Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/12/2012

Satisfacció per la llum verda a la remodelació del Far com a Centre d’Interpretació i Acollida Turística

El projecte implica les regidories de Promoció Econòmica, Cultura i Urbanisme    El projecte implica les regidories de Promoció Econòmica, Cultura i Urbanisme

El projecte inclou la remodelació de les edificacions existents i una construcció a l'exterior per protegir el bot salvavides Víctor Rojas

L'edifici del Far de Vilanova i la Geltrú, originari de l'any 1865, esdevindrà a partir del 2015 el Centre d'Interpretació i Acollida Turística, El Far. En aquest espai s'inclourà, doncs, la col·lecció permanent del Museu del Mar, la col·lecció del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués i l'Oficina de Turisme, acollida i informació de Vilanova i la Geltrú.

Ahir dilluns el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar inicialment el projecte de remodelació que es durà a terme amb una part de la subvenció del Pla Únic d'obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i també amb una part subvencionada a través del fons europeu FEDER. L'import de les obres és de 331.019,86 euros i hauran d'estar adjudicades abans del mes de juny de 2013. 

Altres dades tècniques del projecte contemplen una superfície reformada de gairebé 250 m2 i una superfície de 260 m2 de nova construcció. Les obres hauran d'estar enllestides a 31 de desembre de 2014. En aquest sentit, l'alcaldessa Neus Lloveras ha volgut destacar que "el projecte del Far és un dels més importants que tira endavant aquest govern municipal, i mostra la voluntat d'un treball transversal entre diverses regidories, com sol passar en la majoria de projectes de ciutat".

A l'hora de redactar el projecte, realitzat pels serveis tècnics de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de VNG, s'ha contemplat l'objectiu d'adequar l'edifici del Far a les activitats museístiques i turístiques i d'acollida projectades.
El regidor d'Urbanisme, Obres i Habitatge, Joan Giribet, ha explicat que "el que es fa amb el projecte és replantejar els usos d'un espai existent per crear un nou equipament per a la ciutat". En aquest sentit el nou equipament acollirà l'Oficina de Turisme (acollida, informació i promoció turística); l'espai d'exposició permanent Col·lecció Museu del Mar; l'espai exterior Víctor Rojas, on s'ubicarà el bot salvavides Víctor Rojas; l'espai de la Col·lecció permanent del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués; magatzem; lavabos, el jardí d'us públic i un espai d'aparcament de bicicletes de lloguer.

Des de la Regidoria de Promoció Econòmica, el regidor Gerard Figueras ha destacat que "amb aquest projecte estem construint un relat de ciutat, aprofitant una de les línies de creació d'activitat econòmica, com el turisme, per utilitzar el Far per mostrar la història de la Vilanova marinera, d'on venim, i cap on anem. Volem ser un referent en activitats nàutiques, amb un port modern, i mirar al mar per crear llocs de treball". Per això el projecte inclou l'oficina de Turisme com espai d'acollida i primera presa de contacte dels visitants amb Vilanova, una porta d'entrada cap al seu vessant comercial i cultural.

Precisament en matèria de cultura, la regidora Marijó Riba, ha explicat que "amb l'acolliment de la col·lecció Roig Toqués i del Museu del Mar estem donant compliment al pla de patrimoni que es va proposar la passada legislatura perquè no es malmetin aquestes col·leccions tan importants per la ciutat”. La regidora no descarta que en un futur l'espai inclogui la possibilitat de visitar el far per dins.

Per tal d'encabir les diferents activitats previstes, el projecte contempla utilitzar les edificacions ja existents al recinte del Far i les noves edificacions que es construiran. La intervenció projectada es realitzarà respectant al màxim les característiques arquitectòniques de l'edificació antiga i també l'entorn paisatgístic i natural.

Entre les actuacions previstes, a l'aire lliure es realitzarà una construcció per protegir de les inclemències del temps el bot salvavides Víctor Rojas. Es tracta d'un bot remolcat a Vilanova i la Geltrú l'any 1925 que va estar en servei fins a l'any 1957 i molt vinculat a la història marinera de la ciutat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00