Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

31/08/2011

L'Ajuntament de VNG quantifica el deute municipal en més de 112 milions d'euros

L'alcaldesa i el regidor d'Hisenda han explicat la situació econòmica municipal              L'alcaldesa i el regidor d'Hisenda han explicat la situació econòmica municipal

El Govern prepara un pla de viabilitat per fer front a aquest deute amb mesures com la sol·licitud d'un crèdit ICO, la comunicació prèvia per iniciar els tràmits de sol·licitud de concurs de creditors de l'empresa PIVSAM i l'ajust del pressupost actual.

L'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras, al front de la totalitat dels regidors i regidores del Govern vilanoví, ha fet pública aquest matí la situació econòmica d'endeutament municipal i les primeres mesures adoptades per reconduir la gestió econòmica de l'Ajuntament. Segons l'alcaldessa de la ciutat "conèixer la realitat econòmica permet saber d'on partim i treballar de manera clara, transparent i en positiu per reconduir la situació i atendre els compromisos econòmics sense que això repercuteixi en la qualitat de l'atenció i serveis que rep la ciutadania".

Després d'analitzar les dades comptables del Consistori vilanoví i d'efectuar un estudi econòmic detallat de totes les regidories i empreses municipals, l'actual Govern ha detectat un endeutament que s'eleva a la xifra de 112 milions d'euros amb un problema afegit crític de tresoreria a curt termini. Situació agreujada pel deute de 27,5 milions d'euros de la societat municipal PIVSAM. Cal recordar que el pressupost de l'Ajuntament és de 68,9 milions d'euros. 

ConcepteImport
Deute bancari 63.438.053
Endeutament amb proveïdors 24.717.202
Endeutament no pressupostat 12.928.370
Temes urbanístics 7.994.766
Deute PIE (aportació de l'estat) 2009  3.400.000
Total endeutament Ajuntament 112.478.391
Endeutament PIVSAM 27.500.000

Davant aquesta situació, l'actual Govern municipal ha elaborat un pla de viabilitat amb diferents mesures d'actuació que permetin afrontar la situació d'endeutament de l'Ajuntament de VNG i l'empresa municipal PIVSAM. En aquest sentit, Neus Lloveras ha destacat que "la primera mesura important que vam prendre en arribar va ser retallar en 400.000 euros el cost polític del govern". En segon lloc, l'alcaldessa ha explicat l'elaboració d'un estudi econòmic intern que ha tingut com a resultat "un informe signat per Intervenció que posteriorment ha estat verificat per professionals externs" on s'evidencia aquest endeutament. A partir d'aquí, ha assenyalat l'alcaldessa de la ciutat es treballarà de manera clara i transparent per atendre els compromisos econòmics. Lloveras ha afirmat que "no volem crear alarma ni buscar culpables ni comparar-nos amb d'altres ajuntaments, només volem tenir clara la situació i buscar solucions". 

RP Govern estat de comptes 2

Per la seva banda el regidor d'Hisenda, Recursos Humans i Organització Interna, Miquel Àngel Gargallo ha donat a conèixer el pla de viabilitat que inclou mesures d'aplicació immediata amb l'objectiu de fer una reestructuració financera i administrativa de l'Ajuntament, les societats municipals i els ens administratius.

Aquest pla de xoc, segons ha explicat el regidor Gargallo, contempla tres fases d'actuació:

1.reducció del costos laborals de l'actual equip de Govern en 400.000 euros anuals.

2.Sol·licitar una línia de finançament per valor de 2,7 milions d'euros a d'Institut de Crèdit Oficial (ICO).
Amb els diners d'aquest préstec, l'Ajuntament farà front a la disminució del deute existent amb el Consorci al Servei de les Persones i la reducció d'una petita part del deute amb la Mancomunitat Penedès-Garraf i petits proveïdors.

En aquest punt també s'inclou la decisió de presentar al Registre Mercantil de Barcelona la comunicació prèvia per iniciar els tràmits de sol·licitud de concurs de creditors de l'empresa PIVSAM, com a conseqüència de la situació econòmica d'insolvència de l'aquesta empresa municipal que acumula un deute de 27,5 milions d'euros. Aquesta decisió va ser presa dilluns de forma unànime pel Consell d'Administració de PIVSAM, òrgan on hi ha representats tots els partits polítics amb representació al Consistori vilanoví.

El regidor Gargallo ha explicat que "la situació d'insolvència de PIVSAM ve donada perquè hi ha venciments importants d'empreses certificadores que l'Ajuntament no pot assumir". El fet de fer una comunicació prèvia, ha dit el regidor d'Hisenda "ens dóna tres mesos per poder negociar i arribar a acords amb els empreses certificadores".

3.Ajustar el pressupost municipal fins a final d'any per fer front a l'elevada despesa i falta de tresoreria a curt termini. Aquestes mesures es centraran en la reubicació d'oficines de Regidories en règim d'arrendament a espais propis de l'Ajuntament, i en el manteniment del personal actual del Consistori sense cobrir baixes de maternitat, jubilacions i excedències.

Miquel Àngel Gargallo també ha manifestat que "la voluntat del govern vilanoví és que l'ajustament no afecti cap servei social ni el benestar general de la ciutadania".

Respecte a l'endeutament no pressupostat i que està quantificat en gairebé 13 milions d'euros el Govern ha informat que, entre d'altres, hi ha pendents 4 M d'euros corresponents a PIVSAM en concepte de les obres de l'auditori (3,2 M d'euros) i les obres dels eixos verds del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (800.000 euros); 2,2 M d'euros de la Mancomunitat de Municipis Alt Penedès-Garraf i una indemnització que encara està pendent de pagament per valor de 2,3 M d'euros a l'empresa Fomento que anteriorment s'encarregava de la recollida de la brossa a VNG.

Neus Lloveras ha finalitzat la compareixença del Govern per aquesta qüestió afirmant que aquestes mesures de xoc pretenen garantir que hi haurà suficient liquiditat per cobrir la tresoreria fins a finals d'aquest any. L'alcaldessa de VNG ha insistit en transmetre un missatge de tranquil·litat, garantint el cobrament en els terminis previstos.


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00