Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/04/2010

Thalassa guanya el Premi Francesc Roig Toqués, Vilanova i la Geltrú

  Francesc Roig Toqués Francesc Roig Toqués

El premi, de caràcter honorífic, reconeix la contribució al coneixement i la divulgació dels temes relacionats amb la mar

El programa de Televisió de Catalunya Thalassa ha estat el guanyador de la primera edició del "Premi Francesc Roig i Toqués, Vilanova i la Geltrú" instituït per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Aquest premi, de caràcter anual, té com a objectiu el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la mediterrània, que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.

El jurat del premi, integrat per l'Alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena i García, la regidora de Cultura, Isabel Pla, la regidora del grup municipal de Convergència i Unió, Purificació Santamaria, el president de la Confraria de Pescadors de VNG, Miquel Illa, el filòsof i escriptor Rafael Argullol, l'escriptor Marius Serra, i les filles de Francesc Roig Toques, Montserrat i Carolina Roig, ha considerat que el programa Thalassa és mereixedor d'aquesta distinció que atorga l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Una decisió que posteriorment haurà de ser ratificada pel Ple Municipal.

Thalassa, que s'emet els divendres pel Canal 33, ha estat un programa capdavanter en el tractament dels temes mediambientals i, en especial, sobre la temàtica marinera, pel qual ha rebut diversos premis, convertint aquest espai en un clàssic de la televisió al nostre país.

Part d'aquest èxit ha vingut donat per un tractament narratiu fonamentat sempre sobre històries humanes. Els grans temes han estat tractats a partir de la gent i del seu exemple i el mar ha estat el punt de trobada de les diferents històries.

El veredicte del Premi s'ha fet coincidir amb la commemoració del segon aniversari de la mort de Francesc Roig Toqués, el 20 d'abril de 2008 a l'edat de 87 anys.

Mestre modelista de professió, aquest il·lustre vilanoví va ser conegut internacionalment gràcies al museu vilanoví, dedicat a les curiositats marineres, que ha portat el seu nom. Un museu visitat per la majoria de vilanovins i vilanovines, però també per una gran quantitat de gent provinent d'altres indrets, on la principal atracció era veure com un peix, La Carpa Juanita, bevia d'un porró.

Francesc Roig Toqués va ser distingit amb la Medalla de la Ciutat l'any 1997. Amb motiu d'aquest reconeixement l'Ajuntament de VNG li va dedicar un opuscle, el número 8 de la col·lecció Retrats escrit per l'escriptor Màrius Serra.

El "Premi Francesc Roig Toqués, Vilanova i la Geltrú" consisteix, a banda de ser distingit amb l'honor del premi, amb el lliurament d'una escultura realitzada per un artista local, enguany per Xavier Cuenca. L'acte de lliurament tindrà lloc el 29 de juny al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, emmarcat dins els actes de celebració de la Setmana del Mar 2010.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00