Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/06/2009

L'IMET visita la Ciutat Tecnològica de Valnalón

La delegació catalana estava formada per representants de 13 municipis   La delegació catalana estava formada per representants de 13 municipis

L'organisme municipal formava part de la delegació del Consorci Públic Xarxa Local de Promoció Econòmica, Formació i Ocupació. L'objectiu de la visita era conèixer el pla educatiu de foment de l'esperit empresarial

L'Institut Municipal d'Educació i Treball va visitar, la setmana passada, la Ciutat Tecnològica de Valnalón ubicada a Langreo, Astúries. L'organisme municipal, al capdavant del qual hi havia la regidora d'Educació i Treball, Míriam Espinàs, formava part de la delegació del Consorci Públic Xarxa Local de Promoció Econòmica, Formació i Ocupació de Catalunya, que estava formada per representants de 13 municipis que es van desplaçar a la localitat asturiana per conèixer les experiències de suport a la dinamització econòmica, programes i projectes que es desenvolupen al centre.

La Ciutat Tecnològica de Valnalón va néixer a finals de la dècada dels 80 amb l'objectiu de dissenyar i du a terme un projecte de regeneració, promoció i dinamització empresarial al territori. Pretenia canviar la mentalitat de la societat cap a una cultura emprenedora, de manera que l'any 1993 va engegar la Cadena de Formació d'Emprenedors. Aquesta es basa en dos grans línies d'actuacioó; l'educativa, a través d'un programa formatiu que comença a l'educació primària per tal de motivar, formar, orientar i recolzar als futurs emprenedors; i la de suport a la creació i consolidació de les empreses.

Aquestes dues línies de treball, la educativa i la laboral, coincideixen amb les de l'IMET, per la qual cosa a la expedició vilanovina també hi estaven presents la cap d'ocupació de l'organisme municipal i una directora d'una escola de la ciutat. En aquest sentit, Míriam Espinàs, regidora d'Educació i Treball, va valora aquesta visita com a "molt motivadora per aplicar aquest model a Vilanova i la Geltrú, per la qual cosa treballarem amb les escoles per tal de tirar endavant algun projecte similar".

Espinàs, considera que "el fet d'impulsar la cultura emprenedora des de la infància fa que a la llarga formem persones amb esperit crític, amb cultura de l'esforç i amb uns coneixements adquirits que els poden ser molt útils per la vida en general". La regidora vilanovina reitera que amb aquest projecte "no es pretén que tots els joves siguin empresaris, sinó que també es pot ser emprenedor treballant per compte d'altres o emprenedor social i, per tant, persona implicada socialment amb entitats, ONGs, política...".

Valnalón compta també amb un Centre d'Empreses en el qual es poden instal·lar empreses de nova creació durant un màxim de quatre anys per poder desenvolupar-se. Aquest centre facilita molts serveis als joves emprenedors per aconseguir un bon desplegament de l'empresa, com són gaudir de lloguers inferiors al preu del mercat, telefonia, fax, tutories i assessorament, etc.

Totes aquestes iniciatives consoliden la Ciutat Tecnològica de Valnalón com un referent a nivell mundial, fet que es reflecteix amb l'exportació del seu pla de formació d'emprenedors a 21 països d'Europa, Àfrica i Amèrica, i a 14 autonomies de l'Estat.

Xarxa Local de Promoció Econòmica, Formació i Ocupació
Aquest consorci públic, que va néixer l'any 1994, reuneix entitats locals i agents socials de Catalunya amb l'objectiu principal de cooperar entre els associats per a la realització d'activitats i projectes que afavoreixin la promoció i el desenvolupament empresarial i ocupacional en els àmbits de les seves respectives localitats i centres.

En aquest sentit, la Xarxa Local de Promoció Econòmica, Formació i Ocupació representa als municipis de Vilanova i la Geltrú, Cambrils, L'Hospitalet del Llobregat, Lleida, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Adirà del Besos, Granollers, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpetua de la Mogoda i Ripollet, així com a la Federació de Societats Laborals de Catalunya. Aquesta visita s'emmarca en el projecte Interxarxa, que pretén impulsar, promoure i desenvolupar activitats dirigides a la cooperació i a l'intercanvi municipal en l'àmbit del desenvolupament local i creació d'ocupació.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00