sant Antoni Abad (FHCSAA) el qual està format per un equip multidisciplinari d'investigadors d'ambdós centres, especialment enginyers, matemàtics, informàtics, psicòlegs i metges geriatres. Un dels grans avantatges d'aquest equip multidisciplinar és que treballen conjuntament metges assistencials i psicòlegs, que són els qui coneixen les necessitats de les persones, professors de la universitat, enginyers, matemàtics i informàtics, que són els qui tenen els coneixements tecnològics, i estudiants de doctorat que estan desenvolupant la seva tesi en aquest camp, entre d'altres.

Aquest equip és la divisió tecnològica del CSP 'Consorci de Servei a les Persones', el qual està format per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consorci Hospitalari de Catalunya, la FHCSAA i la UPC. (http://www.upc.edu/cetpd).

L'objectiu principal del CETpD és la contribució a la millora de la qualitat de vida de les persones necessitades d'una especial atenció i amb diversos graus de dependència, mitjançant l'ús adequat de la Tecnologia Electrònica i de les Comunicacions. Dins d'aquesta línia d'actuació es presenten al Saló Avante diversos prototipus que s'estan desenvolupant en el centre.

PROJECTES I INFORMACIÓ TÈCNICA

SENSORS CORPORALS

Dins l'àrea de mobilitat i marxa del Saló es presenta una xarxa de sensors corporals, basada en sensors inercials i tecnologia de comunicació ZigBee, capaç de classificar tipologies de moviments corporals i les seves transicions (caminar, seure, aixecar-se), així com els angles entre articulacions amb una precisió de l'ordre d'un grau.

SENSOR DE MOVIMENTS

En la mateixa es presenta també un sensor únic que conté acceleròmetres, giroscopis i magnetòmetres, el qual emmagatzema la informació per targeta SD y comunicació BlueTooth, capaç també de classificar correctament moviments. L'objectiu principal d'ambdós projectes és no només la detecció de caiguda, sinó també la seva prevenció, mitjançant la monitorització a domicili amb sistemes no invasius, portables i que preserven la intimitat de la persona.


ETIQUETES INTEL·LIGENTS PER IDENTIFICAR OBJECTES

El Saló també servirà per presentar un sistema d'etiquetatge intel·ligent format por dispositius autònoms que es comuniquen amb un sistema interfase amb l'usuari, una PDA o telèfon mòbil, de forma amigable, per a la identificació i interactuació amb qualsevol tipus d'objecte de la vida quotidiana per a persones amb dèficit visual o amb pèrdues de memòria. El sistema contempla tres nivells de base de dades: usuari, local i internet amb el fi d'obtenir la informació necessària en cada moment.


UN ROBOT QUE INTERPRETA SITUACIONS

El Centre de Recerca vilanoví també presentarà al seu estand un exemple de línia de recerca de Robòtica Social, en què el robot AIBO ballarà qualsevol cançó que sol·licitin els visitants, les quals podran escollir a través d'una pantalla tàctil o les que portin gravades en qualsevol dispositiu USB. L'objectiu d'aquesta línia de treball és aconseguir plataformes mòbils que permetin monitoritzar, interpretar situacions i pautes de comportament de persones amb problemes de salut o dependència, interactuant amb elles de forma amable i comunicant situacions d'alarma si és necessari.

MONITORITZACIÓ 24 HORES AL DIA

Per últim, i dins l'àrea I+D del Saló Avant s'ha reservar la presentació del projecte del sisè Programa Marc de la comunitat Europea: Complete Ambient Assisted Living Experiment (CAALYX). Aquest projecte, liderat per Telefónica I + D i participat pel CETpD, desenvolupa un sistema de monitorització i vigilància autònoma dels principals paràmetres vitals, Així com la detecció de caigudes. El CAALYX està adreçat a persones grans, capaces de comunicar-se automàticament i en temps real amb el seu cuidador, sigui on sigui, en cas d'emergència.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00