Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/12/2015

Els nens i nenes de VNG aprenen a menjar peix

Els alumnes de 5è de l'Aragai van conèixer totes les priopietats d'aquest aliment tan sa      Els alumnes de 5è de l'Aragai van conèixer totes les priopietats d'aquest aliment tan sa

El taller 'De la barca al plat' ensenya als nens i nenes de cinquè de primària el procés que va des de la pesca fins al consum dels diferents tipus de peix de la Mediterrània

Dins el Programa d'Animació Educativa, a les escoles de VNG se'ls ofereixen diverses activitats de suport a la tasca pedagògica per apropar a l'alumnat el seu entorn més immediat.

Entre aquestes activitats hi ha les dedicades específicament a l'àmbit de la salut, i l'educació alimentària i nutricional hi té un paper destacat. Els tallers del projecte de salut alimentària s'ofereixen a les escoles des de l'educació infantil (des dels 3 anys) fins a 6è de primària (12 anys). Concretament, el taller "De la barca al plat", destinat a nens i nenes de 5è de primària, es basa en una visita al port pesquer de Vilanova i la Geltrú i en un tast de peix.

En la visita, les tècniques de la regidoria de Salut els expliquen la importància d'esmorzar bé abans de sortir de casa, i la necessitat de menjar peix perquè aporta proteïnes, molt importants per al creixement, a més de vitamines i minerals, com el fòsfor per la memòria o el calci per als ossos, a banda de l'omega 3 present en el peix blau, que evita el colesterol i les malalties cardiovasculars o l'obesitat. 

De la barca al plat subhasta
També se'ls expliquen les diferents arts de pesca i els diversos tipus de peix que es troben al Mediterrani, la proximitat del qual cal aprofitar per obtenir els beneficis de l'anomenada "dieta mediterrània".
Així, els alumnes aprenen que els pescadors de Vilanova i la Geltrú utilitzen vuit arts de pesca o maneres de pescar, i que cadascuna serveix per agafar un tipus de peix concret: la nansa, la gàbia popera i les gàbies de marisqueig, els aros, l'encerclament, palangre, tresmall, arrossegament i catúfols.

Després de fer una ruta pel port per veure com treballen els pescadors (en col·laboració amb Ports de la Generalitat), els nens i nenes assisteixen a una simulació de la subhasta del peix, on aclareixen tots els dubtes, i al final del taller es dirigeixen al menjador de Can Pahissa, on se'ls ofereix un tast de fideuà i peix del dia fregit per gentilesa de la Confraria de Pescadors.
De la barca al plat menjant
Els alumnes marxen a casa amb una llibreta didàctica per treballar i recordar el què han après, i havent assolit els objectius que es proposa la regidoria de Salut amb aquest taller: potenciar el consum de peix, conèixer les diferents espècies de la mar Mediterrània, conèixer les diferents arts de pesca, i conèixer el port pesquer de VNG.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00