Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/04/2014

Els Tres Tombs i la Festa Major de Vilanova, patrimoni festiu de Catalunya

Els Tres Tombs són la festa major d'hivern o festa major petita de la ciutat    Els Tres Tombs són la festa major d'hivern o festa major petita de la ciutat

La Generalitat ha inclòs la festa major d'hivern i la d'estiu de la ciutat al Catàleg de Patrimoni Festiu en la categoria de Festa

La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha inclòs en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, com a Festa, la festa dels Tres Tombs i la Festa Major d'estiu en honor a Santa Maria de les Neus.

La inscripció al Catàleg s'ha fet les darreres setmanes a instàncies de l'Ajuntament vilanoví, que ho va sol·licitar a través de la regidoria de Cultura.

La regidora de Cultura, Marijó Riba, destaca que "és una manera de reconèixer la vàlua d'un patrimoni, de preservar-lo i, alhora, de fer-lo més visible. Per altra banda, és evident que també la ciutat es fa més visible i es posiciona en el rànquing de ciutats amb interès patrimonial festiu i això cal que ho sapiguem gestionar i treure'n el màxim rendiment. Felicitem, doncs, la ciutat i molt especialment a totes les persones que han perseguit aquesta distinció".

El Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya inclou les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu.

Recordem que el mes d'octubre de 2010 el Carnaval de VNG ja va ser declarat Festa Patrimonial d'Interès Nacional. 

Patrimoni festiu

Pel que fa a la Festa Major, la Generalitat recorda que Nostra Senyora de les Neus és una antiga advocació mariana que es remunta al segle IV i que està molt estesa a Itàlia, Espanya, Llatinoamèrica i Portugal.
La Mare de Déu de les Neus ha estat tradicionalment venerada com a protectora contra els efectes devastadors de les tempestats, dels llamps, i especialment sobre els efectes que les calamarsades i pedregades d'estiu puguin tenir sobre els camps. El patronatge de la Mare de Déu de les Neus és relativament modern i recorda que Vilanova i la Geltrú havia estat un empori del vi. La seva advocació s'esdevingué arran de la pedregada que va assolar les vinyes del terme el 5 d'agost de 1780, de manera que va néixer com un vot de poble o festa votada. Actualment la Festa Major de Vilanova conjuga els actes tradicionals com la renovació del Vot del Poble i les cercaviles de balls populars, amb actes de caire festiu i modern que s'hi ha anat introduint amb els anys.

Pel que fa a la festa dels Tres Tombs, se celebra cada any el 17 de gener en honor al copatró de la ciutat, Sant Antoni Abat. L'acte principal de la festa és una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer, que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del país.
La festa de Sant Antoni Abat o dels Tres tombs és també la Festa Major d'hivern o festa major petita de la ciutat, i el 17 de gener és un dia no laborable a Vilanova i la Geltrú.
Aquesta tradició, nascuda d'una creença, d'una necessitat de cercar una diada especial en consideració a un desenvolupament important gràcies al treball dels cavalls, matxos i ases, ha esdevingut una jornada lúdica i festiva organitzada per l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú.
Una setmana abans ja comença la celebració, amb el trasllat de la bandera per ser entregada al banderer escollit. La lectura del pregó, concerts, el gran ball, exposicions i el llançament dels dotze morterets són activitats que acompanyen, en els dies previs, la diada de Sant Antoni Abat, completant un programa farcit d'actes per a que tots el ciutadans i visitants en puguin gaudir.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00