Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/02/2009

El Museu Víctor Balaguer cedeix l'obra 'les Comparses de Vilanova' de Joaquim Mir al CaixaForum

'Les Comparses de Vilanova' , a la plaça de les Cols, 1925-1926   'Les Comparses de Vilanova' , a la plaça de les Cols, 1925-1926

Des d'avui i fins al 26 d'abril el museu barceloní acull la mostra 'Joaquim Mir. Antològica (1873-1940)'

L'obra 'Les Comparses de Vilanova', del pintor Joaquim Mir, i que està dipositada al Museu Víctor Balaguer, es pot veure des d'avui al CaixaForum, formant part de les vuitanta obres de l'exposició 'Joaquim Mir. Antològica (1873-1940)'.

'Les Comparses de Vilanova' va ser pintada entre els anys 1925 i 1926. Es tracta d'un oli de 149 x 201 cm i es troba exposat a la Sala Cafè Foment. Aquesta pintura decorava juntament amb d'altres pintures d'artistes vilanovins les parets del Cafè Foment, i des de l'any 1974 estan dipositades al Museu Víctor Balaguer.

El quadre representa una escena de les Comparses de Vilanova i la Geltrú el diumenge de Carnaval, a la plaça de les Cols. La façana que es veu al fons és l'edifici del Foment Vilanoví.

Entre les activitats complementàries que es faran al CaixaForum amb motiu d'aquesta exposició, destaca la conferència titulada, 'Vilanova: un refugi singular a l'ombra de l'esperit noucentista', a càrrec d'Assumpta Rosés, crítica d'art. Serà el dimecres, 25 de març, a les 11.30 h.

'Joaquim Mir. Antològica (1873 - 1940)'
L'exposició que es pot veure al CaixaForum comprèn des dels orígens del pintor català, quan formava part - amb Nonell, Vallmitjana, Canals i Pitxot - de l'anomenada Colla del Safrà, fins a l'última època, a partir de 1921, quan es va instal·lar a viure a Vilanova i la Geltrú.

Entre aquestes dues etapes es podran revisitar les campanyes pictòriques a Andorra, a començament dels anys trenta, i també les obres pintades al Camp de Tarragona, Reus, Maspujols i l'Aleixar que han estat objecte de monografies i exposicions. La mostra dedica una atenció especial a les obres que va pintar a Mallorca, a l'entorn de les quals s'ha creat un mite: l'artista que es fon amb la natura, s'aboca als penya-segats i acaba enfollit en un deliri de llum i color.

L'exposició, fruit d'un intens treball de recerca dut a terme pel crític i historiador Francesc Miralles i el seu equip, mostra una selecció de 80 obres - entre olis, pastels i dibuixos -, entre les quals hi ha les peces més madures i reflexives de l'artista, i també algunes obres inèdites per al gran públic.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00