Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/06/2010

L'Ajuntament de VNG incrementa els Ajuts Socials

    L'alcalde i la regidora de Serveis Socials i Salut, amb representants de la Mesa d'Entitats Socials  L'alcalde i la regidora de Serveis Socials i Salut, amb representants de la Mesa d'Entitats Socials

La Mesa d'Entitats Socials explica el seu treball conjunt i els seus objectius

La Regidora de Serveis Socials i Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Encarna Grifell, ha presentat la memòria sobre els ajuts socials que es presten a la ciutat, amb l'objectiu de pal·liar els efectes de la crisi a les persones i famílies més necessitades.

Del document (consulteu-lo sencer) es desprèn un increment del 114% del Programa d'Ajuts econòmics de 2009, respecte l'any 2008, amb un pressupost de 316.206 euros. D'aquests diners, 88.168,43 euros han estat aportats per la Diputació de Barcelona, i 31.000 euros pel Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. Del total de diners, un 92% es va destinar al programa d'ajuts d'urgència social, principalment en aspectes relacionats amb l'habitatge. 

Destaca també la despesa d'ajuts per a la infància, que s'ha triplicat en un any. En total s'han destinat 30.846 euros a la compra de llibres i material escolar, vehiculada a través dels Consells Escolars dels centres educatius. 

Pel que fa al número d'ajuts econòmics, l'any 2009 es van atorgar 878 ajuts, el que suposa un increment del 110% respecte l'any 2008, quan se'n van concedir 417. El 34% d'aquests ajuts han estat per a famílies monoparentals, especialment vulnerables als efectes de la crisi. 

La creació de noves modalitats d'ajuts, per part del Govern Municipal, per donar resposta a les famílies que es trobaven en una situació de precarietat econòmica de forma sobrevinguda, van suposar el 38% del total. 

Així mateix és van destinar 20.400 euros al Banc d'aliments de Càritas, per tal de cobrir les necessitats més bàsiques de famílies amb pocs recursos. Quantitat que representa un increment del 140% respecte l'aportació de l'any 2008.
Des del servei de Banc d'aliments es van atendre, l'any 2009, 438 famílies, i un total de 1.412 persones. L'increment produït en el nombre de persones ateses, respecte l'any 2008, va ser del 135 %

Altres dades que recull la memòria, en relació a l'alimentació, son sobre el Servei de menjador social. Encarna Grifell ha explicat que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presta aquest servei des de les diferents modalitats que permet la llei. Així mateix ha recordat que pel que fa al menjador de can Pahisa, el 70% dels usuaris paguen menys del 10% del cost de l'àpat. Una xifra que en el cas del servei del menjar a domicili és del 53%.

La regidora de Serveis Socials i Salut també ha destacat l'increment de l'atenció a l'usuari des dels Serveis Socials Bàsics. "Amb la incorporació de nous professionals i de la figura de la informadora hem aconseguit reduir el temps d'espera per a la primera visita, en menys de deu dies, sempre i quan no es tracti d'una urgència, ja que en aquests casos l'actuació és immediata"

Els programes de formació i inserció al món laboral, el suport a famílies i persones per a la conservació i accés a l'habitatge, són altres línies de treball que es duen a terme des de l'Ajuntament, algunes d'elles en col·laboració amb entitats de la ciutat.

Pel que fa als objectius per als propers mesos, l'equip de govern municipal té la intenció d'incrementar el volum dels ajuts econòmics, l'elaboració del reglament municipal de prestacions econòmiques de caràcter social, la millora del banc d'aliments, la continuïtat i suport municipal a la mesa d'entitats socials, la continuïtat del programa de formació i inserció al món laboral, la contractació de personal mitjançant plans d'ocupació, la continuïtat en el suport en temes d'habitatge o l'inici del Pla d'Inclusió social de VNG.

La presentació d'aquestes dades ha comptat amb l'assistència dels membres de la Mesa d'Entitats Socials creada a l'octubre i integrada per la Fundació Casa d'Empara, Creu Roja Vilanova, Díns Garraf, Càritas Interparroquial i el Servei d'habitatge social, que depèn de Càritas. L'objectiu d'aquesta mesa és la millora dels serveis que presten, aprofitant el treball del conjunt d'entitats i associacions, organitzant la resposta de totes les entitats, la promoció del voluntariat social, la sensibilització sobre les problemàtiques que afecten la societat, o la creació de la canals per incrementar la col·laboració econòmica. 

Jaume Dellà, membre de la Casa d'Empara, i en representació dels membres de la Mesa d'Entitats Socials, ha qualificat de bona la iniciativa de l'Ajuntament de VNG alhora de crear aquesta Mesa. "Totes les entitats que formem part de la mesa tenim com a finalitat l'acció i l'ajuda social. Aquest treball conjunt ens permet coordinar accions, sumar esforços i no duplicar serveis"

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, ha destacat de l'activitat pública l'ajut als que més ho necessiten, i ha dit que des de l'Ajuntament s'ha realitzat una triple estratègia econòmica davant la situació de crisi que viu el país. "Hem reduït la despesa corrent, hem mantingut i incrementat la inversió pública i hem incrementat els ajuts i recursos a persones que ho necessiten".

L'alcalde ha volgut agrair especialment el treball que realitzen les entitats de la ciutat, així com l'esforç i dedicació del conjunt de voluntaris pel seu compromís il·limitat en el suport a les persones necessitades. Un compromís al que també s'hi suma l'administració local. 

més informació


descarrega la imatge
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00