Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/02/2008

La Generalitat accepta la majoria de mesures proposades per l'Ajuntament per reduir les emissions de Cemex

  Instal·lacions de CEMEX a Vilanova i la Geltrú Instal·lacions de CEMEX a Vilanova i la Geltrú

L'Ajuntament de VNG seguirà donant suport, com ha fet fins ara, a les reivindicacions dels veïns i continuarà exigint a la Generalitat l'acompliment de la resolució d'autorització ambiental.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aconseguit que la Generalitat inclogui gairebé la totalitat de les mesures presentades per l'Ajuntament en l'autorització ambiental relativa a l'empresa cimentera CEMEX ubicada al barri del Tacó de VNG.

Aquesta ha estat una de les tres accions que el govern municipal ha dut a terme en relació al problema de contaminació denunciat pels veïns del barri. En aquest sentit des de l'Ajuntament de la ciutat s'ha informat constantment a l'Associació de Veïns del Tacó de les diferents accions realitzades per l'Ajuntament en relació a la contaminació de la zona i s'ha tractat aquesta problemàtica al Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat. L'Ajuntament de la ciutat és compromet a continuar al costat dels veïns i de les seves reivindicacions.

La primera tinent d'alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez ha reiterat que el govern municipal "ha actuat en tot moment sota els criteris d'informació i transparència cap a l'Associació de Veïns del Tacó pel que fa a les mesures realitzades com a Ajuntament".

Quant a la Generalitat, la postura de l'Ajuntament de VNG ha estat de pressió continuada i, seguirà éssent així, per què aquesta administració actuï en el marc de les seves competències. En aquest sentit, Iolanda Sánchez ha insistit que "l'Ajuntament ha pressionat i ho seguirà fent a la Generalitat per què apliqui les seves competències en matèria mediambiental i exigeixi a l'empresa els canvis i les restriccions que contempla l'autorització ambiental".

Pel que fa a les mesures restrictives proposades per l'Ajuntament, la Generalitat ha acceptat incloure en la seva resolució d'autorització ambiental les següents:

*Reducció del límit màxim actual d'emissions de partícules per la xemeneia de 75mg/Nm3 a 30mg/Nm3, quan es procedeixi al canvi de l'electrofiltre en un termini màxim de 18 mesos.

*Millorar el nivell acústic amb l'obligació d'un estudi i les conseqüents mesures correctores.

*En relació a d'altres emissions vehiculades, que abans tenien un límit d'entre 50 i 75mg/Nm3 a partir d'ara totes tenen un límit màxim de 30mg/Nm3. Així dons, l'autorització ambiental obliga CEMEX a:

-acabar de pavimentar tota la superfície de la planta i senyalitzar la velocitat màxima del recinte a 20Km/h per evitar la resuspensió de la pols

-escombrar diàriament de forma mecànica

-regar

-utilitzar un nou sistema de rentat de vehicles i rodes

-emmagatzemar materials polsosos

-tancar parets i naus

*Millorar el registre de partícules amb un nou captador i mesures els 365 dies de l'any.

*Analitzar les dades en continu i en temps real connectats a la xarxa de la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) de la Generalitat.

*Tancament de portes i finestres amb un sistema automàtic

*Control específic als sis mesos.

*Seguiment per part de '’EMAS (Sistema d'acreditació ambiental europeu) controlat per la Direcció General de Qualitat Ambiental.

D'entre les mesures adoptades en la resolució ambiental és important destacar que s'obliga l'empresa CEMEX a canviar el sistema de filtre de la xemeneia. És a dir actualment funciona mitjançant un sistema d'electrofiltre amb un límit màxim d'emissions de 75mg/Nm3. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta resolució ambiental la xemeneia haurà de comptar amb un filtre de mànegues que emetrà un màxim de 30mg/Nm3. L'empresa disposa d'un període màxim de 18 mesos per dur a terme aquestes millores.

Pel que fa a les competències municipals, l'Ajuntament de VNG està duent a terme diferents accions a la zona industrial annexa que milloraran la qualitat ambiental del barri:

*Tramitació de l'adequació a la LIIA de les empreses de l'annex II.I del polígon de Masia en Barreres.

*Inici del procés d'urbanització de Masia en Barreres i del Llimonet per ordenar el sector i evitar la generació de pols a causa de la circulació de vehicles

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00