Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/01/2015

Les obres de l'Espai Far finalitzaran a mitjans de febrer

Aquest espai explicarà el patrimoni i la història marinera de VNG a través de les col·leccions Roig Toqués i del Museu del Mar i serà també centre d'acollida de visitants

Les obres de rehabilitació de l'edifici històric del far finalitzaran a mitjans de febrer d'enguany. Aquest espai, que acollirà les col·leccions del Museu del Mar i del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, ha d'explicar la història marinera de Vilanova i la Geltrú, a través del patrimoni vinculat al mar i alhora i esdevindrà centre d'acollida de visitants.

Aquest dilluns, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; el regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de VNG, Marijó Riba, van recórrer el recinte per fer visita d'obres acompanyats del personal tècnic municipal i l'empresa que executa el projecte. Neus Lloveras va explicar que l'Espai Far "és un projecte que ens agrada molt perquè des del Govern volíem obrir la ciutat al mar i recuperar-ne el patrimoni". Per a l'alcaldessa aquest indret "ha d'ajudar a explicar la història marinera de la ciutat i la relació de VNG amb el mar". Al mateix temps, Neus Lloveras ha recordat que, essent situat a l'entrada de Vilanova i la Geltrú per la ronda Europa, l'Espai Far "vol ser també un centre d'acollida de visitants on es pot explicar aquesta història i gaudir del seu patrimoni". Quant a les obres, l'alcaldessa de la ciutat ha dit que estaran finalitzades a mitjans de febrer i en relació al projecte museístic ha afirmat que "haurà d'estar finalitzat abans de l'estiu".

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Marijó Riba, ha parlat del projecte museístic. D'una banda "s'exposaran totes les peces del museu del Mar que serveixin per explicar el més emblemàtic dels diferents àmbits de la vilanova marinera recollint la memòria històrica i la particularitat de la platja de VNG". També "en el cas del museu Roig Toqués es reproduirà la figura d'en Roig Toqués i s'explicarà la història de la Carpa Juanita". Finalment, ha dit la regidora Riba, "hi ha un tercer àmbit que són les històries humanes que és el bot de salvament Víctor Rojas" que s'ubicarà a l'edifici obert. Per a la regidora de Cultura "al discurs patrimonial de la ciutat li faltava la història de Baix-a-Mar i des del Far completem el discurs patrimonial de la ciutat".

En el recorregut per les instal·lacions del recinte es va poder veure la intervenció realitzada a l'edifici històric, el qual ha recuperat l'accés per l'entrada principal. A més, sobre l'edifici que data del 1865, s'ha fet una intervenció el màxim de respectuosa i curosa amb l'objectiu de recuperar l'estructura original, respectant els sistemes constructius i materials de l'època. Així mateix s'han recuperat les obertures de les finestres cap a l'interior i s'ha recuperat una part del paviment hidràulic original en un parell d'estances que s'utilitzarà per fer una catifa a l'entrada de l'edifici per evidenciar el paviment que s'utilitzava a finals del segle XIX i s'ha adequat com a serveis públics l'edifici de serveis de l'exterior. A més de la rehabilitació de l'edifici històric, el regidor d'Urbanisme Joan Giribet ha explicat l'ampliació del magatzem exterior, que serà l'espai que ocuparà la col·lecció Roig Toqués i la construcció d'un nou edifici obert que ha de protegir de les inclemències del temps el bot salvavides 'Víctor Rojas', actualment en fase de restauració.

Joan Giribet ha destacat "l'execució d'aquest projecte, realitzat pels serveis tècnics municipals, en el termini previst" explicant que "s'han fet mans i mànigues per poder fer aquest projecte ambiciós amb el mínim cost". Sobre la complexitat de l'obra, Joan Giribet ha destacat la construcció de l'edifici obert a l'exterior realitzada en el talús de terra aprofitant el desnivell existent entre el carrer i el recinte del far "aconseguint més espai d'exposició".

Les obres de rehabilitació de l'Espai Far tenen un cost de 331.000 euros. Es van iniciar a finals de juliol i es preveu que finalitzin a mitjans de febrer de 2015, dins el termini previst per dur-ho a terme.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00