Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/11/2012

Tret de sortida a la Fira de Novembre de la mà de Joaquim Gay de Montellà

Figueras, Lloveras, Gay de Montellà i Cardona  Figueras, Lloveras, Gay de Montellà i Cardona

La xerrada dóna pas a la inauguració de l'exposició 'Del Realisme al Noucentisme', que acull la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

El president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, va ser l'encarregat d'obrir els actes de la Fira de Novembre 2012. La conferència Perspectives des del món de l'empresa va tenir com a escenari la Biblioteca del Museu Víctor Balaguer.

La presentació de l'acte va anar a càrrec del quart tinent d'Alcaldia i regidor de Promoció Econòmica, Turisme, Comunicació i Premsa i Joventut, Gerard Figueras, qui va explicar que "volem donar a aquest primer acte un pes molt específic. Aquesta és la línia que ens vam marcar l'any passat i que seguim enguany. La Fira de Novembre ha de ser motor econòmic de la nostra ciutat".

La convocatòria també suposava l'inici de la programació dels actes commemoratius del 25è aniversari de l'ADEG (Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf). El president d'aquesta entitat, Xavier Cardona, va ser l'encarregat de presentar la figura del ponent, Joaquim Gay de Montellà. "És bo que persones com ell, vinculades al món de l'empresa, ens adrecin unes paraules perquè la gent pugui recuperar l'esperança perduda en aquests moments que vivim".

El president de Foment del Treball Nacional va iniciar el seu parlament recordant la importància de què és una fira, "una mostra dels valors d'una ciutat i que serveix per posar-los en valor". Gay de Montellà va seguir la seva intervenció glossant la figura de Víctor Balaguer, repassant la seva trajectòria professional i personal. "Era una personalitat desbordant que arriba al seu màxim punt quan Vilanova i la Geltrú li deixa aquest entorn per a les seves coleccions, el Museu". 

Joaquim Gay de Montellà

El ponent va recordar que Vilanova i la Geltrú va ser, en el segle XIX, un dels eixos principals de la indústria del país, amb personatges com Ferrer Vidal, Samà, Maristany o el mateix Balaguer, entre d'altres. "La revolució industrial es desenvolupa a través d'aquests personatges. Responien amb el seu patrimoni davant de les noves idees i iniciatives. Tenim a Vilanova i la Geltrú un referent potent d'industrialisme. Aquest compromís és el que hem de recuperar i revitalitzar. Retrobar aquell esperit que tenien aquells vilanovins".

Joaquim Gay de Montellà també es va referir a l'evolució de Foment del Treball Nacional i l'etapa actual que està vivint. "S'ha fet una reformulació interna i s'han marcat noves guies que ens han ajudat a veure el món empresarial des d'una altra perspectiva", i va fer esment al pacte fiscal, la reforma laboral i la importància del corredor del Mediterrani, referint-se a ell com a una aposta important de la que n'ha de ser el gran beneficiari Catalunya. El president de Foment va cloure la seva intervenció dient que "hi ha optimisme. Hem de fer un esforç important i animo els empresaris del Garraf perquè facin un esforç més per tirar endavant. Hem d'innovar, investigar i apostar per les tecnologies noves. Que tothom vegi que tenim un espai i oportunitats". 

Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, recuperant les paraules de Gay de Montellà va insistir en què "Balaguer era valent i emprenedor. Davant de la Fira veiem que l'esperit d'emprenedoria de Vilanova i la Geltrú segueix molt viu, copsant com les empreses s'aboquen en la mostra. Aquest optimisme l'hem de tenir present. I està en mans de tots nosaltres (administració i empresaris) sortir d'aquesta crisi".

Tot just després de la conferència, al mateix Museu Víctor Balaguer es va inaugurar Del Realisme al Noucentisme, una exposició pictòrica a partir d'una selecció del catàleg de la Col·lecció Banc Sabadell, que es podrà visitar fins als 20 de gener de 2013.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, va voler agrair en el seu parlament d'inauguració, la feina duta a terme per l'ADEG per tal de portar aquesta exposició a Vilanova i la Geltrú i va subratllar "la capacitat de treballar conjuntament el món cultural i el món empresarial. Davant de la situació actual hem de buscar noves eines i aquest treball conjunt entre el sector públic i el sector privat ens està donant bones experiències". Un projecte d'aquestes característiques ha estat possible gràcies al treball conjunt entre l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer i l'ADEG, amb la voluntat de promoure ponts entre el sector públic i el privat. Aquest bon enteniment "farà possible la Llotja Balaguer, un projecte molt important". Neus Lloveras va voler felicitar el Banc de Sabadell per la sensibilitat demostrada amb aquesta exposició. 

Inauguració Del Realisme al Noucentisme

La mostra temporal reuneix quadres de pintors catalans tan destacats com Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Marià Fortuny, Anglada Camarasa i Joaquim Mir. Es tracta d'un recorregut excepcional pels moviments artístics de tombants de segle (XIX al XX), que inclou magnífics paisatges i retrats de l'època de l'art modern. 

Del Realisme al Noucentisme

Totes les obres formen part del fons d'art Banc Sabadell, una entitat que al llarg dels anys ha anat creant una col·lecció molt rellevant de pintura catalana, amb una nodrida nòmina d'artistes del país, i que ha continuat amb una destacada presència de l'art contemporani fins arribar a la producció més actual.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00