Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/07/2010

Acaba la neteja forestal dels Colls i Miralpeix

Els resultats de la campanya es van presentar al Molí de Mar   Els resultats de la campanya es van presentar al Molí de Mar

S'han extret cent tones de brossa de l'indret. En l'últim any també s'hi ha realitzat vigilància i informació ambiental

El Consorci dels Colls i Miralpeix-Costa del Garraf va presentar ahir dijous el resultat dels treballs de neteja forestal a l'espai dels Colls i Miralpeix, que s'han realitzat des de la tardor passada fins a mitjans de juny. En aquests mesos s'han recollit fins a 100 tones de residus, s'han desembarassat camins i s'ha informat els visitants de l'indret del seu valor natural. La intervenció ha estat impulsada conjuntament pels Ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Sant Pere de Ribes.

La primera tinent d'alcalde i regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez, que alhora és presidenta del comitè executiu tècnic del Consorci, va explicar que la iniciativa dels tres municipis va ser una resposta a l'alerta ciutadana, de persones que visitaven els Colls i n'havien observat l'estat degradat.

Amb les tasques de neteja i manteniment, es permet de nou "posar en contacte dels ciutadans amb l'espai", segons la regidora, alhora que veu la necessitat d'intervenir per part de l'administració i de mantenir la informació dels valors naturals i patrimonials de l'indret. Iolanda Sánchez va recordar que els Colls i Miralpeix és un espai natural molt proper a la població, per tant "no podem fer artificialitats i aïllar-lo de la ciutadania, sinó adequar-lo com a espai natural protegit recuperat per al gaudi de la ciutadania".

Alhora, la regidora vilanovina va observar que amb el manteniment que es realitza a l'espai "es fomenten les caminades i les passejades amb bicicleta en contacte amb la natura", una activitat que afavoreix la visita dels aficionats a l'ecoturisme, "en la línia del que defensa el Consorci dels Colls i Miralpeix". En aquest sentit, es preveu comptar en un futur amb un camí pedalable des de la desembocadura del Foix fins a Sitges, del qual es finalitzarà aquest estiu el projecte executiu. Segons Iolanda Sánchez, s'han demanat subvencions per fer-lo realitat.

Per part dels altres ajuntaments implicats, la regidora de Medi Ambient de Sant Pere de Ribes, Barbara Scuderi, i va afirmar que els Colls "són un terreny viu, on va la gent, i per tant la feina no s'hi acabarà", mentre que el regidor de Medi Ambient de Sitges, Josep Orriols, va subratllar la unitat entre les tres administracions locals en aquesta acció, "mentre que sovint veiem els ajuntaments gelosos de les seves competències".


Neteja i vigilància

Personal neteja i informació als CollsLes tasques de neteja i manteniment dels Colls i Miralpeix han estat dirigides per l'empresa Edulis, per encàrrec del Consorci, i desenvolupades per persones contractades en plans d'ocupació per part de l'Ajuntament de Sitges. La seva feina va començar l'estiu passat amb l'elaboració d'una anàlisi i diagnosi de l'estat de l'indret.

Es van detectar 86 zones d'acumulació de brutícia, focs extingits, camins tallats i vegetació al·lòctona, és a dir, no pròpia del territori i sovint arribada per l'acció humana. Així mateix, es van recollir les conductes incíviques més freqüents i els punts perillosos per als visitants, com les vies del tren. D'altra banda, s'han inventariat les construccions presents a l'indret, algunes d'interès patrimonial com el Castell de Miralpeix o l'ermita de Santa Maria de Gràcia. També antics graners, cabanes de pastors, avencs, zones de trial i el golf, entre d'altres elements de la zona.

Des de l'octubre de 2009 i fins al 15 de juny de 2010 s'han realitzat tasques de neteja i manteniment a tot l'indret. En total s'han recollit cent tones de brossa, s'ha fet neteja forestal dels principals camins i s'ha suprimit la vegetació invasora de l'espai. Per tot això ha calgut maquinària i eines específiques, facilitades pels ajuntaments.

En tot aquest període, ja des de l'estiu passat, part de l'equip s'ha dedicat a tasca informadora i de conscienciació als visitants, amb distribució de díptics explicatius de la riquesa natural i patrimonial de la zona, i de bosses per a les deixalles. La informació ambiental, que es realitza de divendres a diumenge, es mantindrà els propers mesos. La zona dels Colls i Miralpeix és integrada en la Xarxa Natura 2000 i declarada Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). 

Podeu consultar en detall els resultats de les tasques de neteja i vigilància ambiental en aquest document

Descarrega't la foto de la roda de premsa

Descarrega't la foto de part de l'equip que ha participat en la campanya.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00