Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/05/2011

El primer veler elèctric de l'Estat espanyol s'atura a VNG

El Ferreret, veler elèctric       El Ferreret, veler elèctric

Forma part del projecte Ecoinnomar, que té l'objectiu de demostrar que una navegació sostenible i independent de combustible fòssil és possible

Avui ha estat al Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú el Ferreret, un veler que substitueix el tradicional motor a explosió per un sistema de propulsió elèctric a partir de fonts renovables com l'eòlica o la fotovoltaica. El vaixell va començar la setmana passada una ruta pel litoral català, en una iniciativa, pionera a l'Estat espanyol, de la Fundació Mar i l'empresa Innovanautic.

L'objectiu és demostrar que és possible optar per una navegació més sostenible i eficient i prescindeix totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d'altres beneficis ambientals, la nul·la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis. El Ferreret genera la pròpia energia elèctrica mitjançant plaques solars i un minigenerador eòlic.

A Vilanova i la Geltrú, hi arriba amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Agència Local de l'Energia, del Consorci dels Colls-Miralpeix i del Club Nàutic. Aquest matí representants d'entitats vinculades al mar han visitat el vaixell i han assistit a una xerrada informativa sobre els avenços tecnològics que es realitzen en la navegació sostenible. També hi han anat alumnes de l'institut Lluch i Rafecas.
 Xerrada sobre la innovació en nevegacióSessió informativa

El projecte

Actualment, els motors d'explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar. Davant aquesta situació, l'empresa catalana Innovanautic ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l'aplicació en diferents tipus d'embarcacions d'una innovadora tecnologia basada en energies renovables. 

Els principals avantatges que aporta són la reducció d'hidrocarburs, ja que no hi ha contaminació ni d'aigua ni d'aire; la reducció de la contaminació acústica; la inexistència d'olors de gasolina ni derivats; l'assoliment d'un 80% d'eficiència energètica; l'ús de bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida; una navegació indefinida sense necessitat de repostar i la contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible.

Per tal de difondre aquesta iniciativa, des de la Fundació Mar s'ha organitzat la ruta Ecoinnomar. L'objectiu és demostrar que una alternativa al combustible fòssil a la nàutica és possible i viable. El vaixell Ferreret, que ja disposa d'aquest sistema integrat, navega per la costa catalana des del 7 de maig i fins al 29 de maig haurà realitzat 6 parades en els principals ports catalans per fer sessions tècniques i informatives de demostració del sistema i dels beneficis i avantatges que comporta tant per l'usuari com per al medi ambient.

www.fundaciomar.org/ecoinnomar

Descarrega la foto del Ferreret

Descarrega la foto de la xerrada

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00