Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/03/2011

Una al·legoria a la pau, tema central de l'exposició temporal del Museu Víctor Balaguer

   La Pau i la Guerra La Pau i la Guerra

L'exposició, que s'inaugura divendres vinent, presenta el treball de restauració realitzat a una de les obres barroques més importants que el museu té en propietat

"La Pau i la Guerra" de Jacob Jordaens. Història d'un quadre és el títol de la propera exposició temporal que organitza el Museu Víctor Balaguer, amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Museu.

L'exposició, que es podrà visitar del 18 de març fins el 19 de juny de 2011 a la sala de temporals, gira al voltant d'una única obra. Una Al·legoria de la Pau de grans dimensions atribuïda, segons documentació de l'ingrés, al pintor flamenc Jacob Jordaens. Aquest quadre ha estat restaurat recentment i es podrà veure després de vàries dècades d'estar desat a les reserves.

A partir de tres àmbits, l'exposició explica la història de l'arribada quadre, el procés de restauració de l'obra i s'interpreten elements iconogràfics que hi apareixen.

La Pau i la Guerra, no formava part de la col·lecció personal de Víctor Balaguer ni del dipòsit inicial del Museo del Prado sinó que constitueix una de les primeres donacions que van arribar al Museu, fins i tot abans de la seva inauguració al públic. És, doncs, un dels quadres barrocs més importants que el Museu té en propietat.

Amb aquesta exposició es complementa una de les sales més destacades del Museu, la Sala Prado, en la que s'exposa de manera permanent el dipòsit del Museo del Prado, que conté pintures dels altres dos grans artistes flamencs de l'època, Rubens i Van Dyck, juntament amb mestres de l'escola espanyola com El Greco, Ribera, Murillo o Goya.

Sala Prado
La inauguració
La inauguració de l'exposició tindrà lloc el divendres 18 de març a les 19 hores. Seguidament hi haurà la conferència Presentació de la restauració del quadre a càrrec de Mia Marsé i Ferrer, responsable de la restauració de l'obra.

La restauració s'ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. Per la complexitat d'intervenir en una tela d'aquestes dimensions el treball s'ha realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, que ha posat a disposició les seves infraestructures i laboratoris per poder realitzar totes les fases del procés.

Accions complementàries
Com ja és habitual, s'han organitzat visites comentades al voltant de l'exposició combinades amb la col·lecció de pintura barroca de la Sala Prado. Com a novetat, els responsables del museu han organitzat l'activitat de participació ciutadana anomenada Flaixos de Pau. Una iniciativa amb la que es pretén que els visitants facin arribar al museu vilanoví fotografies realitzades per ells mateixos, en les que mostrin les seves visions personals de la sensació de pau. Amb les imatges es construirà un mural que formarà part de l'exposició temporal. Les imatges han de tenir una mida de 13cm x18 cm. Tothom qui porti una fotografia podrà participar en el sorteig per a dues persones per visitar el Museo Nacional del Prado i gràcies a la col·laboració de RENFE - AVE realitzaran el trajecte a Madrid amb l'AVE. 

Consulta el dossier de premsa
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00